Άσκηση στη γραμμή Κύπρου - Λιβύης διεξήγαγε η Τουρκία

Τι αποκάλυψε τουρκική εφημερίδα

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Άσκηση «ανοιχτής θαλάσσης» στη Μεσόγειο στη γραμμή Κύπρου - Λιβύης διεξήγαγε στις 17 Απριλίου το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατά την οποία τα τουρκικά F16 παρέμειναν στον αέρα για 7 ώρες και 35 λεπτά. 

Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι

Όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», η άσκηση έγινε με συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού και στόχο είχε τη βελτίωση της εκτέλεσης αποστολών και επιχειρήσεων σε μακρινές αποστάσεις. 

Στην άσκηση συμμετείχαν εκτός από F16 και αεροσκάφη CASA (μεταφοράς και επιτήρησης), αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS). Οι ναυτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε διάφορα σημεία της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα με την άσκηση δημιουργήθηκε η αντίληψη ότι η Τουρκία διεξάγει αεροπορική επιχείρηση στη Λιβύη προκαλώντας φόβο στον στρατάρχη Χαφτάρ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η Τουρκία κατέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε κάθε επιθυμητό σημείο στον κόσμο, από τη Λιβύη μέχρι την Κύπρο».

Και το Πακιστάν στην άσκηση Ασπίδα της Μεσογείου

Και το Πακιστάν συμμετείχε στην άσκηση Ασπίδα της Μεσογείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στις 21 Απριλίου ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέροντας ότι έγινε ανταλλαγή πληροφοριών μέσω ένος συστήματος ιχνηλάτησης της τουρκικής ναυτικής διοίκησης.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι το τουρκικό προλεμικό ναυτικό διενεργεί από το 2006 την άσκηση Ασπίδα της Μεσογείου προκειμένουν να προστατευτούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στις περιοχές θαλάσσιες δικαιοδοσίας της και τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρει ότι στην άσκηση παίνρουν μέρος φρεγάτες, κορβέτες, τορπιλάκατοι, υποβρύχια, αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, προκειμένου να δοθεί μια διεθνής διάσταση της άσκησης η οποία μέχρι σήμερα διεξαγόταν σε εθνικό επίπεδο στις 21-23 Νοεμβρίου 2019 και στις 10-11 Μαρτίου 2020 συμμετείχε σκάφος του πακιστανικού πολεμικού, ενώ στις 21-28 Νοεμβρίου 2019 συμμετείχαν δύο παρατηρητές του Ναυτικού της Ιορδανίας από την φρεγάτα Μπαρπαρός.

Επιπλέον, στις 21 Απριλίου 2020 μέσω ενός συστήματος ιχνηλάτησης της τουρκικής ναυτικής διοίκησης έγινε ανταλλαγή πληροφοριών με το Πακιστάν για εμπορικά πλοία προσδίδοντας διεθνή διάσταση στην άσκηση Ασπίδα της Μεσογείου.

Όπως αναφέρεται από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, συνεχίζονται με αποφασιστικότητα οι εργασίες για συμμετοχή προσωπικού και πολεμικών σκαφών άλλων χωρών στην άσκηση Ασπίδα της Μεσογείου. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top