Παραίτηση με αιχμές από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

Διαφωνεί με τους χειρισμούς της ΕΕ στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού

Ο Μάουρο Φεράρι

Την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας υπέβαλε ο καθηγητής, Μάουρο Φεράρι, εκφράζοντας τη διαφωνία του για τους χειρισμούς της ΕΕ, όσον αφορά στην πανδημία κορωνοϊού

Ιδιωτικά σχολεία: Αναπροσαρμογή στα δίδακτρα – Ολόκληρη η απόφαση

«Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στον Covid 19», γράφει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή που έστειλε στους Financial Times, αφού υπέβαλε την παραίτησή του το απόγευμα της Τρίτης στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κραυγή απόγνωσης από την Τήλο: «Μην έρχεστε στο νησί για Πάσχα»

«Έφτασα στο Συμβούλιο Έρευνας ως ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ αλλά η κρίση του κορωνοϊού έχει αλλάξει τελείως την οπτική μου, παρά το γεγονός ότι εξακολουθώ να στηρίζω με ενθουσιασμό το ιδεώδες της διεθνούς συνεργασίας», συνεχίζει  στην επιστολή του ο καθηγητής νανομηχανικής.

Ο ίδιος αποκαλύπτει πως η ένταση με την Κομισιόν ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, όταν έγινε σαφές πως η πανδημία θα μπορούσε να μετατραπεί, όπως λέει «σε μια τραγωδία, πιθανότατα τεραστίων διαστάσεων».

ΗΠΑ: Έρχεται εμβόλιο σε μορφή αυτοκόλλητου κατά του κορωνοϊού

Τότε, πρότεινε ένα ειδικό πρόγραμμα, που προέβλεπε πως οι καλύτεροι επιστήμονες του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να παλέψουν κατά της πανδημίας με νέα φάρμακα, νέα εμβόλια και νέα διαγνωστικά εργαλεία. 

Το επιστημονικό συμβούλιο, στο οποίο ήταν επικεφαλής, απέρριψε ομόφωνα την πρόταση αυτή, υποστηρίζοντας πως έχει την εξουσιοδότηση να χρηματοδοτεί έρευνα από κάτω προς τα πάνω και όχι αντίστροφα.

Συγκλονίζει η σύζυγος του Έλληνα που «έφυγε» από κορωνοϊό στο Μεξικό

Όταν δε, ο ίδιος συνεργάστηκε απευθείας με την πρόεδρο της Κομισιόν σε ένα νέο σχέδιο, προκλήθηκε μεγάλη ένταση μεταξύ των μελών του συμβουλίου. 

«Η πρότασή μου μεταφέρθηκε σε διάφορα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου πιστεύω ότι διαλύθηκε με την άφιξή του», γράφει χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός: Από αύριο ξεκινούν τα διαγνωστικά τεστ κατ' οίκον

Ο κ. Φεράρι εξέφρασε τέλος τη λύπη του για την «πλήρη απουσία συντονισμού», όπως λέει, στις πολιτικές υγείας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και για το μονομερές κλείσιμο των συνόρων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top