Βίντεο 3D δείχνει τι κάνει ο κορωνοϊός στους πνεύμονες

Για να καταλάβουν όλοι πόσο σοβαρή είναι αυτή η πανδημία

Ένα τρισδιάστατο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής της θωρακοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Τζορτζ Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, δείχνει τις βλάβες που προκαλεί ο κορωνοϊός στους πνεύμονες. 

Στο βίντεο αποτυπώνονται οι πνεύμονες ενός άνδρα, ο οποίος μερικές μέρες νωρίτερα ήταν ασυμπτωματικός. 

Όπως αναφέρει όμως ο καθηγητής Μόρτμαν, πλέον, όπως φαίνεται και στο βίντεο οι πνεύμονες των ασθενών δε λειτουργούν όπως θα έπρεπε, καθώς έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες. 

Ο ασθενής, ένας 59χρονος άνδρας ήταν ένας υγιής άνθρωπος που το μόνο υποκείμενο νόσημα που είχε ήταν η υπέρταση.

Ο άνδρας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ αναπνέει με αναπνευστήρα. 

«Δεν πρόκειται για έναν 70χρονο ή 80χρονο ανοσοκατασταλμένο, διαβητικό ασθενή. Εκτός από υπέρταση, ο άνδρας αυτός δεν είχε άλλα προβλήματα με την υγεία του. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που κοιτούσε τη δουλειά του και ξαφνικά κόλλησε… Εάν ξανακάνουμε την εξέταση τώρα, μια εβδομάδα αργότερα, οι πιθανότητες λένε πως η μόλυνση και η φλεγμονή θα έχουν επιδεινωθεί», τονίζει ο Μόρτμαν.

Στο βίντεο οι κίτρινες περιοχές που φαίνονται είναι οι περιοχές του πνεύμονα που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό και άλλες φλεγμονές. 

Όπως εξηγεί ο Αμερικανός καθηγητής, όταν οι πνεύμονες έρχονται αντιμετώποι με μια ιική μόλυνση, προσπαθούν να απομονώσουν τον ιό σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όμως όπως φαίνεται στο βίντεο οι βλάβες δεν έχουν περιοριστεί σε ένα σημείο.

Ο ιός έχει επεκταθεί και στους δύο πνεύμονες, κάτι που δείχνει πόσο γρήγορα κινείται ο κορωνοϊός –ακόμη και σε νεότερους ασθενείς. 

«Δυστυχώς όταν έχουν υποστεί τόσο εκτεταμένες ζημιές, οι πνεύμονες χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ιαθούν. Για 2 έως 4% των ασθενών με Covid-19 οι βλάβες αυτές είναι μόνιμες και επέρχεται ο θάνατος», τόνισε ο ειδικός.

Ο νέος κορωνοϊός είναι κυρίως αναπνευστικής φύσης. Εισέρχεται στις βλεννώδεις μεμβράνες και στη συνέχεια πηγαίνει στους πνεύμονες.

«Θέλω να δει το βίντεο αυτό ο κόσμος και να κατανοήσει τι μπορεί να κάνει αυτός ο ιός», τονίζει ο Μόρτμαν, και συμπληρώνει: «Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να τον αντιμετωπίζει σοβαρά».

«Πολλοί είμαστε στο σκοτάδι. Θέλουμε να κατανοήσουμε τον κορωνοϊό όσο καλύτερα μπορούμε. Αυτός ήταν ο πρώτος μας ασθενής αλλά είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι τις επόμενες εβδομάδες», καταλήγει.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top