Γερμανία: Ζήτησε την ενεργοποίηση της «ρήτρας αλληλεγγύης»

Τι προβλέπει το άρθρο 222

Γερμανία

H εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, Βιρζινί Μπαττού Χέντρικσον, επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ζήτησε τη Δευτέρα κατά την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την ενεργοποίηση της «ρήτρας αλληλεγγύης».

Εγκρίθηκε η κοινή προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για την ΕΕ

Πρόκειται για το άρθρο 222 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ) για τον συντονισμό της απόκρισης των Κρατών Μελών στην εξάπλωση και τις συνέπειες του κορωνοϊού COVID19. Η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες (τηλεδιάσκεψη) ότι το άρθρο 222 υποχρεώνει τα Κράτη Μέλη να συνδράμουν με αλληλεγγύη και να παρέχουν μέσα, περιλαμβανομένων και στρατιωτικών, το ένα το άλλο υπό το συντονισμό του Συμβουλίου.

Τουρκία: Τέσσερις Έλληνες παραμένουν «εγκλωβισμένοι» λόγω κορωνοϊού

Όπως επεσήμανε, βάσει της εφαρμοστικής ερμηνείας του 2014, η Προεδρία του Συμβουλίου έχει την αρμοδιότητα του συντονισμού και της ενεργοποίησης του μηχανισμού IPCR (integrated political crisis response) της ΕΕ (ο οποίος έχει βεβαίως ήδη ενεργοποιηθεέι στη συγκεκριμένη περίπτωση) και η Κομισιόν αναμένει τις σχετικές συζητήσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top