Προκαλεί η Τουρκία για τον ΕastMed: «Βρώμικη συμφωνία που δεν έχει μέλλον»

Το φυσά και δεν κρυώνει η Άγκυρα μετά τις υπογραφές που έπεσαν

Πυρ και μανία έχουν γίνει οι Τούρκοι μετά τις υπογραφές για τον αγωγό ΕastMed, ο οποίος περνά κάτω από τη δήθεν ΑΟΖ που έχουν κηρύξει Άγκυρα και Τρίπολη και περνά νότια της Κρήτης. Ακριβώς εκεί δηλαδή απ΄όπου διέρχεται ο EastMed, κόβοντας τις ορέξεις των Τούρκων και εξοργίζοντάς τους.

Με άκρως προκλητική ανακοίνωση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, δήλωσε πως κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει.

Υπογράφηκε η συμφωνία για τον East Med στο Ζάππειο

«Η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed είναι ένα νέο παράδειγμα μάταιων προσπαθειών στην περιοχή να αποκλείσουν την χώρα μας και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία», υπογράμμισε ο Ακσόι στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Ο αποκλεισμός τόσο ο δικός μας όσο και των Τουρκοκύπριων είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι κάποιες χώρες επιδιώκουν κακές πολιτικές συμφωνίες αντί της συνεργασίας. Υπενθυμίζουμε στους εμπνευστές αυτού του σχεδίου ότι αυτές οι βρώμικες συμφωνίες δεν έχουν μέλλον, όπως συνέβαινε στο παρελθόν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μητσοτάκης - Νετανιάχου: Επιβεβαιώθηκε η στενή σχέση Ελλάδας και Ισραήλ

Ερντογάν: «Μήνυμα στους εχθρούς της Τουρκίας»

Νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε φροντίσει να απευθυνθεί σε Τούρκους στρατιώτες για τη στάση που κρατούν στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως «η δράση σας και η στάση σας στις θάλασσες δίνει ασφάλεια στους φίλους και προκαλεί φόβο στους εχθρούς».

Στην ίδια γραμμή και με σκληρή γλώσσα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης διαμηνύει ότι η Άγκυρα βάζει μπλόκο στις συμμαχίες που στήνονται εναντίον της.

«Υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μη μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε» προειδοποίησε ο Φουάτ Οκτάι.

«Θα ξεκινήσουμε γρήγορα την εφαρμογή της Συμφωνίας της Λιβύης»

Mετά το ναι της τουρκικής βουλής για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, η Άγκυρα εμμένει βέβαια στη συμφωνία για την ΑΟΖ.

Υπέρ της διπλωματικής λύσης τάχθηκαν στη νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Τραμπ-Ερντογάν όσον αφορά στα περιφερειακά ζητήματα.

«Με τη βοήθεια του Θεού, τους επόμενους μήνες δηλαδή εντός του 2020 στο πλαίσιο της συμφωνίας καθορισμού θαλασσίων ζωνών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα ξεκινήσουμε γρήγορα τις εργασίες παραχώρησης οικοπέδων» δήλωσε ο Φατίζ Ντονμέζ, Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top