Γαλλία: Θα δέχεται οικονομικούς μετανάστες ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας

Το γαλλικό σύστημα θα ακόλουθήσει το μοντέλο της Αυστραλίας

Εμμανουέλ Μακρόν

Η κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται να θέσει όρια στη νόμιμη μετανάστευση στη Γαλλία, σε μία προσπάθεια να κερδίσει δεξιούς ψηφοφόρους στις κρίσιμες δημοτικές εκλογές -που αναμένεται να διεξαχθούν την προσεχή άνοιξη- και στις οποίες το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν αναμένεται για άλλη μια φορά να κάνει επίδειξη δύναμης.

Μακρόν: Έχει δίκιο η Ελλάδα για το Μεταναστευτικό - Μας εκβιάζει η Τουρκία

Συγκεκριμένα, η Γαλλία θα δέχεται οικονομικούς μετανάστες από συγκεκριμένες ειδικότητες, στις οποίες παρατηρείται έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ακολουθώντας το μοντέλο της Αυστραλίας. Την ίδια στιγμή θα προσπαθήσει να πατάξει τις ψεύτικες αιτήσεις ασυλίας, από χώρες όπως η Αλβανία και η Γεωργία, όπου οι αιτούντες δεν κινδυνεύουν αν παραμείνουν στις χώρες τους. Οι μετανάστες επίσης δε θα δικαιούνται δωρεάν βασική ιατρική κάλυψη τους τρεις πρώτους μήνες από την είσοδό τους στη χώρα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αργότερα σήμερα, με την ολοκλήρωση των εργασιών διυπουργικής επιτροπής για τη μετανάστευση.

«Εκείνους που υποδεχόμαστε στο πλαίσιο της επαγγελματικής μετανάστευσης, θα πρέπει να ταιριάζουν με τις ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν», δήλωσε η υπουργός εργασίας Μιριέλ Πενικό σε συνέντευξή της.

Η Πενικό μίλησε για το περίγραμμα του σχεδίου υπογραμμίζοντας πως το ανώτατο όριο της ποσόστωσης θα είναι ετήσιο: «Σήμερα έχουμε ένα σχέδιο που επιτρέπει την επαγγελματική μετανάστευση το οποίο είναι δέκα ετών. Θα εξετάζουμε αυτό το σχέδιο κάθε χρόνο και θα το συζητάμε στο κοινοβούλιο κάθε χρόνο». 

«Τα όρια» συνέχισε η υπουργός, «θα θεσπίζονται βάσει των αναγκών των ανθρώπινων πόρων της Γαλλίας. Θα λέμε εδώ χρειάζονται τόσοι, κι εδώ άλλοι τόσοι. Θα υπολογίζουμε τον αριθμό των ατόμων (που θα υποδεχόμαστε) ανάλογα τις ανάγκες του επαγγέλματος και της περιοχής».

Ο κατάλογος με τα επαγγέλματα και τις ποσοστώσεις αναμένεται να δημοσιευθούν το καλοκαίρι του 2020.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα εκτελεστικό όργανο επιχειρεί με σαφή τρόπο να διευθετήσει ένα τόσο λεπτό ζήτημα από την εποχή που ήταν πρόεδρος ο Νικολά Σαρκοζί. Η προσπάθεια τότε είχε πέσει στο κενό, καθώς είχε χαρακτηριστεί ανέφικτη και χωρίς ενδιαφέρον.

Η οικονομική μετανάστευση στη Γαλλία είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τις σημαντικές μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια. Τον Οκτώβριο, το περιοδικό Μαριάν ανέφερε πως σύμφωνα με τα νούμερα της επίσημης μετανάστευσης το 2018, από τις 256.000 άδειες παραμονής, μόνο οι 33.500 ήταν για οικονομικούς λόγους.  

Στην προεκλογική εκστρατεία του 2017, ο Φρανσουά Φιγιόν, προεδρικός υποψήφιος της δεξιάς, είχε συμπεριλάβει το μέτρο αυτό στις προγραμματικές του δηλώσεις. Όσο για την ακροδεξιά ηγέτη Μαρίν Λεπέν, επιθυμία της είναι να περιορίσει τη νόμιμη μετανάστευση στον αριθμό των 10.000 νόμιμων μεταναστών ετησίως. Η Λεπέν θέλει επίσης να βάλει τέλος στην αυτόματη ομαδοποίηση με την επανένωση οικογενειών και την αυτόματη απόκτηση της γαλλικής ιθαγένειας με τον γάμο.

Μαρία Δεναξά, Παρίσι 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top