Είναι οριστικό: Πρόωρες εκλογές στη Βρετανία στις 12 Δεκεμβρίου

Μετά το 1923, οι πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν κοντά στα Χριστούγεννα

Brexit

Το κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit. Ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα με 438 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 20 κατά. Το νομοσχέδιο θα σταλεί πλέον προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων.

Οι πρώτες «χριστουγεννιάτικες» εκλογές στη Βρετανία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα αναμένεται ότι θα είναι απρόβλεπτες: το Brexit έχει κουράσει ή έχει εξοργίσει τους ψηφοφόρους, στερώντας παραδοσιακούς συμμάχους από τα δύο μεγάλα κόμματα, τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς.

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και αφορούσε την αλλαγή της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών.Ο Κόρμπιν ζητούσε να διεξαχθούν οι εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου και όχι στις 12 του μηνός. Η πρότασή του απορρίφθηκε με ψήφους 315 κατά έναντι 295 υπέρ.

Κόρμπιν: Θα υποστηρίξω τη διεξαγωγή εκλογών

O επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως η προϋπόθεση του αποκλεισμού του ενδεχομένου ενός Brexit χωρίς συμφωνία υφίσταται κι έτσι θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή εκλογών.

Οι βουλευτές μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο του Τζόνσον. Κόμματα της αντιπολίτευσης καβγαδίζουν για το ποια μέρα στις αρχές Δεκεμβρίου είναι η καλύτερη για τη διεξαγωγή των εκλογών και για το αν θα επιτραπεί να ψηφίσουν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Στο μεταξύ, η νομοθεσία που θέτει σε εφαρμογή τη συμφωνία του Τζόνσον για το Brexit έχει τεθεί σε αναμονή, καθώς εκκρεμούν οι εκλογές, δήλωσε ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ο οποίος επιβλέπει την κυβερνητική νομοθετική ατζέντα στη Βουλή των Κοινοτήτων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top