Ευρωβουλευτές: Καταδικάζουν την επέμβαση στη Συρία και ζητούν κυρώσεις

Προτρέπουν την Τουρκία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της

ευρωβουλή

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «καταδίκασαν έντονα τη μονομερή τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη βορειοανατολική Συρία, προτρέποντας την Τουρκία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από τη Συριακή επικράτεια», σύμφωνα με ψήφισμα που εγκρίθηκε το μεσημέρι στο Στρασβούργο δι` ανατάσεως της χειρός.

«Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους Κούρδους και στην πραγματικότητα τους πρόδωσαν»

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση, οι ευρωβουλευτές «καλούν το Συμβούλιο να εισαγάγει ένα σύνολο στοχοθετημένων κυρώσεων και απαγορεύσεων θεωρήσεων για τους Τούρκους υπαλλήλους υπεύθυνους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εξετάσει το ενδεχόμενο υιοθέτησης στοχοθετημένων οικονομικών μέτρων κατά της Τουρκίας» και επίσης «να προτείνει την αναστολή της εμπορικής προτιμήσιακής συμφωνίας για τα γεωργικά προϊόντα, αλλά και πως πρέπει να εξεταστεί, ως έσχατη λύση, η αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Στο ψήφισμα αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) προειδοποιεί ότι «η παρέμβαση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, υπονομεύοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής».

Οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν σθεναρά τα «τουρκικά σχέδια για τη δημιουργία μιας λεγόμενης ασφαλούς ζώνης κατά μήκος των συνόρων της βορειοανατολικής Συρίας και εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να νομιμοποιήσει την τουρκική κατοχή αυτής της αποκαλούμενης ασφαλούς ζώνης, ότι στη βόρεια Συρία θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και ότι από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας, παράλληλα με μεγάλο αριθμό πολιτικών και στρατιωτικών ατυχημάτων, τουλάχιστον 300.000 πολίτες έχουν εκτοπιστεί, υπογραμμίζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικαλούμενα σε πηγές του ΟΗΕ.

Επιπλέον, το ΕΚ «εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον κουρδικό λαό, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή των δυνάμεων υπό την καθοδήγηση των Κούρδων, ιδιαίτερα εκείνων των γυναικών, στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους».

«Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τις αναφορές ότι εκατοντάδες κρατούμενοι του ISIS διαφεύγουν από στρατόπεδα στη βόρεια Συρία εν μέσω της τουρκικής επίθεσης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της τρομοκρατικής απειλής», αναφέρει το ΕΚ.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες και τους χρησιμοποίησε για να εκβιάσει την ΕΕ.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

        


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top