Πάρε σκύλο… και ζήσε περισσότερο! Τι λένε οι επιστήμονες

Αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής σε όσους έχουν υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο

Νεαρή αγκαλιάζει τον σκύλο της

Αν έχεις «ζεστή» την ιδέα στις σκέψεις σου να αποκτήσεις κατοικίδιο και συγκεκριμένα σκύλο, αυτό το άρθρο θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην απόφασή σου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα ανάλυσης ερευνών (που έγιναν κατά τη διάρκεια 70 χρόνων) σε 4 εκατ. ανθρώπους στις ΗΠΑ, τον Καναδά τη Σκανδιναβία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο… «το να είσαι ιδιοκτήτης σκύλου, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής σου».

«Η ιδιοκτησία σκυλιών συσχετίστηκε με μείωση κατά 24% της θνησιμότητας όλων των αιτιών», δήλωσε η Dr. Caroline Kramer, Καθηγήτρια στο τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Μεγαλύτερο το όφελος για τους ιδιοκτήτες σκύλων που έχουν υποστεί καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο

Η μετα-ανάλυση έδειξε ένα ακόμη μεγαλύτερο όφελος για τους ανθρώπους που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Για αυτούς τους ανθρώπους, η κατοχή ενός σκύλου ήταν ακόμη πιο επωφελής, είχαν 31% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε η Kramer.

Μια άλλη μελέτη που έγινε σε 336.000 άνδρες και γυναίκες από τη Σουηδία, η οποία επίσης δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη στο περιοδικό "Circulation", κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν μεγαλύτερη βελτίωση στην κατάσταση της υγείας τους, μετά από μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Το όφελος ήταν υψηλότερο για τους ιδιοκτήτες σκύλων παρά για τους ασθενείς που ζούσαν μόνοι τους.

Παρατηρητική μελέτη αλλά σημαντική

Οι δημοσιευμένες μελέτες ήταν παρατηρητικές, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η ιδιοσυγκρασία του σκύλου ήταν η άμεση αιτία του αυξημένου προσδόκιμου επιβίωσης ή των καλύτερων αποτελεσμάτων υγείας μετά από μια καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα σκυλιά παρέχουν συντροφικότητα και στοργή που μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. 

Επίσης, πολλοί καρδιολόγοι πιστεύουν στα οφέλη που έχει ένας ιδιοκτήτης σκύλου τόσο πολύ, που θα «συνταγογραφούσαν» ένα σκυλί για τους ασθενείς τους, με την προϋπόθεση  να μπορούν να φροντίσουν κατάλληλα το κατοικίδιο τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top