Σαουδική Αραβία: Προειδοποιεί για «αφάνταστα» υψηλές τιμές πετρελαίου

Τεχεράνη: «Θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια»

Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ριάντ

Μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ προειδοποιεί για κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης με το Ιράν.

Μιλώντας στην εκπομπή «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κάλεσε τον κόσμο να αναλάβει σθεναρή και αταλάντευτη δράση κατά του Ιράν αλλιώς «θα δούμε περαιτέρω κλιμακώσεις που θα απειλήσουν παγκόσμια συμφέροντα».

Ο de facto άρχων του βασιλείου προειδοποίησε πως αν δεν ληφθούν μέτρα αποτροπής του Ιράν «ο εφοδιασμός με πετρέλαιο θα αντιμετωπίσει προβλήματα και οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν αλματωδώς σε αδιανόητα υψηλά επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί στη διάρκεια της ζωής μας».

Σαουδική Αραβία: Ξεκινά να εκδίδει για πρώτη φορά τουριστικές βίζες

ΗΠΑ: Αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν και αποστολή δυνάμεων στον Κόλπο

Το Ριάντ δείχνει τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις μετά την επίθεση

Παράλληλα, αναφερόμενος στις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου, που προκάλεσαν ζημιές στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου και μείωσαν τον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο κατά 5%, τις χαρακτήρισε «πολεμική ενέργεια» κατηγορώντας το Ιράν.

Παρά τις προειδοποιήσεις του πάντως, τάχθηκε υπέρ μίας ειρηνικής διευθέτησης με το Ιράν, λέγοντας πως «εάν ξεσπούσε πόλεμος ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, η παγκόσμια οικονομία θα διέτρεχε κίνδυνο να καταρρεύσει».

Ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος έκρινε επίσης ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να συναντηθεί με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί για να καταρτιστεί νέα συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αλλά και για τον περιορισμό των προσπαθειών της να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της στη Μέση Ανατολή.

Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη άρχισε να κλιμακώνεται ξανά μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, και να επαναφέρουν σε ισχύ τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις τους σε βάρος της χώρας.
Διάψευση

Ιράν: «Θα αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια»

«Θα αντιμετωπίσουμε άτεγκτα την παραμικρή επιθετική ενέργεια εναντίον της χώρας μας», δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, Αμίρ Χαταμί.

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι ικανές να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή, διαβεβαίωσε ο Χαταμί και πρόσθεσε ότι ο αγώνας εναντίον των «τρομοκρατών» αλλά και η κατάρριψη ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που είχε «παρεισφρήσει» στον ιρανικό εναέριο χώρο αποδεικνύουν την ιρανική αμυντική αποτρεπτική ισχύ.

Τον Ιούνιο, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν κατέρριψαν αμερικανικό UAV στον εναέριο χώρο της νότιας επαρχίας Χουρμουζγκάν.

Τέλος, υποβάθμισε τις συνέπειες της πολιτικής «μέγιστης πίεσης» που ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ έναντι της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Να υπενθυμίσουμε πως από την πρώτη στιγμή οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, των ευρωπαϊκών δυνάμεων και της Σαουδικής Αραβίας, κατηγορούσαν το Ιράν για τις επιθέσεις.

Το σιιτικό κίνημα Χούθι της Υεμένης, που θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, με την Τεχεράνη να αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top