Κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές προκαλεί ξανά ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιβάλει νέους δασμούς στην Κίνα

O Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών στην Κίνα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στον οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, για τον έλεγχο του Παγκόσμιου Εμπορίου.

Ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος ανέμενε ότι ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων των δύο χωρών, με σκοπό μίας κοινά αποδεκτής λύσης για την άρση των εμπορικών δασμων που έχουν επιβληθεί εκατέρωθεν, ο Ντόναλντ Τραμπ «ξαναχτύπησε». 

Ο απρόβλεπτος Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς 10% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αφετηρία την 1η Σεπτεμβρίου. 

«Οι εμπορικές συνομιλίες συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν, την 1η Σεπτεμβρίου, να επιβάλλουν έναν μικρό επιπλέον δασμό 10% στα εναπομείναντα αγαθά και προϊόντα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έρχονται από την Κίνα στη χώρα μας. Αυτό δεν περιλαμβάνει τους ήδη επιβαλλόμενους δασμούς ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισεκ. δολαρίων», διευκρίνισε ο Τραμπ με tweet του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι θα επιβαρύνει με δασμούς την Κίνα μέχρι την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Μόνο που οι έως τώρα κινήσεις του έχουν πετύχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Αμέσως μετα τις δηλώσεις του Τραμπ, ξεκίνησε ο «κλυδωνισμός» στις μεγάλες χρηματοοικονομικές αγορές του πλανήτη.

  • Με σημαντική πτώση έκλεισε  το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, 
  • Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,05%, χάνοντας 280,85 μονάδες, για να κλείσει στις 26.583,42 μονάδες.
  • Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 8.111,12 μονάδες, μειωμένος κατά 64,3 μονάδες ή -0,79%.
  • Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.953,56 μονάδες, χάνοντας 26,82 μονάδες ή -0,90%.
  • Όσο για την τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε κατά 6.2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας τετραετίας.
  • Όμως όσο η ώρα περνούσε η τιμή του άρχισε να ανακάμπτει, κλείνοντας τελικά με άνοδο σχεδόν 2%, στα 61,51 δολάρια. 
  • Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei 225 υποχωρεί 2,65%. Ακολουθεί με πτώση 2,4% ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης ο Σύνθετος Δείκτης είναι στο -1,7%. 

«Οι απειλές περί επιβολής επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικά αγαθά δεν είναι σωστός ούτε εποικοδομητικός τρόπος να επιλυθεί η διένεξη των ΗΠΑ με την Κίνα για το εμπόριο» προειδοποίησε σήμερα ο κορυφαίος κινέζος διπλωμάτης Ουάνγκ Γι και εξέφρασε την ελπίδα τα πράγματα να μην φτάσουν στα άκρα. 

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mάικ Πομπέο, απέδωσε τις εξελίξεις στην «κακή συμπεριφορά» της Κίνας επί «δεκαετίες», η οποία προκάλεσε πολλά εμπόδια στο ελεύθερο εμπόριο. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σήμερα τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ότι δεν προχωρά αρκετά γρήγορα για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας, προειδοποιώντας πως οι ΗΠΑ θα επιβαρύνουν με δασμούς την Κίνα μέχρι την διασφάλιση μιας συμφωνίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ επίσης τόνισε ότι δεν ανησυχεί για μια βουτιά στους δείκτες του Dow Jones έπειτα αφότου ανακοίνωσε ο ίδιος νωρίτερα σήμερα την επιβολή επιπλέον δασμών σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών από την 1η Σεπτεμβρίου.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top