Σπαραγμός στην κηδεία του πατέρα και της κόρης που πνίγηκαν στο Μεξικό

«Έσπασαν» καρδιές στο τελευταίο «αντίο»

Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε τη Δευτέρα στην κηδεία του πατέρα και της κόρης που πνίγηκαν στα νερά του Ρίο Γκράντε, στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν στο Μεξικό. 

Πατέρας και κόρη πνίγηκαν αγκαλιασμένοι στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού

Περίπου 300 άτομα, συγγενείς και φίλοι, του Όσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνες και της μικρούλας Άντζι Βαλέρια, κρατώντας λουλουδένια στεφάνια, έψαλαν ύμνους και είπαν το τελευταίο «αντίο» σε πατέρα και κόρη στο νεκροταφείο Λα Μπερμπέχα στο νότιο τμήμα του Ελ Σαλβαδόρ. 

Μεξικό: «Του είπα να μην κυνηγήσει το αμερικανικό όνειρο»

Οι σοροί του 25χρονου πατέρα και της δίχρονης κορούλας του που πνίγηκαν στα νερά του ποταμού, κυνηγώντας το αμερικανικό όνειρο επαναπατρίστηκαν οδικώς την Κυριακή. 

Η μητέρα της μικρής, η οποία σώθηκε, αλλά είδε τον σύζυγό της και την κόρη της να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια της, επέστρεψε στην πατρίδα της την Παρασκευή. 

Η φωτογραφία των δύο νεκρών που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι στις όχθες του Ρίο Γκράντε συγκλόνισε όλη την υφήλιο και επανέφερε στο προσκήνιο το έντονο πρόβλημα του μεταναστευτικού στις ΗΠΑ. 

Εκατοντάδες πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ, που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να σωθούν από την φτώχεια και τη βία των συμμοριών, έχουν χάσει τη ζωή τους κατά μήκος των 3.000 χιλιομέτρων που τους χωρίζουν από το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Το 1980, 13 μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ πέθαναν προσπαθώντας να περάσουν την έρημο της Αριζόνας. Τον Αύγουστο του 2010, άλλοι 72 σφαγιάστηκαν από μέλη της μεξικανικής συμμορίας Λος Σέτας στο Σαν Φερνάντο (βορειοανατολικό Μεξικό, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ).

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει μετατρέψει την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης σε κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησής του, απειλεί να επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα μεξικανικής προέλευσης εάν η κυβέρνηση του Μεξικού δεν ανακόψει άμεσα τις μεταναστευτικές ροές από την κεντρική Αμερική.

Η ανέχεια, η ενδημική βία και η διαφθορά ωθούν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Γουατεμάλας, της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ να παίρνουν τον δρόμο προς τις ΗΠΑ, συχνά σχηματίζοντας τα λεγόμενα «καραβάνια».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 442 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ το 2018. Μέχρι στιγμής φέτος, γίνεται λόγος για 175 θανάτους μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων 13 παιδιών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top