Η ώρα της κάλπης στο Ισραήλ - Αντιδράσεις για τη δήλωση Νετανιάχου

Είπε ότι αν εκλεγεί θα προσαρτήσει εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης

εκλογές στο Ισραήλ

Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα για τις κρίσιμες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, νωρίς το πρωί της Τρίτης. Σε αυτές τις εκλογές θα κριθεί εάν θα συνεχιστεί η μακρόχρονη απόλυτη κυριαρχία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ή αν ήρθε η ώρα της αλλαγής με τον νέο πολιτικό- απόστρατο στρατηγό-Μπένι Γκαντς. 

Περίπου 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες ως απόψε στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για να αναδείξουν τα 120 μέλη της επόμενης Κνέσετ, της ισραηλινής εθνικής αντιπροσωπείας.

Σε κλίμα δημοψηφίσματος 

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές έχουν προσλάβει ήδη εδώ και καιρό χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του «Μπίμπι», όπως αποκαλούν οι συμπατριώτες του τον Νετανιάχου, στην εξουσία δεκατρία χρόνια και πλέον.

Η δήλωση Νετανιάχου που προκάλεσε αντιδράσεις 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε συνέντευξή του στο ισραηλινό Channel 12 News, το Σάββατο, ότι θα προσαρτήσει εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εάν εξασφαλίσει νέα πρωθυπουργική θητεία στις εκλογές της Τρίτης.

Ειδικότερα, όταν ερωτήθηκε για ποιον λόγο δεν έχει επεκτείνει την ισραηλινή κυριαρχία στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, όπως έγινε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στα Υψίπεδα του Γκολάν, εδάφη που προσαρτήθηκαν το 1967 κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.
«Ρωτάτε εάν περνάμε στο επόμενο στάδιο - η απάντηση είναι "ναι", θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Θα επεκτείνω την (ισραηλινή) κυριαρχία», είπε.

Ερντογάν: Η Τουρκία θα συμπαραταχθεί με την Παλαιστίνη

Θέση πήρε ο Τούρκος πρόεδρος στις δηλώσεις Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας πως η Δυτική Όχθη ανήκει στους Παλαιστινίους. Ο Ερντογάν δήλωσε πως η κίνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού αποτελεί άλλο ένα κατοχικό μέτρο εκ μέρους του Ισραήλ και σημείωσε πως η Τουρκία θα συμπαραταχθεί με την Παλαιστίνη.

Η προεκλογική δήλωση του Νετανιάχου δεν αποτέλεσε «έκπληξη»

Ο Σάεμπ Ερεκάτ, ανώτερος αξιωματούχος της Παλαιστίνης, απάντησε ότι η προεκλογική δήλωση του Νετανιάχου δεν αποτέλεσε «έκπληξη». 
«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, όσο η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να επιβραβεύει το Ισραήλ με ατιμωρησία, ιδιαίτερα με την υποστήριξη της διοίκησης του Τραμπ για την παραβίαση των εθνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Παλαιστίνης από το Ισραήλ».

Ανησυχητική η στάση του Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι έλαβε την απόφαση να αναγνωρίσει την προσάρτηση από το Ισραήλ των Υψιπέδων του Γκολάν έπειτα από ένα πρόχειρο μάθημα ιστορίας που του έδωσαν σε μια συζήτηση που είχε επί ενός διαφορετικού θέματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Τραμπ διέρρηξαν διεθνή συναινετική στάση δεκαετιών τον Μάρτιο αναγνωρίζοντας ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία. Η απόφαση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.

Τα Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία καταλήφθηκαν το 1967 από το Ισραήλ και προσαρτήθηκαν το 1981, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top