Η μυστηριώδης...εξαφάνιση διάσημου πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι!

Είχε σπάσει κάθε ρεκόρ η πώληση του σε δημοπρασία, το 2017

Salvator Mundi

Εξαφανίστηκε από το μουσείο του Άμπου Ντάμπι ο διάσημος πίνακας «Salvator Mundi» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times.

Ο εν λόγω πίνακας είχε πουληθεί σε δημοπρασία του οίκου Christie's, το 2017, έναντι του ποσού των 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Ο αγοραστής του φέρεται ότι ενεργούσε για λογαριασμό του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Το μουσείο του Άμπου Ντάμπι, που συνεργάζεται με το Λούβρο του Παρισιού, είχε ανακοινώσει έναν μήνα αργότερα ότι το αριστουργηματικό έργο θα περιλαμβανόταν στη συλλογή του. Όμως η προγραμματισμένη παρουσίασή του στο κοινό, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ματαιώθηκε για άγνωστους λόγους.

Σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα, το υπουργείο Πολιτισμού των ΗΑΕ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πού βρίσκεται σήμερα ο πίνακας. Υπάλληλοι του μουσείου είπαν στην εφημερίδα ότι δε γνωρίζουν τι απέγινε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η εξαφάνιση του Salvator Mundi αναζωπύρωσε τις εικασίες σχετικά με την αυθεντικότητά του και τον νέο ιδιοκτήτη του. Επισημαίνοντας ότι δεν έγινε ποτέ σαφές το πώς απέκτησε το μουσείο τον πίνακα από τους Σαουδάραβες –αν επρόκειτο για δώρο, για δανεισμό ή για ιδιωτική πώληση– κάποιοι υποθέτουν ότι ο πρίγκιπας Σαλμάν απλώς αποφάσισε να τον κρατήσει για τον εαυτό του.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top