Απορρίφθηκε για τρίτη φορά το σχέδιο της Μέι

O Toυσκ συγκλαλεί έκτακτη σύσκεψη του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Καταψηφίστηκε για τρίτη φορά το σχέδιο της Τερέζα Μέι για τη Συμφωνία Αποχώρησης από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Χιλιάδες υποστηρικτές του Brexit κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου, μετά την απόρριψη του σχέδιου της Τερέσα Μέι.

«Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να εγγυηθούμε το Brexit», προειδοποίησε τους Βρετανές βουλευτές λίγο πριν ψηφίσουν. Παρόλα αυτά η καταψήφιση δεν άργησε να έρθει με 344 ψήφους κατά έναντι 286 υπέρ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός καλείται τώρα να παρουσιάσει νέα πρόταση στους Ευρωπαίους, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit στις 12 Απριλίου. Η στερλίνα έπεσε κατά 0,43%  έναντι του δολαρίου, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 10 Απριλίου. 

Mέι: «Οι επιπτώσεις της απόφασης του Κοινοβουλίου είναι σοβαρές» 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η «σοβαρή» απόφαση των βουλευτών να απορρίψουν τη συμφωνία της για το Brexit για τρίτη φορά σημαίνει ότι το κοινοβούλιο έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιλογές του για τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι επιπτώσεις της απόφασης του Κοινοβουλίου είναι σοβαρές» σημείωσε η Μέι, μετά την απόρριψη της συμφωνίας αποχώρησης με 344 ψήφους κατά έναντι 286 υπέρ.

«Φοβάμαι ότι φθάνουμε στα όρια αυτής της διαδικασίας στη Βουλή», συνέχισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Αυτή η Βουλή απέρριψε το ενδεχόμενο (ενός Brexit) χωρίς συμφωνία. Απέρριψε το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το Brexit. Την Τετάρτη, απέρριψε όλες τις παραλλαγές της συμφωνίας που τέθηκαν επί τάπητος. Και σήμερα αρνήθηκε να εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να συνεχίσει μια διαδικασία στο μέλλον».

O Toυσκ συγκλαλεί έκτακτη σύσκεψη του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Την έκτακτη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 Απριλίου, λόγω της εκ νεόυ απόρριψςη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνου Αθανασίου.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν αναφέρει σε γραπτή δήλωση για το αποτελέσμα της ψηφοφορίας, ότι βάσει της απόφασης της 22ας Μαρτίου, η παράταση πλεόν ισχύει μόνο μέχρι τις 12 Απριλίου.

Υπενθυμίζει δε ότι πλεόν "θα πρέπει να υποδείξει το Ηνωμένο Βασίλειο τo πως επιθυμεί να κινηθεί πριν από την ημερομηνία αυτή" και προειδοποιεί ότι "το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι πλέον ένα πιθανό σενάριο".

"Η ΕΕ προετοιμάζεται για αυτό από το Δεκέμβριο του 2017 και είναι πλέον πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου", ανακοινώνει. 

"Η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη. Τα οφέλη της Συμφωνίας Αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένης μιας μεταβατικής περιόδου, σε καμία περίπτωση δεν θα υποκατασταθούν από μια έξοδο χωρίς συμφωνία και οι λεγόμενες "τομεακές μίνι συμφωνίες" δεν αποτελούν επιλογή, καταλήγει. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top