Έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα

Τι δείχνουν τα στοιχεία νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας

Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Αναστάτωση προκαλεί στους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία, οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα και στεφανιαία νόσο!

Το δείγμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάνσας, ήταν 96.500 άνθρωποι. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι ατμιστές (μέση ηλικία 33 ετών) έχουν περισσότερες πιθανότητες κατά: 

  • 56% να πάθουν έμφραγμα
  • 30% να πάθουν εγκεφαλικό
  • 10% να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο
  • Διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη, άγχος και άλλα συναισθηματικά προβλήματα.

«Τα νέα δεδομένα αποτελούν μια πραγματική κλήση αφύπνισης και θα πρέπει να ωθήσουν σε περισσότερη δράση και ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, επίκουρος καθηγητής Μοχιντέρ Βιντιάλ.

Οι παραδοσιακοί καπνιστές κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τους ατμιστές

Η ίδια μελέτη βρήκε ότι οι παραδοσιακοί καπνιστές κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από τους ατμιστές, καθώς ο κίνδυνος για έμφραγμα είναι αυξημένος κατά 165%, για στεφανιαία νόσο κατά 94% και για εγκεφαλικό κατά 78%, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Οι καπνιστές βρέθηκαν επίσης να έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα για υπέρταση, διαβήτη, κατάθλιψη και άγχος σε σχέση με τους μη καπνιστές.

«Το κάπνισμα τσιγάρου ενέχει πολύ μεγαλύτερο πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού σε σχέση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το άτμισμα είναι ασφαλές», τόνισε ο δρ. Βιντιάλ.

Τι είναι τα ατμιστά- ηλεκτρονικά τσιγάρα 

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θερμαίνουν ένα υγρό που μπορεί να περιέχει ένα συνδυασμό νικοτίνης, διαφόρων χημικών ουσιών και γεύσεων, ώστε να παραχθεί ατμός που ο χρήστης εισπνέει. Γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μετά την εμφάνιση τους το 2007 και σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 460 μάρκες και 7.700 γεύσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top