Νέα εποχή στη Βόρεια Μακεδονία: Αλλάζουν πινακίδες, σήματα και έγγραφα

Αλλάζει (;) όνομα και το κόμμα του Ζάεφ

Νέα εποχή έχει ξημερώσει στην πρώην ΠΓΔΜ και νυν Βόρεια Μακεδονία, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι γείτονες πλέον εγκαταλείπουν τις αναφορές περί «Μακεδονίας» και στο εσωτερικό της χώρας τους, όπου θα προβούν σε μια σειρά μεγάλων αλλαγών για να αλλάξουν οι πινακίδες, τα έγγραφα, οι σφραγίδες και τα σήματα σε όλη τη χώρα, για να αποτυπώνεται η νέα ονομασία της χώρας τους.

Ήδη, από χθες κυματίζει η σημαία των Σκοπίων στο κτίριο του ΝΑΤΟ, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε για «Βόρεια Μακεδονία» όταν «σηκώθηκε» η συμμαχική σημαία στο κυβερνητικό κτίριο της χώρας του.

Ο Ζάεφ μιλά πλέον για Βόρεια Μακεδονία

To tweet του Ζάεφ για τη Βόρεια Μακεδονία κατά την ανάρτηση της σημαίας του ΝΑΤΟ στα Σκόπια

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ έσπευσε να κάνει τις απαραίτητες προσθήκες στους λογαριασμούς του στα social media, σημειώνοντας πως είναι «υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας». Κάτι που έχει αμελήσει να κάνει, επί του παρόντος ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, αν και η επίσημη κυβερνητική σελίδα μιλά πλέον για «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Οι λογαριασμοί twitter του Ζάεφ και του Ντιμιτρόφ

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ γράφει πλέον στο twitter του «υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας», ωστόσο ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι γείτονές μας πρέπει μέσα σε τρεις ημέρες να αλλάξουν πινακίδες και να βάλουν αυτοκόλλητα στα σύνορα και τα αεροδρόμιο. Παράλληλα, πρέπει να αντικατασταθεί το όνομα στις ιστοσελίδες όλων των υπουργείων, στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, στα λογότυπα των κυβερνητικών φορέων.

Το όνομα στις ιστοσελίδες όλων των υπουργείων, στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και στα λογότυπα των κυβερνητικών φορέων πρέπει να αλλάξει εντός τριών ημερών

Το υπουργείο Εξωτερικών θα αντικαταστήσει τις πινακίδες του υπουργείου, καθώς και τις σφραγίδες και τα επιστολόγραφα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, και εντός τριών εβδομάδων στις διπλωματικές και προξενικές αποστολές, ενώ όλα τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να τροποποιήσουν κατάλληλα τα υπομνήματα, το έντυπο υλικό, και τους φακέλους σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Η έκδοση των νέων διαβατηρίων θα πρέπει να ξεκινήσει από τα τέλη του 2019, ενώ εντός τεσσάρων μηνών θα αρχίσει η έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορίας με το σήμα «NMK». Στο μεσοδιάστημα, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν αυτοκόλλητα σήματα.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στα χαρτονομίσματα, όπου θα πρέπει να αναφέρεται η ονομασία της Εθνικής Τράπεζας της Βόρειας Μακεδονίας. Εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να τυπώνονται στις αρχές του 2020.

Όχι νέα πινακίδα... αλλά αυτοκόλλητα στις συνοριακές διόδους

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για νέα πινακίδα στα σύνορα, αλλά για τοποθέτηση αυτοκόλλητου με το νέο όνομα της χώρας στην ήδη υφιστάμενη πινακίδα στην συνοριακή δίοδο.
 
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων “MIA” ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Τελωνείων της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι σήμερα αναμένεται να υπάρξουν ανάλογες παρεμβάσεις στις πινακίδες που βρίσκονται και στις άλλες συνοριακές διόδους της χώρας.
 
Πρόσθεσε ότι λόγω στενότητας χρόνου δεν ήταν δυνατή η διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για την τοποθέτηση νέων πινακίδων και για τον λόγο αυτό επιλέχτηκε η λύση της τοποθέτησης αυτοκόλλητων με το νέο όνομα στις ήδη υφιστάμενες πινακίδες προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Αλλάζει (;) όνομα και το κόμμα του Ζάεφ

Σε αλλαγή του ονόματός του θα προχωρήσει και το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.

Η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της “Μακεδονίας”» θα πρέπει να μετονομαστεί σε «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της “Βόρειας Μακεδονίας”», χωρίς να αποκλείεται οι πρωθυπουργός της γειτονικής ώρας να επιλέξει και το σκέτο «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top