"Έπεσε" η κυβέρνηση Ραχόι! Νέος πρωθυπουργός ο Σάντσεθ

Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής

Πρώτη δημοσίευση: 10:43

 

Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι την Παρασκευή, με την κυβέρνησή του να αποτελεί πλέον παρελθόν για την Ισπανία και τον Πέδρο Σάντσεθ να αναλαμβάνει νέος πρωθυπουργός. Νωρίτερα στο ισπανικό κοινοβούλιο ο Μαριάνο Ραχόι παραδέχθηκε την ήττα του, αποδεχόμενος το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.        

Το βράδυ της Πέμπτης το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα αποφάσισε να καταψηφίσει την κυβέρνηση Ραχόι, δίνοντας με τις πέντε έδρες που έχει στο ισπανικό κοινοβούλιο την απόλυτη πλειοψηφία στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεu. 

Η πρόταση δυσπιστίας των Σοσιαλιστών συγκέντρωσε 176 ψήφους.

(Μαριάνο Ραχόι)

Είναι η πρώτη φορά στην Ισπανία που θα περάσει μια πρόταση μομφής και θα προσκληθεί ένας πρωθυπουργός να ηγηθεί κυβέρνησης με τόσο ετερογενή κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές κατέθεσαν την πρόταση μομφής πριν από μια εβδομάδα, μετά την καταδίκη στελεχών του Λαϊκού Κόμματος (PP) για τη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, γνωστή στην Ισπανία ως «υπόθεση Γκιουρτέλ».

Ο Σάντσεθ έχει λάβει την υπόσχεση από τους Podemos, του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος και δύο καταλανικών κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας ότι θα τον στηρίξουν. Μάλιστα ο ηγέτης των Σοσιαλιστών είχε παροτρύνει τον Ραχόι να παραιτηθεί, υποσχόμενος ότι θα αποσύρει την πρόταση μομφής εναντίον του.

(Πέδρο Σάντσεθ)

Αυτό που φαίνεται να πληρώνει τώρα ο απερχόμενος πρωθυπουργός είναι η απόφασή του να αμφισβητήσει νομικά τις νέες εξουσίες της καταλανικής κυβέρνησης, που είχε σαν συνέπεια την ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων που έπληξαν την εξουσία του επτά χρόνια αργότερα, όταν η Καταλονία διεκδίκησε την αυτονομία της από την Ισπανία.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρισκόταν η έρευνα των εισαγγελέων για το κύκλωμα διαφθοράς μέσα στο Λαϊκό Κόμμα που προκάλεσε τελικά και την ανατροπή του.

Ο Σάντσεθ θα είναι ο πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας του χωρίς να έχει κερδίσει τις εκλογές, αλλά το έργο του δε θα είναι εύκολο.

Κι αυτό γιατί θα ηγηθεί μιας εύθραυστης κυβέρνησης μειοψηφίας που θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος και των Ciudadanos.

Η πρώτη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει θα είναι το καταλανικό αίτημα για ανεξαρτησία. Ο Σάντσεθ θα μπορούσε να μείνει στην εξουσία μέχρι το 2020 που έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές, ωστόσο εκείνος έχει υποσχεθεί να προκηρύξει εκλογές σε ημερομηνία που μένει να ανακοινωθεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top