Προς απαγόρευση μπατονέτες, μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης και πλαστικά ποτήρια

Η Κομισιόν θέλει να στείλει… στο πυρ το εξώτερον οτιδήποτε πλαστικό

Τέλος σε μπατονέτες, πλαστικά πιρούνια και ποτήρια

Η Κομισιόν προτείνει απαγόρευση χρήσης πλαστικών μιας χρήσης και νέους κανόνες για την ανακύκλωσή των πλαστικών

Νέους κανόνες και απαγορεύσεις στην χρήση πλαστικών στην ΕΕ προτείνει σήμερα η Κομισιόν, με στόχο τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει απαγόρευση προϊόντων για τα οποία υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές όπως μπατονέτες, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια και αναδευτήρες και καλαμάκια στήριξης μπαλονιών από πλαστικό, τα οποία θα πρέπει να κατασκευάζονται αποκλειστικά από πιο βιώσιμα υλικά.

Τα πλαστικά δοχεία αναψυκτικών μιας χρήσης θα επιτρέπονται στη αγορά μόνο εφόσον το πώμα ή το καπάκι τους δεν αποσπάται.

Στην βάση της ίδιας πρότασης τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση πλαστικών δοχείων τροφίμων και ποτηριών, καθορίζοντας εθνικούς στόχους μείωσης, προσφέροντας εναλλακτικά προϊόντα στα σημεία πώλησης, ή διασφαλίζοντας ότι τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα επιβαρύνονται από κάποιο τέλος.

Παρομοίως η Κομισιόν προτείνει και στους κατασκευαστές να συμμετέχουν στο κόστος της διαχείρισης αποβλήτων και του καθαρισμού, καθώς και των μέτρων ευαισθητοποίησης για δοχεία, συσκευασίες και περιτυλίγματα τροφίμων (π.χ. τσιπς και ζαχαρωτά), δοχεία και κύπελλα για ποτά, προϊόντα καπνού με φίλτρο (π.χ. αποτσίγαρα), υγρά μαντηλάκια, μπαλόνια και λεπτές πλαστικές σακούλες. Θα δοθούν επίσης κίνητρα για την ανάπτυξη λιγότερο ρυπογόνων εναλλακτικών λύσεων για τα προϊόντα αυτά. Τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να συλλέγουν το 90% των πλαστικών δοχείων για ποτά από το 2025, π.χ. μέσω συστημάτων εγγύησης και επιστροφής.

 

Επτά στους δέκα Ευρωπαίους μείωσαν τη χρήση πλαστικής σακούλας

Η Κομισιόν εκτιμά ότι μετά τη θέσπιση ρυθμίσεων για τη χρήση της πλαστικής σακούλας το 2015, το 72% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι έχει μειώσει τη χρήση της, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. Με βάση τις μελέτες που έχει στα χέρια της η Κομιισόν 10 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και αλιευτικά εργαλεία αποτελούν μαζί το 70% των θαλάσσιων απορριμμάτων στην Ευρώπη, ενώ τα πλαστικά αποτελούν συνολικά το 85% του  συνόλου των απορριμάτων. 

Με βάση τους νέους κανόνες που προτείνει η Κομισιό, για ορισμένα προϊόντα θα απαιτείται σαφής και τυποποιημένη επισήμανση η οποία θα αναφέρει τον τρόπο διάθεσης των σχετικών αποβλήτων, τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προϊόντος, και την παρουσία πλαστικών υλών στο συγκεκριμένο προϊόν . Αυτό θα ισχύει για τις σερβιέτες, τα υγρά μαντηλάκια και τα μπαλόνια.

Επιπλέον τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των απορριμμάτων από πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και αλιευτικά εργαλεία, καθώς και σχετικά με τα διαθέσιμα συστήματα επαναχρησιμοποίησης και τις επιλογές διαχείρισης αποβλήτων για όλα αυτά τα προϊόντα.

Τέλος, όσον αφορά τα αλιευτικά εργαλεία, τα οποία αποτελούν το 27% όλων των απορριμμάτων στις παραλίες, η Κομισιόν προτείνει στους κατασκευαστές πλαστικών αλιευτικών εργαλείων να υποχρεωθούν να καλύπτουν το κόστος της συλλογής των αποβλήτων από τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής, καθώς και το κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας τους. Θα καλύπτουν επίσης το κόστος των μέτρων ευαισθητοποίηση.

 

Το 85% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά

Όλα μαζί αυτά τα προϊόντα αποτελούν το 70% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των θαλάσσιων απορριμμάτων και συχνά καταλήγουν στο πιάτο μας αλλά και στους πνεύμονές μας, ενώ είναι ακόμη άγνωστες οι επιπτώσεις στην υγεία μας από τα μικροπλαστικά που περιέχονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα.

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο προς έγκριση και ο στόχος είναι η έγκριση κατά προτεραιότητα πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ σκοπεύει να θέσει το ζήτημα στους G7, τους G20 και τον ΟΗΕ.

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς δήλωσε πως «τα πλαστικά απόβλητα είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι οφείλουν να συνεργαστούν για να το αντιμετωπίσουν, επειδή τα απόβλητα αυτά καταλήγουν στον αέρα που αναπνέουμε, στο έδαφός μας, στις θάλασσές μας, και στα τρόφιμά μας».

Παρομοίως ο αντιπρόεδρος Κάταϊνεν, πρόσθεσε ότι «τα πλαστικά αντικείμενα μπορεί να είναι καταπληκτικά, αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε πιο υπεύθυνα». 

 

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top