Σκληρές εικόνες: Επίθεση καμικάζι στην Καμπούλ - 60 νεκροί

Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι σχεδόν 120 τραυματίστηκαν την Κυριακή, στην Καμπούλ, μετά από επίθεση βομβιστή-καμικάζι. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Στόχος των τζιχαντιστών ήταν ένα κέντρο έκδοσης ταυτοτήτων κι εγγραφής των ψηφοφόρων στους καταλόγους ενόψει των βουλευτικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες τον Οκτώβριο. Οι εκλογές αυτές θα είναι οι πρώτες από το 2010.

Ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος το πρωί, ενώ βρισκόταν μέσα στο μεγάλο πλήθος που περίμενε για να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Έκτοτε, ο απολογισμός των θυμάτων δεν έπαψε να αυξάνεται. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα θύματα ήταν μέλη της σιιτικής μειονότητας των Χαζάρων, η οποία στοχοθετείται συχνά από τους σουνίτες εξτρεμιστές του ΙΚ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν αλλά και τους τραυματίες υπάρχουν αρκετές γυναίκες και παιδιά.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν αμέσως ότι δεν είχαν «καμιά σχέση» με την επίθεση της Κυριακής, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η ευθύνη ανήκε στο ΙΚ, το οποίο λίγο αργότερα πράγματι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μέσω του οργάνου προπαγάνδας του, του πρακτορείου «ειδήσεων» Άμακ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε την «κτηνωδία» της επίθεσης εναντίον πολιτών που ήθελαν να ασκήσουν «θεμελιώδη δημοκρατικά τους δικαιώματα», με τον υπηρεσιακό Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν να καταγγέλλει την «άφρονα» αυτή ενέργεια και να επαναλαμβάνει από το Τορόντο τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να «καταστρέψει» το ΙΚ.

Άλλα δύο κέντρα εγγραφής των ψηφοφόρων στην επαρχία έγιναν στόχοι επιθέσεων την περασμένη εβδομάδα. Η βία και οι επιθέσεις είναι τα κυριότερα εμπόδια για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, παραδέχεται η εκλογική επιτροπή, η οποία έχει ανοίξει κέντρα εγγραφής ψηφοφόρων σε σχολεία και τεμένη, πάντα φρουρούμενα από αστυνομικούς που κάνουν σωματικό έλεγχο στους πολίτες στις εισόδους.

Η πιο πρόσφατη επίθεση -την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ- στην αφγανική πρωτεύουσα είχε διαπραχθεί την πρώτη ημέρα του περσικού νέου έτους, την 21η Μαρτίου, με πάνω από τριάντα νεκρούς και 70 τραυματίες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top