Με στρατιωτικά πλήγματα απειλούν ΗΠΑ και σύμμαχοι τον Άσαντ

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται - Νέα ενημέρωση: 20:24

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο. Ηνωμένες Πολιτείες και σύμμαχοι  προειδοποιούν ότι θα πλήξουν το καθεστώς Άσαντ εξαπολύοντας στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία. Από την άλλη, η Ρωσία διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα αντιδράσει ανάλογα.

Για γενοκτονία την οποία διαπράττει ο Άσαντ εναντίον του ίδιου του του λαού κατηγορούν οι ΗΠΑ τη Δαμασκό.

Ρωσία: «Θα καταρρίψουμε τους πυραύλους των ΗΠΑ με στόχο τη Συρία»

«Νομίζω πως θα πρέπει να ζητήσουμε από τη Ρωσία να κάνει κάτι, στηρίζουν τον Άσαντ. Τον βοηθούν. Πρέπει να κάνουν κάτι να σταματήσουν αυτού του είδους τη γενοκτονία. Πρέπει να τους ζητήσουμε να το κάνουν, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται μια στρατιωτική απάντηση» δήλωσε η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσινσον.

Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Παρίσι έχουν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.

«Θα συνεχίσουμε τις ανταλλαγές τεχνικών και στρατηγικών πληροφοριών με τους συμμάχους μας, ειδικά με τη Βρετανία και την Αμερική και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε την απόφασή μας» επεσήμανε ο Μακρόν.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman με 6.500 στρατιώτες και με επτά ακόμη πολεμικά πλοία πλέει προς την ανατολική Μεσόγειο. Μαζί του πλέει και η γερμανική φρεγάτα FGS Hessen.

Το Τruman θα αντικαταστήσει το Τίοντορ Ρόυζβελτ, το οποίο ολοκλήρωσε την τετράμηνη αποστολή του στη Μέση Ανατολή. Από το Τruman το 2016 είχαν απογειωθεί αεροσκάφη, τα οποία έπληξαν στόχους των τζιχαντιστών.

«Oι Ηνωμένες Πολιτείες για μια ακόμη φορά προσπαθούν να παραπλανήσουν τη διεθνή  κοινότητα και κάνουν ακόμη ένα βήμα προς τη σύγκρουση» υπογράμμισε ο Ρώσος Πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη.

«Θα καταρριφθούν όποιοι αμερικανικοί πύραυλοι εκτοξευθούν εναντίον της Συρίας» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον Λίβανο προσθέτοντας ότι στο στόχαστρο θα μπουν επίσης τα σημεία προέλευσής τους.

Ήδη ένα ρωσικό μαχητικό πέταξε το Σαββατοκύριακο σε χαμηλό ύψος πάνω από γαλλικό πολεμικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προειδοποιεί τις αεροπορικές εταιρείες να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Κατά τον οργανισμό, πύραυλοι αέρος-εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξευθούν την περίοδο αυτή.

Σε διπλωματικό επίπεδο σημειώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη. Η Ρωσία άσκησε βέτο κατά την ψηφοφορία έγκρισης του αμερικανικού σχεδίου απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά από Ρωσία και Βολιβία, ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα  εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top