Ο Ερντογάν θέτει για πρώτη φορά το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών - «Δεν είμαι υπεράνω της δικαιοσύνης»

Τι είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στους δημοσιογράφους εν πτήσει επιστρέφοντας από τη Βάρνα

Ο Ερντογάν θέτει για πρώτη φορά το θέμα των 8 Τούρκων

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στους Eυρωπαίους ηγέτες ότι δεν είναι υπεράνω δικαίου και πρέπει να περιμένουν την απόφαση της δικαιοσύνης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, όπως ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους εν πτήσει επιστρέφοντας από τη Βάρνα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες του είπαν «Εσείς είστε μεγάλος Πρόεδρος, διασφαλίστε ότι θα τους αφήσουν ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς» κι εκείνος τους απάντησε «Εγώ δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου».

Ακόμη, ο Σουλτάνος ανέφερε στους Τούρκους δημοσιογράφους πως στο θέμα των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουν ενώ είπε ακόμη πως η ΕΕ δεν συμπεριφέρθηκε αμερόληπτα σε αυτό το θέμα.

«Μαύρα» σενάρια για φυλάκιση 5 ετών στους στρατιωτικούς – Καταθέτουν ένσταση για την αποφυλάκιση

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι στη Βάρνα συζήτησαν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο και την Ελλάδα. «Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε λεπτομερώς αυτά τα θέματα. Συζητήσαμε την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι συνελήφθησαν επειδή πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν σε στρατιωτική μας περιοχή. Τους εξηγήσαμε ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, τους επισκέπτονται οι οικογένειες και οι προξενικές αρχές. «Εσείς είστε μεγάλη χώρα, εσείς είστε μεγάλος Πρόεδρος, διασφαλίστε ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο αυτοί στρατιωτικοί», είπαν. Κι εγώ τους απάντησα ότι «εγώ δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη, το επεισόδιο είναι σε επίπεδο δικαιοσύνης. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα λάβουν οι δικαστικές αρχές».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «ασφαλώς τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο αυτοί που συζητούν σε βάθος το θέμα των δύο στρατιωτικών να μη συζητούν καθόλου το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα έπειτα από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα στην Τουρκία».

«Εμείς ασφαλώς δε διασυνδέουμε τα δύο θέματα. Αλλά εκείνοι που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας είναι ακόμη στην Ελλάδα. Εμείς όταν τους ζητήσαμε δε μας τους έδωσαν. Αυτοί που δεν βγάζουν άχνα γι’ αυτό το θέμα λένε ότι πρέπει να αφεθούν αμέσως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουν από τη στάση τους στο θέμα των υδρογονανθράκων, προσθέτοντας ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα με βάση το διεθνές δίκαιο στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα βρεθεί εκεί. «Και εκείνοι που βρίσκονται στον βορρά και εκείνοι που βρίσκονται στον νότο στο νησί πρέπει να είναι σε ίσο βαθμό συνεταίροι. Αλλά το πρόβλημα του Ελληνοκυπριακού τομέα είναι άλλο. Ο Ελληνοκυπριακός τομέας λέει «εμείς κάνουμε με όποια εταιρεία θέλουμε γεώτρηση». Εμείς λέμε «ο νότος και ο βορράς να συναντηθούν και να αποφασίσουν μαζί σε ποια εταιρεία θα το δώσουν». Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η ΕΕ συμπεριφέρθηκε αμερόληπτα σε αυτό το θέμα», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top