Οι τέσσερις προτεραιότητες της Βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ

Όσα είπε η υπουργός «βουλγαρικής προεδρίας»

Οι τέσσερις προτεραιότητες της Βουλγαρικής προεδρίας ΕΕ

«Ξεκινάμε την βουλγαρική Προεδρία, πλήρως έτοιμοι και πλήρως προετοιμασμένοι», δηλώνει η Υπουργός «βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ», Λιλιάνα Παύλοβα, η οποία είχε συνάντηση σήμερα το πρωί με ομάδα εκπροσώπων του Τύπου στη Σόφια, πριν από την επίσημη έναρξη της Προεδρίας, με την κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και του Κολεγίου των Επιτρόπων.

To εθνικό βουλγαρικό σύνθημα «ενωμένοι είμαστε δυνατοί - United we stand strong», το οποίο κοσμεί την αίθουσα της ολομέλειας του βουλγαρικού κοινοβουλίου, θα είναι και το σύνθημα της εξάμηνης Προεδρίας και αντανακλά τη θέση της Βουλγαρίας σε σχέση με την ΕΕ.

Η Υπουργός ανέλυσε περιγραφικά τις 4 βασικές προτεραιότητες του εξαμήνου:

- το μέλλον της Ευρώπης και οι Νέοι: σε αυτή τη φάση αφορά το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τον επόμενο δηλαδή πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Σύμφωνα με την Υπουργό, η φιλοδοξία της Προεδρίας είναι να προωθήσει το διάλογο και το συμβιβασμό μεταξύ των Κ-Μ πριν από τις επίσημες προτάσεις της Κομισιόν στα τέλη Μαΐου. Η Προεδρία δίνει έμφαση και στη διάσταση στήριξης της νεολαίας μέσω του ΠΔΠ. 

- Ασφάλεια και Άμυνα: παρότι θα η βουλγαρική θα είναι η 4η προεδρία που θα ασχοληθεί με το θέμα, όπως εξήγησε η Λ. Παύλοβα, η φιλοδοξία είναι να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της αναθεώρησης του "Δουβλίνου" και του κανονισμού για το άσυλο, αλλά δίνοντας έμφαση και στην διάσταση της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων.

- η συνδεσιμότητα των Δυτικών Βαλκανίων: η Υπουργός τόνισε ότι η Βουλγαρία επέμεινε στην συγκεκριμένη προτεραιότητα, παρά την αντίθεση πολλών παραγόντων στην ΕΕ. Η Προεδρία δεν επιθυμεί να δώσει λανθασμένες προσδοκίες στα κράτη αυτά, προ της Συνόδου της 17ης Μαΐου (ο Μπόικο Μπορίσοφ το εξήγησε αυτό στους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων τους οποίους συνάντησε στις 7 και 8 Δεκεμβρίου). Το μήνυμα είναι πως οι χώρες θα κριθούν με βάση τις επιδόσεις τους. «Όλοι στα Βαλκάνια θέλουμε να λέμε ότι είμαστε “μεγάλοι”: “μεγάλη Βουλγαρία”, “μεγάλη Μακεδονία”, μεγάλοι όλοι στα λόγια, αλλά όχι τόσο μεγάλοι στις μεταρρυθμίσεις», είπε η Υπουργός.

«Να δείξουμε ότι είμαστε μεγάλοι στις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε η Λ. Παύλοβα, αποδίδοντας αυτή τη φράση στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.

«Η σταθερότητα και η ειρήνη στα Βαλκάνια επηρεάζει την ειρήνη και στη σταθερότητα στην ΕΕ. Οι εξωτερικές παρεμβάσεις, μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στην υπόλοιπη ΕΕ», σημείωσε η Λ. Παύλοβα, αναφερόμενη και στις απόπειρες ρωσικών επεμβάσεων στην κοινή γνώμη και την πολιτική κρατών της περιοχής. «Το Ευρωπαϊκό πρότζεκτ δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς τα Βαλκάνια», τόνισε.

- και τέλος, η 4η προτεραιότητα είναι η ψηφιακή οικονομία και η ψηφιακή ΕΕ, όπου στόχος είναι να κλείσουν οι φάκελοι που έμειναν ανοικτοί από την εσθονική προεδρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει το Φεβρουάριο έγγραφο για τη στρατηγική της διεύρυνσης της ΕΕ, στο οποίο θα τίθεται το 2025, ως έτος μέχρι το οποίο οι ενταξιακές συνομιλίες στα Δυτικά Βαλκάνια «θα πρέπει να είναι ήδη προωθημένες».

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top