Ρήξη Μακρόν - Ερντογάν! Έξαλλος και με δημοσιογράφο ο Τούρκος Πρόεδρος

Τον ρώτησε για τη Συρία

Επεισόδιο Ερντογάν με Γάλλο δημοσιογράφο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας, ενώ διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία.

"Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία… Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου" δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ηγέτη έπειτα από συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι.

Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει "κουραστεί" να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ.

"Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ" δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Τουρκίας.

"Δημοσιογράφοι τροφοδοτούν την τρομοκρατία μέσω των όσων γράφουν"

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι συμβάλλουν στην ενίσχυση των τρομοκρατών μέσω των όσων γράφουν, αφού ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι, ότι οι χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας.

"Η τρομοκρατία δεν δημιουργείται από μόνη της. Η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες έχουν "κηπουρούς"" που τους στηρίζουν, σημείωσε ο Ερντογάν, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος διατύπωσε λίγο νωρίτερα την ανησυχία του για την τύχη των σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων που συνελήφθησαν στο κύμα εκκαθαρίσεων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

"Αυτοί οι "κηπουροί" είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θεωρούνται ως στοχαστές. Εκείνοι τροφοδοτούν (την τρομοκρατία)… από τις στήλες τους στις εφημερίδες" είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

"Κάποια ημέρα, θα το ανακαλύψετε, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εμφανιστούν ως τρομοκράτες μπροστά σας".

Φραστικό επεισόδιο με Γάλλο δημοσιογράφο

Εναντίον Γάλλου δημοσιογράφου, ο οποίος τον ρώτησε σχετικά με τις υποψίες ότι η Άγκυρα προμήθευσε όπλα το Ισλαμικό Κράτος, καταφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Δημοσιογράφος του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2, ρώτησε τον πρόεδρο της Τουρκίας σχετικά με περιστατικό του Ιανουαρίου 2014, όταν εμποδίστηκε η διέλευση φορτηγών τα οποία ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) και υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν όπλα για τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Εκνευρισμένος, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Μιλάς χρησιμοποιώντας λόγια της FETO, όχι ως δημοσιογράφος».

Η Άγκυρα είχε χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη υπόθεση μηχανορραφία με την υπογραφή του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο επίσης κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος.

«Εκείνοι που είχαν κάνει αυτές τις επιχειρήσεις ήταν εισαγγελείς της FETO, τώρα βρίσκονται στη φυλακή», συνέχισε ο κ. Ερντογάν και διερωτήθηκε: «Μου θέτεις αυτό το ερώτημα, όμως γιατί δεν ρωτάς τις ΗΠΑ που έστειλαν 4.000 φορτηγά με όπλα στη Συρία;».

«Είσαι δημοσιογράφος, όχι; Οφείλεις να ερευνήσεις κι αυτό επίσης» συμπλήρωσε και προειδοποίησε πως «δεν έχετε ενώπιόν σας κάποιον που θα το καταπιεί αυτό εύκολα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top