Συγκλονιστική μαρτυρία για τον στρατό της Βόρειας Κορέας: Ο διοικητής μας βίαζε ξανά και ξανά

Άθλιες οι συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης που βιώνουν οι γυναίκες στρατιωτικοί

Στρατός της Β. Κορέας: Ο διοικητής μας βίαζε συνέχεια

Μια γυναίκα που υπηρέτησε για 10 χρόνια στον γυναικείο στρατό της Βόρειας Κορέας ως λοχίας, η Λι Σο Γεούν, φεύγοντας από το πόστο της περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις άθλιες συνθήκες στις οποίες χιλιάδες γυναίκες που υπηρετούν αναγκάζονται να ζουν.

Η Λι είναι 41 ετών σήμερα. Νιώθοντας το αίμα της να βράζει και το αίσθημα πατριωτισμού ισχυρό, κατατάχτηκε εθελοντικά στον στρατό σε ηλικία μόλις 18 χρονών.

Μιλώντας στο BBC, σοκάρει με τα λεγόμενά της: «Κοιμόμουν σε ένα θάλαμο με άλλες 24 γυναίκες. Τα στρώματα που κοιμόμασταν δεν ήταν φτιαγμένα από βαμβάκι αλλά από φλούδες ρυζιού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όλη η μυρωδιά από το σώμα, ο ιδρώτας κτλ, να μένει πάνω στο στρώμα και η δυσοσμία να είναι αφόρητη».

Συνεχίζει, στη συνέχεια, τη σοκαριστική μαρτυρία της: «Μετά από τους πρώτους έξι μήνες, οι γυναίκες σταματούσαμε να αδιαθετούμε, εξαιτίας του άγχους, των συνθηκών διαβίωσης και της κακής διατροφής. Και ήμαστε και χαρούμενες γιατί αν είχαμε περίοδο η κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη για μας. Μια 20χρονη κοπέλα είπε ότι λόγω της άσκησης είχαν περάσει δύο χρόνια χωρίς να της έρθει περίοδος. Είμασταν υποχρεωμένες να χρησιμοποιούμε πολλές φορές την ίδια σερβιέτα».

Κάτι αυτονόητο στον δυτικό κόσμο, το να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, σχεδόν βασανιστικό: «Δεν υπήρχε ζεστό νερό για να κάνουμε μπάνιο. Απλά συνέδεαν μια μάνικα σε ένα παγωμένο ρυάκι από το βουνό και πλενόμασταν κατευθείαν από εκεί. Στο νερό υπήρχαν συχνά φίδια και βατράχια».

Το πιο συγκλονιστικό όλων, ωστόσο, ήταν οι βιασμοί. Αν και η Λι ήταν από τις τυχερές του βορειοκορεατικού στρατού και δεν έπεσε ποτέ θύμα βιασμού, ήταν μάρτυρας πολλών συγκλονιστικών περιστατικών που συνέβησαν σε φίλες της: «Ο διοικητής του λόχου έμενε μέχρι αργά στο γραφείο του και βίαζε τις γυναίκες υφισταμένους του. Αυτό γινόταν ξανά και ξανά χωρίς τέλος».

Τα λεγόμενά της επιβεβαιώνει η Juliette Morillot, Γαλλίδα συγγραφέας που μίλησε με πολλές γυναίκες από τον στρατό της Βόρειας Κορέας: «Η ποινή κάθειρξης για βιασμό στο στρατό μπορεί να αγγίξει και τα 7 χρόνια στη Β. Κορέα αλλά καμία γυναίκα δεν έχει το σθένος να καταθέσει και έτσι οι άντρες μένουν ατιμώρητοι» λέει και συνεχίζει: «Ίσως να φταίει η αυστηρή πατριαρχική δομή ευρύτερα της βορεοκορεατικής κοινωνίας. Όπως στην κοινωνία δύσκολα γίνονται καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις, το ίδιο ισχύει με τον στρατό».

Αναφέροντας μαρτυρίες και ισχυρισμούς άλλων γυναικών, η γυναίκα αναφέρει επίσης: «Δεν υπήρχαν πάντα ξεχωριστές γυναικείες τουαλέτες με αποτέλεσμα οι γυναίκες να αναγκάζονται να ξεγυμνώνονται μπροστά στους άντρες, κάτι που τις έκανε να νιώθουν ιδιαίτερα ευάλωτες». Συμπληρώνει ότι για τις γυναίκες προβλέπεται πιο ήπιο πρόγραμμα σωματικής εκπαίδευσης από τους άνδρες, αλλά μετά τις ασκήσεις έκαναν υποχρεωτικές αγγαρείες όπως καθαριότητα και μαγείρεμα, στις οποίες δεν συμμετείχαν οι άντρες συνάδελφοί τους.

Για την ιστορία, μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας στον στρατό, η Λι κατάφερε να περάσει τα σύνορα με την Κίνα και να πάει, τελικά, στη Νότια Κορέα, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα και ένα χρόνο φυλάκισης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top