«Ο Mακρόν κηρύσσει πόλεμο στο ΔΝΤ»: Ο γαλλικός τύπος για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα

Στην ομιλία του στην Πνύκα επικεντρώνονται τα δημοσιεύματα - Πρώτη ανάρτηση; 08-09-2017 14:15

Στην ομιλία του Γάλλου προέδρου στην Πνύκα, επικεντρώνονται τα δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου σήμερα, σε μια ειδησεογραφία όπου κυριαρχούν οι καταστροφές στις γαλλικές υπερπόντιες κτήσεις που άφησε πίσω του ο τυφώνας Ίρμα.

Η Le Monde σε άρθρο της με τίτλο: «Στην Αθήνα ο Μακρόν καλεί να επανεφευρεθούν το "άλας" και το "νόημα" του ευρωπαϊκού δημοκρατικού ιδεώδους», σχολιάζει μεταξύ άλλων:

«Ο πρόεδρος Μακρόν σκοπεύει να προωθήσει τη συζήτηση για «μια νέα μέθοδο», της οποίας οι κύριες γραμμές θα χαραχθούν έως το τέλος του χρόνου».

«Τα τριζόνια έπαψαν το τραγούδι τους, όμως το άρωμα των πεύκων παρέμενε μεθυστικό. Η νύχτα πέφτει γλυκά, τυλίγοντας τον δασωμένο λόφο της Πνύκας, που δεσπόζει στην Αθήνα απέναντι στη φωτισμένη Ακρόπολη. Ένας ελαφρύς άνεμος κουνά αργά τα φύλλα των ελιών πίσω από το λευκό βήμα της ομιλίας. Η εικόνα είναι ωραία, θεαματική. Ο Μακρόν -που σε αυτόν τον τομέα δεν διστάζει ποτέ να υπερβάλει- το είχε ονειρευθεί αυτό, στα βήματα του Αντρέ Μαλρώ, ο οποίος είχε εκφωνήσει λόγο εκεί πριν 60 χρόνια» γράφει επίσης στο άρθρο της η εφημερίδα.

«Αυτοί οι τόποι μάς υποχρεώνουν», τόνισε ο Μακρόν στο ακροατήριό του, έπειτα από λίγες λέξεις στα ελληνικά που απηύθυνε στους προσκεκλημένους του, μεταξύ αυτών και μαθητές, και συνέχισε να ξεδιπλώνει το όραμά του για μία βαθιά αναδόμηση της ΕΕ. Στη μακρά ομιλία του, που έμοιαζε με κήρυγμα και αρτυμένη με πολλές αναφορές (Περικλής, Έγελος, Σεφέρης), ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους έκανε μία ανάλυση «χωρίς παραχωρήσεις» στις αποτυχίες της Ευρώπης, από το δημοψήφισμα του 2005 για την ΕΕ, που το τρανταχτό «όχι» παρέσυρε τη Γαλλία και την Ολλανδία και από το οποίο δεν εξήχθη κανένα συμπέρασμα. «Η Ευρώπη προχώρησε ως εάν ήταν αποκομμένη από τους λαούς της», σημειώνεται.

Η Le Figarο σε άρθερο της με τίτλο: «Στην Αθήνα ο Μακρόν θέλει να επαναθεμελιώσει την Ευρώπη», σημειώνει:

«Στον χειρισμό των συμβόλων, ο Εμανουέλ Μακρόν δίνει κάποιες φορές την εντύπωση πως υπερβάλλει. Όμως την Πέμπτη στην Ελλάδα, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως αρχηγός κράτους μετά την εκλογή του, αφέθηκε πλήρως, ωσάν να ήθελε να δώσει σάρκα και οστά στη φιλοδοξία του "να επανακάμψουμε στον πολιτικό ηρωισμό" και την ευχή του "να ξαναβρούμε το νόημα της ιστορικής διήγησης". Δύο θέματα που είχε προτάξει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point».

H εφημερίδα αναφέρεται στους στόχους για την Ευρώπη, που ο Μακρόν ακροθιγώς προέβαλε από την Ελλάδα, «στις "δημοκρατικές συμβάσεις" εκείνες, των οποίων ο στόχος θα ήταν να εμπλέξουν τους λαούς σε διάλογο όχι πάνω σε θέματα κλειστά, ή προδιαγεγραμμένα από τους τεχνοκράτες, αλλά πάνω στις κύριες ανησυχίες τους, προκειμένου να τεθούν οι προτεραιότητες "για την ερχόμενη πενταετία", τόνισε ο Μακρόν ενώ έδυε ο ήλιος πάνω από την Ακρόπολη, επικαλούμενος πλείστες φορές τον Περικλή».

«Για τις λεπτομέρειες σχετικά με την ανοικοδόμηση της ζώνης του Ευρώ, ο Μακρόν ωστόσο δεν ήταν αρκετά σαφής, αρκούμενος να καλέσει τους εταίρους του να τολμήσουν τη θέσπιση ενός κοινού προϋπολογισμού κι ενός κοινού υπουργού Οικονομικών των 27. Στα θέματα αυτά τα εμπόδια είναι πολλαπλά, όπως επίσης πολλοί είναι και οι αντίπαλοί του. Δεν είναι βέβαιο πως οι δυσκίνητες ευρωπαϊκές διαδικασίες θα υποχωρήσουν μπροστά στον "πολιτικό ηρωισμό". Ο Μακρόν περαίωσε την ομιλία του ωσάν να σκόρπιζε χρυσόσκονη: "αυτό που όλοι ελπίσουμε βρίσκεται στα χέρια μας. Ας το επιθυμήσουμε μαζί για εμάς και για τα παιδιά μας και θα το πετύχουμε"».

Στην ιστοσελίδα Challenges  δεσπόζει ένα άρθρο με τον τίτλο: «Από την Αθήνα, ο Emmanuel Macron δηλώνει την αγάπη του για την Ευρώπη και κηρύσσει πόλεμο στο ΔΝΤ». 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται:

«Ο Emmanuel Macron απηύθυνε, από την Αθήνα, έκκληση για την “επανίδρυση της Ευρώπης”, στο πλαίσιο μιας στομφώδους ομιλίας, κατά την οποία ζήτησε την αποκατάσταση της “κυριαρχίας, της δημοκρατίας και της εμπιστοσύνης”.

Το σχέδιο είχε οργανωθεί μήνες πριν, στην πραγματικότητα από τις απαρχές της προεκλογικής εκστρατείας. Πεπεισμένος Ευρωπαίος, ο Emmanuel Macron παρουσίασε χθες, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου τις βασικές γραμμές του σχεδίου του για μια νέα ώθηση στη Γηραιά Ήπειρο.

Ο Macron, που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του, επέλεξε για αυτόν το σκοπό τη δύση του ηλίου, στην Ελλάδα, λίκνο του πολιτισμού μας, στην Πνύκα, απέναντι από την Ακρόπολη, τόπο σύγκλησης της Εκκλησίας του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όπως και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε τη φιλοδοξία του “να βγούμε από μια δεκαετία δισταγμών”, καθιστώντας την Ευρώπη έναν τόπο επιθυμίας και ονείρων για τους νέους».

Το δημοσίευμα αναπαράγει τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας Macron και καταλήγει: «Στην Πνύκα χθες, υπήρχαν πολλοί λίγοι νέοι. Όσοι βρίσκονταν εκεί χειροκρότησαν ελάχιστα. Και ο λόγος ήταν ότι οι περισσότεροι ήταν σπουδαστές Γαλλικών και δεν κατάφεραν να αντιληφθούν τον πολύ λογοτεχνικό λόγο του Προέδρου. Στους ενήλικες άρεσε περισσότερο η ομιλία και χειροκρότησαν με θέρμη, όταν στο τέλος, ο Πρόεδρος τους κάλεσε “να έχουν μια τρελή φιλοδοξία για μια πιο δυνατή Ευρώπη».

Η Le Parisien, έχει δημοσίευμα με τίτλο «Ο Macron θέλει να αναμορφώσει την Ευρώπη». Σε αυτό μεταφέρει τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του Γάλλου Προέδρου και καταλήγει: «Η στιγμή ήταν αποφασιστικής σημασίας για τον Emmanuel Macron, για την προεκλογική εκστρατεία του οποίου η Ευρώπη αποτέλεσε σημείο αναφοράς. Ο κ. Macron, ωστόσο, καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του, δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει τη θλίψη του και να να απευθύνει μήνυμα στα θύματα του τυφώνα Irma, εξηγώντας ότι θα μεταβεί στις Αντίλλες όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες».

Το France 24, σημειώνει: «Ο Emmanuel Macron επιθυμεί μια “καλή τη πίστει” συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα». 

Το δημοσίευμα μεταφέρει τις σχετικές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, ο οποίος ανέφερε ότι στη συμμετοχή του Ταμείου δεν πρέπει να υπάρχουν “επιπλέον όροι”, αλλά και ότι η έως τώρα “παρουσία του αποτελεί σύμπτωμα έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και των θεσμών της Ε.Ε.”.

Η FRANCE TV INFO : αναρωτιέται: «Οικονομία: Η Ελλάδα πωλείται στους ξένους;» Στο βίντεο και στο ρεπορτάζ, που επικεντρώνεται στην πώληση του Μακεδονία Palace, αναφέρεται: «Παραλίες με διάφανα νερά, ένα κομμάτι ονείρου που πωλείται στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή: Για να γεμίσει τα ταμεία του, το ελληνικό Κράτος αποχωρίζεται τους εθνικούς θησαυρούς του. Πρόκειται η Ελλάδα να ξεπουλήσει την εθνική κληρονομιά της; Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πώληση του ξενοδοχείου και καταλήγει: “Ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τομείς, κάποιοι Έλληνες καταλαβαίνουν. Το ελληνικό Κράτος αναγκάστηκε να αποχωριστεί κάποια από τα βιομηχανικά “φιλέτα” του, όπως το λιμάνι του Πειραιά, που ελέγχεται πλέον από την COSCO. Ο κινεζικός όμιλος ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Μετακινήσεις, ηλεκτρισμός, νερό, τηλεπικοινωνίες ή αεροδρόμια, οι ιδιωτικοποιήσεις αγγίζουν όλους τους τομείς. Μαζί με τον Emmanuel Macron βρίσκονται στην Αθήνα περίπου 40 Γάλλοι επιχειρηματίες. Αυτή τη χρονιά, στόχος του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων είναι η συγκέντρωση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Τέλος, το Γαλλικό  Υahoo, παραθέτει άρθρο με τίτλο: «Μπριζίτ Μακρόν, Μπέτυ Μπατζιάνα, δυο πρώτες κυρίες στην Αθήνα».

 

Παρίσι, Μαρία Δεναξά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top