ALERT! Συνελήφθη και προφυλακίστηκε Ρωμιός στο Σιρνάκ

Κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για προσβολή του προέδρου-Πρώτη ανάρτηση: 25-04-2017 18:14

Στο Ουλούντερε της επαρχίας Σιρνάκ της Τουρκίας, συνελήφθη και προφυλακίστηκε ο ακτιβιστής και αντιρρησίας συνείδησης Γιάννης Βασίλης Γιάιλαλι.

Ο Γιάιλαλι κατηγορείται για προσβολή κατά του προέδρου, παρακίνηση λαού να μην συμμορφώνεται στους νόμους και προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης. 

Ο ακτιβιστής είχε εγκατασταθεί στο χωριό Ρομπόσκι για να συμπαρασταθεί στις οικογένειες που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Γυρνούσε τα χωριά στην περιοχή της Μπάφρας στην Σαμψούντα και ζητούσε από τον κόσμο να μην υπακούει στους νόμους του Ερντογάν.

Κατάγεται από την Σαμψούντα και το 1994, κατά τη στρατιωτική του θητεία στην Τουρκία, τραυματίστηκε σε μάχη με το ΡΚΚ και πιάστηκε αιχμάλωτος. Μετά από δύο τρεις μήνες που αφέθηκε ελεύθερος, συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές και οδηγήθηκε στη φυλακή. 

Ενώ ήταν στα χέρια του ΡΚΚ, το τουρκικό κράτος φέρεται να είπε στην οικογένειά του: «Γνωρίζουμε ότι είστε Ρωμιοί, μην το σκαλίζετε άλλο». Στη συνέχεια, άλλαξε το όνομά του από Γιάιλαλι σε «Γιάννης Βασίλης» και εγκαταστάθηκε στο χωριό Ρομπόσκι. 

Το ζήτημα όπως επισημαίνουν οι σύλλογοι του ποντιακού ελληνισμού πρέπει να πάρει διεθνείς προεκτάσεις έτσι ώστε να ασκηθεί  μεγαλύτερη πίεση στην τουρκική δικαιοσύνη. 

 

Από την Τουρκία, Άννα Ανδρέου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top