Γαλλικές εκλογές: Αγωνία σε Ευρώπη – Αναμένεται υψηλή αποχή - Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες

Αναποφάσιστοι και αποχή θα κρίνουν τους δύο υποψηφίους του δεύτερου γύρου – Οι εκτιμήσεις της ανταποκρίτριας του STAR Μαρία Δεναξά

Γαλλικές εκλογές: Αγωνία σε Ευρώπη – Αναμένεται υψηλή αποχή - Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες

Παρακινδυνευμένη είναι οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών.

Όπως σχολιάζει η ανταποκρίτρια του STAR, Μαρία Δεναξά, η οποία έχει συνδεθεί όσοι κανείς άλλος με τις εκάστοτε εξελίξεις στη Γαλλία, οι αναποφάσιστοι είναι στο ποσοστό-ρεκόρ του 33%, ενώ «άγνωστο Χ» αποτελεί η αποχή. Σημειώνεται πως το 2012 η αποχή έφτασε το 20,52% στον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής και στο 16,22% στον δεύτερο γύρο.

Αυτοί είναι οι δύο καθοριστικοί παράγοντες για την διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. σύμφωνα με την Μαρία Δεναξά, η οποία θα κάνει εκτενή ανάλυση για τις εκλογές και θα δώσει το στίγμα της κάλπης -λίγο πριν αυτή κλείσει- στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Όπως επισημαίνει η ίδια, με την εμπειρία που έχει στην κάλυψη γαλλικών εκλογικών αναμετρήσεων, στη Γαλλία ποτέ τα φαβορί δεν κατάφεραν να τερματίσουν πρώτα σε εκλογική αναμέτρηση.

Πολλά γαλλικά μέσα έφτασαν στο σημείο να κυκλοφορήσουν με πρωτοσέλιδα που ενθαρρύνουν τους Γάλλους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Ψηφίστε!» είναι το χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης εφημερίδας Journal ‬Du Dimanche, ενώ και το γαλλικό facebook παροτρύνει τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν!

Πάντως, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα η τρομοκρατική επίθεση στα Ηλύσια Πεδία στις 20 Απριλίου.

Τι προέβλεπε η τελευταία δημοσκόπηση

Η τελευταία δημοσκόπηση έγινε από την Ipsos-Sopra Steria και διενεργήθηκε στις 16 και 17 Απριλίου σε δείγμα 11 601 ατόμων που ήταν εγγεγραμμένοι στις εκλογικές λίστες.

Η πρώτη τετράδα στην πρόθεση ψήφου έχει οριακές διαφορές:

Εμμανουέλ Μακρόν 23%

Μαρίν Λεπέν 22,5%

Φρανσουά Φιγιόν 19,5%

Μελανσόν 19%.

Την ίδια ώρα, πάνω από το 1/4 των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν ήταν ακόμη σίγουροι για την επιλογή τους.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών κάνει πλάκα: Ανεβάζει φωτό του διάσημου Τούρκου κρεοπώλη

Το υπουργείο Εσωτερικών θέλησε να στείλει μήνυμα κατά της αποχής και σκέφτηκε πως ο καλύτερος τρόπος για να την καταπολεμήση της είναι… το χιούμορ!

Έτσι, ανέβασε στο twitter φωτογραφία του διάσημου Τούρκου κρεοπώλη, του «Salt Bae», και έγραψε: «Σήμερα είναι η ημέρα! Εχετε ως τις 19:00 ή ως τις 20:00 για να πάτε να ψηφίσετε».

Στην πρώην εκλογική του περιφέρεια ψήφισε ο Ολάντ

Στην πρώην εκλογική του περιφέρεια, την πόλη Tulle, ψήφισε εξάλλου ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρικυκλόφθηκε από δεκάδες φωτογράφους και συζήτησε μαζί τους αλλά και με δημοσιογράφους για αρκετή ώρα πριν αποχωρήσει

Βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας χειροκροτήθηκε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top