Οι επιπτώσεις της νίκης Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά-Ποιος κίνδυνος παραμονεύει

«Χαστούκι» στη παντοδυναμία του Ερντογάν το δημοψήφισμα

Το τι σημαίνει η νίκη του Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά, τους κινδύνους που παραμονεύουν, αλλά και το «χαστούκι» που έφαγε ο Ερντογάν, ανέλυσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βγαίνει ενισχυμένος από την Πύρρειο Νίκη του ο Ερντογάν;

«Το οριακό του αποτελέσματος ήταν μια έκπληξη. Ο ίδιος περίμενε να ξεπεράσει το 60%. Αυτές ήταν οι προβλέψεις των κυβερνητικών. Αν δούμε τα ποσοστά που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές του Νοεμβρίου του 2015, ο Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του είχαν τότε 61%, άρα έπεσαν 10 μονάδες. Υπό αυτή την έννοια, το δημοψήφισμα είναι ένα χαστούκι στην παντοδυναμία του Ερντογάν. Από την άλλη, βγαίνει θεσμικά ενισχυμένος. Οι αλλαγές είναι πραγματικά δραματικές. Συγκεντρώνει όλη την εξουσία στα χέρια του. Από το 2019, όταν θα ξαναεκλεγεί την επόμενη φορά Πρόεδρος, δεν θα υπάρχει Πρωθυπουργός. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να διορίζει τους ανώτατους δικαστές, τους ανώτατους δημοσίους υπαλλήλους, και γενικά να κυβερνά πολύ… προσωπικά» εξήγησε ο Δημήτρης Καιρίδης.

Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε στη γειτονιάς μας ένα «δικτάτορα»;

«Θα είναι ένας δικτάτορας νέου τύπου, με την έννοια ότι ο Ερντογάν έχει εκλογική απήχηση. Για να είμαστε ειλικρινείς ένα 405 του τουρκικού λαού είναι αναφανδόν μαζί του, βρέξει χιονίσει. Αυτό το έχει αποδείξει σε πάρα πολλές εκλογές από το 2002 και μετά. Από εκεί και πέρα η αντιπολίτευση είναι διασπασμένη και δεν φαίνεται να μπορεί να συγκεντρωθεί μεταξύ των κούρδων αριστερών, των κεμαλικών και των εθνικιστών και έτσι καταφέρνει και κυβερνά. Ο Ερντογάν έχει λαϊκή απήχηση, η οποία οφείλεται κυρίως στα οικονομικά του επιτεύγματα την τελευταία 15ετία, στο κοινωνικό κράτος το οποίο για 1η φορά δημιούργησε με τα νοσοκομεία, τους δρόμους και τα μεγάλα έργα υποδομής, και βεβαίως με όλο αυτό το εθνικο-θρησκευτικό, το οποίο εκφράζει τον λαϊκό μέσο Τούρκο (όχι των ελίτ των οικονομικών κέντρων της δυτικής Τουρκίας, των παραλίων της Κωνσταντινούπολης) αλλά του εσωτερικού.Από την άλλη κυβερνά ανελεύθερα, χωρίς τα θεσμικά αντίβαρα τα οποία ξέρουμε εμείς εδώ στην Δύση».

O Eρντογάν και η διαρκής τροχιά ρήξης με την Ευρώπη-Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

«Τα τελευταία χρόνια η στρατηγική Ερντογάν ακολουθεί 2 πορείες. Διχάζει και πολώνει στο εσωτερικό, και απομονώνει την Τουρκία, εφευρίσκοντας εχθρούς κυρίως στην Δύση, προκειμένου να συσπειρώνει το εκλογικό του ακροατήριο. Φάινεται ότι η ευρωτουρκική προσέγγιση την οποία επενδύσαμε εμείς η Ελλάδα τόσα πολλά  από το Ελσίνκι το 1999 και μετά, να έχει πάει περίπατο. Θα πρέπει πραγματικά να ξαναδούμε συνολικά την εξωτερική μας πολιτική, με το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που είναι η Τουρκία.Ο,τι και να γίνει θα είναι ο μεγάλος μας γείτονας. Είναι η χώρα των 80 και εκατομμυρίων, νεανική χώρα, τα 40 εκατομμύρια είναι κάτω των 30 ετών, πολύ δυναμική οικονομικά. Έχουμε λόγους να ανησυχούμε από μια Τουρκία που είναι ασταθής, που είναι εσωτερικά εξαιρετικά πολωμένη, και από έναν Ερντογάν που είναι ρισκαδόρος και απρόβλεπτος, που προσπαθεί να μιμηθεί άλλους ισχυρούς ηγέτες τύπου Πούτιν, και που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα εξωτερικό επεισόδιο για εσωτερική κατανάλωση. Θα μπορούσε να το σχεδιάσει κιόλας, γιατί αυτήν την στιγμή ελέγχει πλήρως όλα τα σκέλη του κράτους όπως δεν το είχε κάνει κανένας προκάτοχος του. Η Τουρκία τελεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και σε τέτοιο καθεστώς διεξήχθη το δημοψήφισμα, και το καθεστώς αυτό ανανεώθηκε την επομένη του δημοψηφίσματος. Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνει η Ευρώπη!»

Ο κρίσιμος ρόλος της Ευρώπης

«Εάν η Ευρώπη αποφασίσει ότι τα ελληνικά σύνορα προς Α νατολάς είναι και ευρωπαϊκά και πάρει εκείνες τις σκληρές αποφάσεις που επιβάλλονται, τότε τα πράγματα θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν συνεχίσει για διάφορους λόγους να ομφαλοσκοπεί και να αδρανεί, τότε πραγματικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στη περιοχή, και ο ευρωσκεπτικισμός εντός της Ελλάδας θα αυξηθεί, διότι εμείς προσδοκούμε από την Ευρώπη ακριβώς αυτή την στήριξη αυτή την ώρα!»

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top