ΓΝΩΣΤΟΣ στις αρχές ο ΜΑΚΕΛΑΡΗΣ της Σουηδίας – Αναζητούν συνεργάτες του

Υποστήριζε τον ISIS στο Facebook

ΓΝΩΣΤΟΣ στις αρχές ο ΜΑΚΕΛΑΡΗΣ της Σουηδίας

Στο ραντάρ των σουηδικών αρχών ήταν ο 39χρονος που σκόρπισε το θάνατο στον πιο κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα με το φορτηγό του και τραυματίζοντας άλλα 15.

Ο άνδρας που γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν και συνελήφθη την Παρασκευή ήταν τελικά όπως αναφέρει το Associated Press ο οδηγός του φορτηγού που με την τρελή του πορεία αιματοκύλησε τη Στοκχόλμη.

Όπως είπε στο AP ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Σουηδίας, Άντερς Τόρνμπεργκ «ο ύποπτος δεν ήταν στους τελευταίους φακέλους μας, αλλά υπήρξε νωρίτερα», δήλωσε ο Αντερς Τόρνμπεργκ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι αρχές συνεργάζονται με ομολόγους τους από άλλα κράτη για το ζήτημα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το CNN μετέδωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις υποψίες τους για τον 39χρονο, οπότε σταμάτησαν να τον παρακολουθούν. Τώρα έχουν στρέψει τις έρευνές τους στον εντοπισμό πιθανών συνεργών του.

Πάντως η σουηδική αστυνομία είναι βέβαιη ότι ο άνθρωπος που έχει συλλάβει είναι ο οδηγός του τρελού φορτηγού που βρισκόταν πίσω από το τιμόνι την ώρα της επίθεσης.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μας δείχνει ότι έχουμε το λάθος άτομο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νταν Ελίασον, επικεφαλής της σουηδικής αστυνομίας.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί σουηδικά μέσα μετέδωσαν ότι στο φορτηγό βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός, κάτι που δεν έχει όμως επιβεβαιωθεί επίσημα. Ο επικεφαλής της αστυνομίας αρκέστηκε απλά να πει ότι βρέθηκε αντικείμενο που θα μπορούσε να είναι βόμβα ή εμπρηστικό αντικείμενο, κάτι όμως που ακόμα ερευνούν.

Ο 39χρονος Ουζμπέκος συνελήφθη στο προάστιο Μάρστα της Στοκχόλμης και όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ είναι υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους.

Μάλστα σε αναρτήσεις του στο Facebook ανέβαζε προπαγανδιστικό υλικό του ISIS, αν και φίλοι του δήλωσαν ότι δεν είχε δείξει ποτέ ενδιαφέρον για την πολιτική και τη θρησκεία, αλλά μιλούσε μόνο για το πώς θα αποκτήσει αρκετά χρήματα για να ζήσει την οικογένειά του.

Από τους τραυματίες της επίθεσης, δέκα νοσηλεύονται ακόμα στο νοσοκομείο, οι τέσσερις από αυτούς σοβαρά τραυματισμένοι και οι δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ωστόσο τα θύματα δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα, εντείνοντας την αγωνία συγγενών και φίλων.

«Πρέπει να το ξεπεράσουμε. Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, μία μέρα μετά την επίθεση. Αφού κατέθεσε ξανά λουλούδια, το πρωί του Σαββάτου, στο σημείο της επίθεσης, δήλωσε ότι η Δευτέρα θα είναι ημέρα πένθους στη Σουηδία και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top