Το ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΟ του Τουσκ στη Βρετανία – «Μας λείπετε ήδη»

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star, στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

Τουσκ BREXIT

Την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία κήρυξε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ, παρουσιάζοντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, την κοινή θέση των 27 για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ.

«Αυτό είναι… έξι σελίδες, η ειδοποίηση από την Τερέζα Μέι που ενεργοποιεί το άρθρο 50 και αρχίζει επίσημα τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι σήμερα είναι μια χαρούμενη μέρα, ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Λονδίνο. Σε τελική ανάλυση οι περισσότεροι Ευρωπαίοι περιλαμβανομένων των μισών σχεδόν Βρετανών ψηφοφόρων ήθελαν να μείνουμε μαζί και να μην χωρίσουμε», τόνισε ο Πρόεδρος Τουσκ.

«Όσο για μένα, δεν θα προσποιηθώ ότι είμαι χαρούμενος σήμερα, όμως παραδόξως, υπάρχει και κάτι θετικό στο Brexit. To Brexit, μας έκανε, εμάς την κοινότητα των 27, πιο αποφασισμένους και πιο ενωμένους από πριν. Είμαι απόλυτα βέβαιος για αυτό, ειδικά μετά την διακήρυξη της Ρώμης και μπορώ να σας πω σήμερα ότι θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι και στο μέλλον, και κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων που έχουμε μπροστά μας», σημείωσε.

«Αυτό σημαίνει ότι τόσο εγώ, όσο και η Κομισιόν έχουμε μια ισχυρή πολιτική εντολή να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των 27», διευκρίνισε. «Δεν υπάρχει τίποτα να κερδίσουμε σε αυτή τη διαδικασία και μιλάω και για τις δύο πλευρές», εξηγεί. «Επί της ουσίας όλο αυτό είναι για τη διαχείριση των ζημιών», πρόσθεσε.

«Ο σκοπός μας είναι καθαρός, να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους Ευρωπαίους Πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν και έχουμε όλα τα μέσα για να επιτύχουμε το σκοπό μας. Και αυτό που πρέπει να τονίσουμε σήμερα είναι ότι προς το παρόν τίποτα δεν αλλάζει. Μέχρι να αποχωρήσει το ΗΒ, το κοινοτικό δίκαιο εφαρμόζεται και ισχύει για το ΗΒ και στο ΗΒ», ξεκαθαρίζει ο Ντ.Τουσκ.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι τα κράτη μέλη δήλωσαν ήδη με επίσημη ανακοίνωση το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια τακτική αποχώρηση και πως την Παρασκευή ο ίδιος θα μοιραστεί την πρότασή του για τη διαπραγματευτική τακτική με τα κράτη μέλη, τα οποία θα την υιοθετήσουν στη Σύνοδο της 29ης Απριλίου.

«Τι να προσθέσω σε αυτά... Μας λείπετε ήδη. Ευχαριστώ και γεια σας», καταλήγει ο Πρόεδρος.

Του ανταποκριτή του Star, στις Βρυξέλλες Θάνου Αθανασίου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top