Με δημοψήφισμα και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις απειλεί ο Ερντογάν

«Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις με την ΕΕ»

Με δημοψήφισμα και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις απειλεί ο Ερντογάν

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία ενδέχεται να διεξάγει και δεύτερο δημοψήφισμα, έπειτα από εκείνο της 16ης Απριλίου, για το αν θα συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε ένα δημοψήφισμα την 16η Απριλίου και έπειτα από αυτό θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να κάνουμε ένα δεύτερο σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και θα συμμορφωνόμασταν με όποια απόφαση λάμβαναν οι πολίτες μας σε αυτό» είπε ο Ερντογάν από την Αττάλεια.

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος ηγέτης είχε δηλώσει ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη βρίσκονται σε «κρίσιμο σημείο».

«Τι ακούμε; Ότι εάν το "ναι" επικρατήσει (στο δημοψήφισμα) η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μας αποδεχθεί. Αχ! Εάν απλά μπορούσαν να λάβουν μια τέτοια απόφαση! Αυτό θα διευκόλυνε το έργο μας!» είπε.

«Όπως και να έχει, η 16η Απριλίου αποτελεί για εμάς ένα κρίσιμο σημείο. Γι’ αυτό το λόγο το "ναι" είναι τόσο σημαντικό. Θα θέσουμε όλα αυτά επί τάπητος. Διότι η Τουρκία δεν είναι το θύμα κανενός» συνέχισε.

Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Αγκυρας εντάθηκαν μετά την απαγόρευση τις τελευταίες εβδομάδες συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Οι αναλυτές διερωτώνται εάν αυτή η κλιμάκωση αποτυπώνει την πραγματική βούληση της Τουρκίας να έρθει σε ρήξη με την ΕΕ, ή εάν πρόκειται για κάτι το παροδικό, που συνδέεται με την εθνικιστική ρητορική της προεκλογικής περιόδου.

Προκειμένου να προσελκύσει τους εθνικιστές, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να κερδίσει το δημοψήφισμα, ο Τούρκος ηγέτης επανέλαβε ουκ ολίγες φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα υποστήριζε την επαναφορά της θανατικής καταδίκης -μια κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες.

«Τι λένε; Ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη εάν εμείς επαναφέρουμε την θανατική ποινή (…) Πολύ καλά!» είπε το Σάββατο ο Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης:

Νέο ΞΕΣΠΑΣΜΑ Ερντογάν: "Θα εγκρίνω τη ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ! Ας μην μπούμε στην ΕΕ"

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top