Αντιδράσεις για την ομιλία Γιλντιρίμ σε Τούρκους της Γερμανίας στο Ομπερχάουζεν

Την απαγόρευσή της ζητούν κουρδικής καταγωγής βουλευτές

Αντιδράσεις για την ομιλία Γιλντιρίμ σε Τούρκους της Γερμανίας στο Ομπερχάουζεν

Σε χιλιάδες Τούρκους της Γερμανίας θα μιλήσει σήμερα ο Tούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο γήπεδο του Ομπερχάουζεν, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Bεστφαλίας. Οι αντιδράσεις Γερμανών βουλευτών τουρκικής και κουρδικής καταγωγής είναι έντονες.

Η βουλευτής της Αριστεράς, Σεβίμ Νταγκλεγκέν, κουρδικής καταγωγής, δήλωσε στην εφημερίδα BILD ότι η ομιλία του Γιλντιρίμ θα πρέπει να απαγορευθεί, λέγοντας ότι αποτελεί προϊόν της τουρκικής κυβερνητικής προπαγάνδας.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ, χαρακτήρισε «φάρσα» την πρωτοβουλία Γιλντιρίμ επί γερμανικού εδάφους, τονίζοντας ότι εάν επιτρέπεται στον Γιλντιρίμ να κάνει εκτός των συνόρων προεκλογικό αγώνα για την κατάργηση της δημοκρατίας στην Τουρκία, θα πρέπει να επιτραπεί και στον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, να κάνει αντίστοιχη καμπάνια υπέρ της δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι σε καμία περίπτωση η εκδήλωση στο Ομπερχάουζεν δεν θα πρέπει να γίνει αφορμή για εσωπολιτικές τουρκικές έριδες.

Η ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού παρουσιάζεται ως πρωτοβουλία ιδιωτών αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκδήλωση υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση.

Η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στη Γερμανία έρχεται λίγο μετά την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, κατά την οποία η γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε ευθαρσώς τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αλλά και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, να σεβαστούν απαρέγκλιτα τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τους. Η επίσκεψη Γιλντιρίμ έρχεται, επίσης, σε μια περίοδο όπου οι γερμανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Τις προηγούμενες μέρες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας επιτέθηκαν στην καγκελάριο Μέρκελ. Η εφημερίδα «Yeni Akit» βγήκε μάλιστα την Παρασκευή με πρωτοσέλιδο ένα φωτομοντάζ, στο οποίο η Άγκελα Μέρκελ ήταν ντυμένη με ναζιστική στολή.

Επίσημα λέγεται ότι αντικείμενο της εκδήλωσης στο Ομπερχάουζεν θα είναι μια συζήτηση με Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία για το δημοψήφισμα του Απριλίου, και ειδικότερα η μετατροπή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Ωστόσο, η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και χρονικής συγκυρίας για την ομιλία Γιλντιρίμ δεν θεωρείται τυχαία.

Πριν λίγες μέρες η γερμανική αστυνομία έκανε εφόδους σε κατοικίες θρησκευτικών λειτουργών της τουρκικής μουσουλμανικής οργάνωσης Ditib που δραστηριοποιείται στην Γερμανία με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος φερόμενων υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top