ΕΝΟΧΗ η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ

Η απόφαση για την υπόθεση Ταπί

ΕΝΟΧΗ η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ

Ένοχη για αμέλεια κρίθηκε την Δευτέρα από το γαλλικό δικαστήριο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς ωστόσο να της επιβληθεί κάποια ποινή.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με το δικαστήριο, επέτρεψε «από αμέλεια» την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων ύψους 400 εκατ. ευρώ, κατά το διάστημα που διατελούσε ακόμη υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στη Γαλλία και ειδικότερα οι κατηγορίες αφορούν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τη διευθέτηση της διαμάχης μεταξύ του Μπερνάρ Ταπί και της τράπεζας Crédit Lyonnais.

Την περασμένη Παρασκευή, στο τέλος της δίκης, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπερασπίστηκε τις επιλογές της για την συγκεκριμένη υπόθεση, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη που της αναλογεί.

«Αποφάσισα και αναλαμβάνω (την ευθύνη) των αποφάσεών μου» όμως «ενήργησα με μοναδικό στόχο την προάσπιση του γενικού συμφέροντος» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ και επανέλαβε ότι «ενήργησε με εμπιστοσύνη και με ευσυνειδησία, έχοντας μοναδικό στόχο την προάσπιση του γενικού συμφέροντος».

Το χρονικό της υπόθεσης Ταπί 

Ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί είχε υποστηρίξει τη δεκαετία του 1990 ότι κατά την πώληση των μετοχών που κατείχε στην εταιρία αθλητικών ειδών Adidas, εξαπατήθηκε από την τότε κρατική τράπεζα Crédit Lyonnais. 

Ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο στο οποίο παραπέμφθηκε η υπόθεση του επιδίκασε το 2008 αποζημίωση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Εν τω μεταξύ η εν λόγω απόφαση έχει ακυρωθεί από άλλα δικαστήρια ενώ σε βάρος του Ταπί και άλλων διενεργούνται έρευνες με την υπόνοια της απάτης κατ΄ εξακολούθηση.

 Επιπλέον ένας εκ των δικαστών του διαιτητικού δικαστηρίου φέρεται να διατηρούσε στενές σχέσεις με τον επιχειρηματία. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται και ο πρώην επικεφαλής του γραφείου της Κριστίν Λαγκάρντ.

Ποιον ρόλο όμως διαδραματίζει στην πολύκροτη υπόθεση η ίδια; Μετά την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί στην προεδρία το 2007, η 60χρονη σήμερα δικηγόρος ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Λίγους μήνες αργότερα παρέπεμψε παραδόξως την υπόθεση Ταπί σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο. 

Όταν τον ερχόμενο χρόνο το δικαστήριο επιδίκαζε στον πολιτικά καλά δικτυωμένο επιχειρηματία Μπ. Ταπί αποζημίωση 400 εκατομμυρίων ευρώ, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θέλησε να εφεσιβάλει την απόφαση, γεγονός που κατά την εξεταστική επιτροπή στοιχειοθετεί την κατηγορία της αμέλειας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top