Μυρίζει ΜΠΑΡΟΥΤΙ το Ντόνετσκ: Φιλορώσοι κατέλαβαν την εισαγγελία

Βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών

Μυρίζει ΜΠΑΡΟΥΤΙ το Ντόνετσκ: Φιλορώσοι κατέλαβαν την εισαγγελία

​Δεν λέει να καταλαγιάσει η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς της Πέμπτη, εκατοντάδες φιλορώσοι αυτονομιστές εισέβαλαν και κατέλαβαν τελικά το γραφείο του εισαγγελέα στο Ντονέσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έξω από την εισαγγελία ξέσπασαν βίαια επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και των αυτονομιστών, οι οποίοι κατηγορούν τους εισαγγελείς ότι συνεργάζονται με το Κίεβο και εμποδίζουν τα σχέδιά τους για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 11 Μαΐου με βασικό θέμα την απόσχιση του Ντονέτσκ από την Ουκρανία.

Το BBC μετέδωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών που φρουρούσαν το κτίριο, ενώ εκείνοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Τον γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες ενόπλων που αφόπλισαν τους αστυνομικούς και τους έβγαζαν από το κτίριο.

Την Τετάρτη άλλωστε ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ παραδέχθηκε ότι το Κίεβο αδυνατεί να επιβάλει την τάξη στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Την ίδια ώρα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε η Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπό της, η συζήτηση επικεντρώθηκε στους επτά παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνται αιχμάλωτοι από φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία, με την καγκελάριο να ζητά από το Ρώσο πρόεδρο "να χρησιμοποιήσει την επιρροή του" με στόχο την απελευθέρωσή τους.

Από την πλευρά του ο Πούτιν τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τη νοτιοανατολική Ουκρανία και η αποκλιμάκωση της βίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εθνικό διάλογο.

Η κρίση στην Ουκρανία θα βρεθεί και στο επίκεντρο της τετράωρης συνάντησης, την Παρασκευή, της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων, οι οποίες δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να πλήττουν άμεσα τη ρωσική οικονομία.

Τέλος το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε το διετές πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης προς την Ουκρανία ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της βοήθειας προς την πρώην σοβιετική δημοκρατία για να ανακάμψει μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής.

Η οικονομική βοήθεια θα ξεκλειδώσει περαιτέρω πιστώσεις από άλλους δανειστές ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ουκρανίας εν μέσω της χειρότερης εσωτερικής αναταραχής από την ανεξαρτησία της το 1991.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top