G7: «Το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν θα έχει καμία νομική ισχύ»

Νέα συνάντηση Κέρι- Λαβρόφ στο Λονδίνο

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) προειδοποίησαν ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία δεν θα έχει «καμία νομική ισχύ».

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές της για τη στήριξη του δημοψηφίσματος στην Κριμαία που παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα» τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μία ημέρα αφότου το κοινοβούλιο της χερσονήσου ανακήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ενσωμάτωσή της στη Ρωσία.

Οι ηγέτες της G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία), στη συνεδρίαση των οποίων μετείχαν και οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής το οποίο θα είναι αποτέλεσμα μιας «διαδικασίας που βρίθει από παρατυπίες» λόγω της ανεπαρκούς προετοιμασίας του αλλά και της παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.

«Πέραν των συνεπειών σε ό,τι αφορά την ενότητα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η προσάρτηση της Κριμαίας θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νομικό πλαίσιο που προστατεύει την ενότητα και την εθνική κυριαρχία όλων των κρατών», επισημαίνουν οι ηγέτες της G7 στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. «Εάν η Ρωσική Ομοσπονδία κάνει αυτό το βήμα, εμείς θα αντιδράσουμε, μεμονωμένα και συλλογικά», προειδοποιούν.

Η G7 κάλεσε επίσης τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία, να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ουκρανία και να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στη χερσόνησο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ.


Νέα συνάντηση Κέρι- Λαβρόφ για την Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα μεταβεί στο Λονδίνο για να συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και πριν από το επερχόμενο δημοψήφισμα στην περιοχή της Κριμαίας, το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα μου ζήτησε να μεταβώ στο Λονδίνο για να συναντηθώ με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκ��ι Λαβρόφ την Παρασκευή και θα το κάνω», δήλωσε ο Κέρι ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η δουλειά μας είναι να τους παρουσιάσουμε μια σειρά από επιλογές που θεωρούμε σκόπιμες, προκειμένου να προσπαθήσουν να σεβαστούν το λαό της Ουκρανίας, το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών» πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Η συνάντηση αυτή των επικεφαλής της ρωσικής και αμερικανικής διπλωματίας θα είναι η τέταρτη αυτήν την εβδομ��δα.


Οι Βρυξέλλες πιέζουν τη Μόσχα

Σε συμφωνία για τη μορφή των κυρώσεων σε βάρος ρώσων αξιωματούχων -μέχρι και του στενού περιβάλλοντος του Πούτιν- φαίνεται ότι κατέληξαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι «28» με στόχο να πιέσουν τη Μόσχα να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Κριμαία.

Την ίδια ώρα η Κριμαία, που ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα, σκοπεύει να αναλάβει την ιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού Δημοσίου που βρίσκονται στη χερσόνησο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, οι «28» έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο των κυρώσεων και στην τελική διατύπωση του σχετικού κειμένου ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου των ευρωπαίων ΥΠΕΞ την ερχόμενη Δευτέρα.

Θα πρόκειται για απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για όσους ρώσους αξιωματούχους «που ευθύνονται για τις πράξεις που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Η λίστ�� των προσώπων που θα αφορούν οι κυρώσεις δεν έχει καταρτιστεί. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην παρούσα φάση θα απουσιάζει μεν το όνομα του ρώσου προέδρου ή του υπουργού Εξωτερικών, αλλά θα βρίσκονται ονόματα στον πολύ στενό κύκλο του Κρεμλίνου όπως και βουλευτές.

Το κείμενο για το πλαίσιο των κυρώσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο, εγκρίθηκε «σιωπηρά», καθώς μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης καμία χώρα δεν είχε εγείρει τη διαφωνία της.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top