Πανελλήνιες 2023: Τι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Οι κανόνες που ισχύουν για τις εξετάσεις

Πανελλήνιες 2023: Συμβουλές για τη διατροφή των υποψηφίων-  Ti είπε η Μερόπη Παπουτσή,διατροφολόγος και διαιτολόγος Msc, Χημικός-Αναλυτής τροφίμων (BSc) στον Ανέστη Συμεωνίδη και το star.gr

Λίγες ώρες απομένουν για την έναρξη των Πανελληνίων 2023 και η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους κορυφώνεται. Την Πέμπτη 1η Ιουνίου ξεκινούν οι εξετάσεις στα ΕΠΑΛ, ενώ στα ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου 2023.

Πανελλήνιες 2023: Συμβουλές σε παιδιά και γονείς για να διώξουν το άγχος

Η αυλαία των Πανελληνίων ανοίγει με το μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ. Θα ακολουθήσει η εξέταση του μαθήματος των Μαθηματικών (3 Ιουνίου) και οι υπόλοιπες ημέρες (7, 9, 10, 13, 15 και 16 Ιουνίου) θα αφορούν σε μαθήματα ειδικότητας.

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) ξεκινούν οι εξετάσεις στα ΓΕΛ και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:

  • 6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)
  • 8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
  • 12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Πανελλήνιες 2023: Οι κανόνες που ισχύουν για τις εξετάσεις

Η μεγάλη μέρα βρίσκεται προ των πυλών και οι υποψήφιοι πρέπει να ξέρουν τι ισχύει και τι πρέπει να έχουν μαζί τους πριν μπουν στα εξεταστικά κέντρα.

Πανελλήνιες 2023: Οι κανόνες που ισχύουν για τις εξετάσεις

Η αυλαία των Πανελληνίων ανοίγει με το μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ

Στις Πανελλήνιες ισχύουν αρκετοί και αυστηροί κανόνες προκειμένουν να διαφυλάσσεται το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Πανελλήνιες 2023: Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας, οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους:

  • βιβλία
  • τετράδια
  • σημειώσεις
  • διορθωτικό
  • κινητά τηλέφωνα
  • υπολογιστικές μηχανές και
  • οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Οι υποψήφιοι επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό.

Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Σε περίπτωση κατά την οποία εξεταζόμενος, κατά την προσέλευσή του στο Εξεταστικό Κέντρο, φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, θα το παραδίδει στον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής, ο οποίος θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο. Μετά τη λήξη της εξέτασης, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί.

Πριν την είσοδο στις αίθουσες πρέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής του Εξεταστικού Κέντρου να υπενθυμίζει στους υποψηφίους την υποχρέωσή τους να παραδίδουν τα κινητά τους και ότι η κατοχή κινητού (έστω και απενεργοποιημένου) μέσα στην αίθουσα συνιστά επαρκή λόγο μηδενισμού τους.

Ακόμα, απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος εντός του εξεταστικού κέντρου (κτιριακό συγκρότημα και αύλειος χώρος) οποιουδήποτε άλλου εκτός των εξεταζομένων, των μελών και λοιπού προσωπικού των οικείων επιτροπών, του βοηθητικού προσωπικού και των επιτηρητών. Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση παροχής έκτακτης τεχνικής ή ιατρικής βοήθειας, μετά από σχετική πρόσκληση της επιτροπής.

Εβδομάδα Πανελλαδικών: Πότε ξεκινούν και τι αλλάζει στη βαθμολόγηση   

Στα εξεταστικά κέντρα θα αποσταλούν θέματα κοινά για Ημερήσια και Εσπερινά και δε θα υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ ημερήσιων και εσπερινών, ούτε κατά τη διανομή των θεμάτων, ούτε κατά το πακετάρισμα των γραπτών.

Πανελλήνιες 2023: Ο ρόλος των επιτηρητών 

Οι επιτηρητές δεν επιτρέπεται να δίνουν από μόνοι τους οδηγίες, διευκρινίσεις ή υποδείξεις για τα θέματα στους διαγωνιζόμενους. Εάν διαπιστώσουν ότι κάποιος εξεταζόμενος δολιεύεται τις εξετάσεις ή δε συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις τους ή παρενοχλεί τους λοιπούς εξεταζόμενους, αφαιρούν το τετράδιο από τον υποψήφιο και ενημερώνουν αμέσως τον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος παραμένει εντός της αίθουσας, μέχρι να αποφασίσει σχετικά η Λυκειακή Επιτροπή.

Επιπλέον, οι επιτηρητές μεριμνούν για την επικόλληση των αυτοκόλλητων αριθμητηρίων στις οικείες θέσεις, σύμφωνα με τη σειρά της αλφαβητικής κατάστασης, μετά την είσοδο των εξεταζομένων και πριν την έναρξη της εξέτασης.

Τα τελευταία φύλλα του τετραδίου των υποψηφίων μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τον/την ίδιο/ίδια ως πρόχειρο, αφού αναγράψει σαφώς την ένδειξη ΠΡΟΧΕΙΡΟ σε όσες σελίδες χρησιμοποιήσει ως πρόχειρες, οι οποίες δεν βαθμολογούνται σε καμία περίπτωση. 

Πανελλήνιες 2023: Ποιοι υποψήφιοι δικαιούνται το επίδομα των 350 ευρώ

Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να διπλώνουν τα εξώφυλλα του τετραδίου τους ή να τσαλακώνουν το τετράδιο, τόσο κατά την αναγραφή των ονομαστικών τους στοιχείων στην αρχή της εξέτασης, όσο και κατά την αναγραφή των απαντήσεων.

Απαγορεύεται αυστηρά στους επιτηρητές να σημειώνουν οτιδήποτε άλλο στο γραπτό εκτός από την υπογραφή τους (όχι ονοματεπώνυμο) στο τέλος των απαντήσεων, που υποδεικνύει ο υποψήφιος, της διαγραφής των κενών και του κενού χώρου κάτω από την υπογραφή τους, καθώς και αυτού της τυχόν επόμενης λευκής σελίδας. Η διαγραφή των κενών γίνεται με μπλέ ή μαύρο στυλό.

Οι επιτηρητές όταν παραλαμβάνουν το τετράδιο πρέπει να το ελέγχουν παρουσία του υποψηφίου για την ύπαρξη αναγνωριστικών στοιχείων ή την αναγραφή του ονοματεπώνυμου του υποψηφίου, και υπογράφουν στο τέλος των απαντήσεων και στο σημείο που τους υποδεικνύει ο υποψήφιος.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top