I SAVE LIVES: Πώς λειτουργεί η εφαρμογή στα smartphones που σώζει ζωές

«O μεγαλύτερος εχθρός των επειγόντων περιστατικών είναι ο χρόνος»

Όλα όσα είπε ο Αναστάσιος Στεφανάκης, ιδρυτής και πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Kids Save Lives– Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές

Περισσότερα από 10.000 downloads σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα, μετρά στους δύο μήνες κυκλοφορίας της, η εφαρμογή I SAVE LIVES, η οποία κάνει αυτό ακριβώς που αναφέρει το όνομά της, σώζει ζωές.

«Είναι οι ψηφιακές πρώτες βοήθειες μέσα από το έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Οι χρήστες του app που θα βρεθούν μπροστά σε ένα επείγον περιστατικό, μπορούν να καλέσουν σε βοήθεια τη γύρω κοινότητα και όλοι μαζί να βοηθήσουν να σωθεί μία ζωή σε κίνδυνο», είπε στο star.gr ο Αναστάσιος Στεφανάκης, ιδρυτής και πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης “Kids Save Lives”, η οποία σε συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό MICROSOFT, δημιούργησε το app.

«Πράσινο κύμα» στα φανάρια για ασθενοφόρα με έκτακτα περιστατικά

Όπως εξήγησε είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι από τους 10.000 ανθρώπους που κατέβασαν την εφαρμογή, οι 1.000 έχουν ήδη καταγραφεί ως first responders

«Πρόκειται για μία ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων, επαγγελματίες Υγείας, γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες, εκτός υπηρεσίας ή πιστοποιημένοι πολίτες, οι οποίοι όταν βλέπουν στο κινητό τους ότι ένας άνθρωπος κινδυνεύει κοντά τους, τρέχουν και μέσα σε λίγα λεπτά βοηθούν άμεσα, έτσι ώστε αυτή η επείγουσα κατάσταση να μην εξελιχθεί χειρότερα», σημείωσε.

Την εφαρμογή δημιούργησε η ανθρωπιστική οργάνωση Kids Save Lives, με τη βοήθεια του τεχνολογικού κολοσσού MICROSOFT, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και διατίθεται δωρεάν.

Δίπλωμα και ταυτότητα τώρα στο κινητό μας

Πώς δουλεύει η εφαρμογή που σώζει ζωές

Η εφαρμογή απευθύνεται σε όλους όσοι κατέχουν ένα έξυπνο κινητό, παιδιά, νέους, ακόμη και σε άτομα της τρίτης ηλικίας (στους οποίους μάλιστα συνιστάται να κατεβάσουν την εφαρμογή, καθώς συνήθως έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας).

«Καλούμε όλους να κατεβάσουν το app, ούτως ώστε εάν συμβεί μία καρδιακή ανακοπή, ένας πνιγμός, ένα τροχαίο ατύχημα ή οποιαδήποτε κατάσταση που απειλεί μία ανθρώπινη ζωή, να μπορούν να καλέσουν το ασθενοφόρο και το 112 μέσα από την εφαρμογή. Την ίδια ώρα οι χρήστες του  “I SAVE LIVES”, μπορούν μέσα από το app να στέλνουν μήνυμα στα 10 χιλιόμετρα στους first responders, προκειμένου να ενεργοποιούνται, ενώ παράλληλα μπορούν να βλέπουν πού υπάρχει ο πλησιέστερος εξωτερικός  απινιδωτής. Έχουμε καταγράψει όλους τους απινιδωτές στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι περισσότεροι από 1.200 στον αριθμό.

Αν δίπλα τους το θύμα βρίσκεται σε καρδιακή ανακοπή και δε γνωρίζουν πώς να κάνουν ΚΑΡΠΑ (Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση), η εφαρμογή τους καθοδηγεί πώς να βάλουν τα χέρια και σε 50 δευτερόλεπτα μέσα από τις οδηγίες να ξεκινήσουν πολύ καλής ποιότητας ΚΑΡΠΑ».

Κορωνοϊός και καρδιαγγειακή υγεία- Τι προκαλεί σε όσους έχουν νοσήσει

«Ουραγός στην ΕΕ η Ελλάδα στις ανθρώπινες ζωές που σώζονται σε μία καρδιακή ανακοπή»

Πίσω από την ιδέα για την εφαρμογή, κρύβεται ο θλιβερός απολογισμός από τα θύματα καρδιακής ανακοπής στη χώρα μας. 

«Η Ελλάδα υποφέρει, καθώς είναι η τρίτη χώρα από το τέλος, πανευρωπαϊκά, όπου σώζονται ανθρώπινες ζωές σε μία καρδιακή ανακοπή. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε τη βοήθεια της Microsoft, η οποία μας έδωσε τα εργαλεία και μέσα σε 2 χρόνια φτιάχτηκε αυτή η εφαρμογή», είπε ο κ. Στεφανάκης.

«Η ελληνική κυβέρνηση μέσα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αγκάλιασε την εφαρμογή, ενώ το app προωθεί και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Όπως πρόσθεσε, σε κάθε περίπτωση ο μεγαλύτερος εχθρός των επειγόντων περιστατικών είναι ο χρόνος

«Ακόμη και σε μία καρδιακή ανακοπή, μπορούμε μέσα στα πρώτα 2-3-4- 5 λεπτά να επαναφέρουμε το θύμα στη ζωή.

Έρευνες δείχνουν πως στην Ευρώπη θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο 100.000 θύματα καρδιακής ανακοπής, εάν στο θύμα χορηγούνταν μέσα σε 3 έως 5 λεπτά, θωρακικές συμπιέσεις από τους παρευρισκόμενους και γινόταν χρήση ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, οδηγώντας έτσι στην επιβίωση του 50% έως 70% των θυμάτων. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να ξέρει η κοινότητα ότι κάποιος κινδυνεύει δίπλα της, έτσι ώστε να στηθεί μία επιχείρηση και να προλάβει να αντιδράσει τα πρώτα κρίσιμα λεπτά. Και αυτό το προσφέρει η εφαρμογή», είπε.

Κρήτη: Πώς σώθηκε το 8χρονο αγόρι που έπαθε ανακοπή ενώ έπαιζε

Μέχρι σήμερα, η εφαρμογή έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, τα πιο συνηθισμένα περιστατικά που καταγράφηκαν ήταν εγκεφαλικά επεισόδια, παρολίγον πνιγμοί, επεισόδια επιληπτικής κρίσης και άνθρωποι οι οποίοι ήταν αναίσθητοι.

«Πριν από λίγο χρονικό διάστημα στη Χανιώτη Χαλκιδικής κάποιος ενεργοποίησε την εφαρμογή. Μέσα σε περίπου ένα λεπτό δίπλα του και ενώ μπροστά του ήταν ένας άνθρωπος ο όποιος έκανε σπασμούς επιληπτικής κρίσης, έφτασαν τρεις πιστοποιημένοι πολίτες. Τον προστάτευσαν έτσι ώστε να μην αυτοτραυματιστεί. Προστάτευσαν τον αεραγωγό του τοποθετώντας τον σε πλάγια θέση ασφαλείας και περίμεναν μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.


Μέχρι στιγμής η Oργάνωση έχει εκπαιδεύσει δωρεάν περισσότερα από 100.000 παιδιά στα ελληνικά σχολεία και πολίτες, ενώ έχει βοηθήσει να τοποθετηθούν σε σχολεία και κοινότητες καινούργιοι απινιδωτές. Περίπου το ένα τέταρτο των απινιδωτών, περίπου 300 στον αριθμό, αποτελεί το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. 

Σε μία άλλη περίπτωση πάλι, οι γονείς ενός βρέφους ενός έτους στο Πολύχρονο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, ένιωσαν ότι το παιδί τους δεν ανέπνεε και ήταν σε καρδιακή ανακοπή.

Έτρεξαν και γιατροί και  πιστοποιημένοι πολίτες και όταν έφτασαν διαπίστωσαν ότι το παιδί βρίσκεται στην ζωή και ανέπνεε, ωστόσο η κατάστασή του ήταν πολύ απειλητική. Με τη βοήθεια ενός περιπολικού έφτασαν πολύ γρήγορα στο κέντρο υγείας Κασσάνδρας και από εκεί έγινε η ανταπόκριση με το ΕΚΑΒ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top