Κορωνοϊός και καρδιαγγειακή υγεία- Τι προκαλεί σε όσους έχουν νοσήσει

Τι λέει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο star.gr

Τι είπε ο Ιωάννης Γουδέβενος, καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Μειωμένες έως και 40% είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ατόμων με έμφραγμα μέσα στην πανδημία. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) αυτό δεν σημαίνει ότι ο covid μείωσε τα εμφράγματα.

«Λόγω φόβου ο κόσμος δεν πήγαινε στο νοσοκομείο ή πήγαινε καθυστερημένα με όλες τις επιπλοκές και ήταν πολύ αργά πλέον να τον αντιμετωπίσεις», εξήγησε στο star.gr o Ιωάννης Γουδέβενος, καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της ΕΚΕ.

Σιάσος στο Star: «Oμάδα υψηλότερου κινδύνου οι καρδιοπαθείς»

Όπως πρόσθεσε, αυτό το φαινόμενο δεν πρέπει να επαναληφθεί και κάλεσε τους καρδιοπαθείς όταν νιώσουν ύποπτα συμπτώματα για έμφραγμα να μην κάθονται στο σπίτι τους. 

«Κομβικό σημείο για την αντιμετώπιση ενός εμφράγματος ή ενός εγκεφαλικού είναι η έγκαιρη μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο», σημείωσε.

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς την Τρίτη 29/09, η ΕΚΕ σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα μοιράσει στα δημαρχεία δεκάδων μεγάλων δήμων της χώρας ένα πολυσέλιδο φυλλάδιο για τον Covid-19 και την Καρδιαγγειακή Υγεία που αφορά χιλιάδες καρδιοπαθείς και άλλες ευπαθείς ομάδες.

«O covid μπορεί να προκαλέσει εμφράγματα και αρρυθμίες»

Αν και οι κύριες εκδηλώσεις του κορωνοϊού προέρχονται από το αναπνευστικό, υπάρχουν ασθενείς με σοβαρές επιπτώσεις και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ακόμη και ασθενείς χωρίς προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο, διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές επιπλοκές. Σύμφωνα με τον κ. Γουδέβενο, ο ιός μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα όπως εμφράγματα και αρρυθμίες. 

«Η επιστημονική κοινότητα έχει δει και εμφράγματα από τον covid και αυτό που συζητείται τώρα είναι ότι πολλές φορές δεν είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τις επιπτώσεις του ιού στην καρδιά, γιατί θα πρέπει να έχεις υψηλού επιπέδου απεικονιστικές συστάσεις αξονικές, μαγνητικές, όχι εύκολα πράγματα δηλαδή», είπε.

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ξεκινά από σήμερα η συνταγογράφηση

Όπως πρόσθεσε όμως, στην Αμερική που τα βλέπουν αυτά έχουν σημάνει καμπανάκια για τις μακροχρόνιες συνέπειες που μπορεί να έχουν οι νοσούντες από κορωνοϊό.

«Τις πιο πολλές αρρυθμίες δεν τις κάνει ο ίδιος ο covid, αλλά τα φάρμακα που δίνουν για αυτόν. Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι να μη χρειαστεί να διασωληνωθείς, διαφορετικά τα πράγματα δεν είναι καλά», συμπλήρωσε.

Οι επτά χώρες της ΕΕ που ο κορωνοϊός καλπάζει

Οι καρδιοπαθείς κινδυνεύουν το ίδιο με τους υγιείς να νοσήσουν από covid

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Γουδέβενος, ένας άνθρωπος με καρδιαγγειακή νόσο δεν κινδυνεύει περισσότερο να μολυνθεί από τον κορωνοϊό, σε σχέση με κάποιον υγιή. 

Η διαφορά είναι ότι αν μολυνθεί ο καρδιαγγειακός άρρωστος δεν θα πάει καλά και θα έχει χειρότερη έκβαση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι έχουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα συνήθως συνιστούν ευπαθή ομάδα, ευαίσθητη και ευάλωτη, καθώς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι ηλικιωμένοι και να έχουν και άλλες συννοσηρότητες.

«Μπορεί παράλληλα, να έχουν πρόβλημα με τα νεφρά, να έχουν διαβήτη, να καπνίζουν, να είναι παχύσαρκοι. Όλα αυτά δηλαδή που συνιστούν κακή πρόγνωση για κάποιον που θα μολυνθεί από covid», σημείωσε.

Ευρώπη κορωνοιός: Περισσότερα μέτρα καθώς τα κρούσματα αυξάνονται

Ποιοι πρέπει να φοβούνται περισσότερο

Από τους καρδιοπαθείς οφείλουν να φοβούνται περισσότερο οι άρρωστοι με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Στον αντίποδα βρίσκονται όσοι έχουν βάλει ένα απλό στεντ ή έχουν κάνει ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής. 

«Αυτοί δεν χρειάζεται να φοβούνται πάρα πολύ. Βέβαια, πρέπει να παίρνουν τα μέτρα για να μην μολυνθούν αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα πάνε άσχημα», είπε.

Μαδρίτη: Ισπανικές σημαίες κυμάτισαν προς τιμήν των νεκρών από κορωνοϊό

Ψηφιακή ιατρική- Ειδική εφαρμογή για τους καρδιοπαθείς

«Ένα από τα θετικά που προέκυψαν μέσα στην πανδημία, είναι η ανάπτυξη της ψηφιακής ιατρικής» είπε ο κ. Γουδέβενος, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μία ειδική εφαρμογή για καρδιοπαθείς που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. 

Μέσα από την εφαρμογή μπορεί ο καρδιοπαθής να παρακολουθεί το πρόβλημά του, ενώ αυτή του υπενθυμίζει τι πρέπει να προσέχει σχετικά με τα φάρμακα, το βάρος κτλ.

Κικίλιας: Να συμβουλεύσουμε τους γονείς μας – Τι είπα  στους δικούς μου

«Καθώς η μετακίνηση των ανθρώπων με «καρδιά» είναι δύσκολη και θα πρέπει να αποφεύγονται οι συχνές επισκέψεις στα νοσοκομεία και τα ιατρεία ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή, όπου η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, μάθαμε να παρακολουθούμε πολλά προβλήματα και τους αρρώστους από το σπίτι», σημείωσε.

Έρευνα: Μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου από covid για όσους έχουν βιταμίνη d

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός εμφράγματος

Σύμφωνα με τον κ. Γουδέβενο, τα τρία συμπτώματα που υποδηλώνουν οξύ έμφραγμα είναι η αίσθηση ασυνήθιστου βάρους και πίεσης πίσω από το στέρνο που αντανακλά και στους γύρω ώμους, ο ιδρώτας και η τάση για έμετο.

«Νιώθεις ότι κάτι σε πατάει, σε σφίγγει, σε καίει. Είναι κάτι που σε ξυπνάει, κάτι που δεν το έχεις ξανανιώσει να σφίγγεται στο λαιμό», είπε.

Κορωνοϊός: Φως στο ανοσοποιητικό σύστημα ρίχνουν οι επιστήμονες

Όπως πρόσθεσε, ο άνθρωπος που θα νιώσει τα παραπάνω συμπτώματα είναι πολύ ύποπτος για έμφραγμα και θα πρέπει να μετακινηθεί γρήγορα στο νοσοκομείο, καθώς ο χρόνος είναι ζωτικός για την πορεία της κατάστασής του.

«Όσο πιο γρήγορα φτάσει θα προλάβει, γιατί αυτοί οι άνθρωποι κάνουν αρρυθμίες μέσα στις πρώτες ώρες», συμπλήρωσε.

Στην Ελλάδα από τη στιγμή που θα νιώσει κάποιος ενοχλήματα και μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο μεσολαβούν κατά μέσο όρο δύο ώρες.

«Το διάστημα αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο. Εξαρτάται βέβαια και πού μένει και τι πρόσβαση έχει στο κοντινότερο νοσοκομείο. Για παράδειγμα αν είναι σε κάποιο χωριό, μέχρι να ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ, να έρθει, να τον πάρει και η απόσταση…Αν μένεις στην Αθήνα βέβαια, στην Πλατεία Μαβίλη που είναι όλα τα νοσοκομεία εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά», είπε.

Κορωνοϊός: 269 νέα κρούσματα - Ανησυχία για τα 197 κρούσματα της Αττικής

Ανησυχητική αύξηση των εμφραγμάτων στις ηλικίες κάτω των 40 ετών

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα περισσότερα εμφράγματα. Όπως εξήγησε ο πρ. της ΕΚΕ αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι έχει να κάνει με τη διακοπή του καπνίσματος

Την ίδια ώρα, αν και ο μέσος όρος ηλικίας των εμφραγμάτων παραμένει για τους άνδρες τα 63 και για τις γυναίκες τα 69 έτη, ανησυχητική είναι η ολοένα αυξανόμενη καταγραφή εμφραγμάτων στις ηλικίες κάτω των 40 ετών.

Κορωνοϊός: Στον Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο, όπου εντοπίστηκαν 12 κρούσματα

«Η εικόνα έχει αντιστραφεί πλέον. Παλιά βλέπαμε στις μονάδες τον γιο να ανησυχεί για τον πατέρα του, ενώ τώρα βλέπουμε τους πατεράδες να αγωνιούν για τα παιδιά τους που έχουν πάθει έμφραγμα και είναι στις μονάδες», είπε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top