Ιός του Δυτικού Νείλου: Ήρθε στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα για φέτος

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο κρούσμα – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα / Βίντεο από ΕΡΤ

Ο ιός του Δυτικού Νείλου κάνει την εμφάνιση του στην Ελλάδα, με το πρώτο κρούσμα για φέτος να εντοπίζεται στη Θεσσαλονική, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Το πρώτο περιστατικό λοίμωξης που διαγνώστηκε στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης κρατάει σε επαγρύπνηση την ιατρική κοινότητα. 

Ο ΕΟΔΥ εξηγεί γιατί θα ανακοινώνει τα κρούσματα μόνο μία φορά την εβδομάδα

Η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου γίνεται μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.

Ξαφνικό Μπουρίνι στην Θεσσαλονίκη

Στην ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ αναφέρει:

«Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα».

Κορωνοϊός: Τι κάνουμε αν έχουμε θετικό rapid test μετά τις 5 ημέρες

«Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο (και) στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ως εκ τούτου, θεωρείται αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών σε κάθε περίοδο μετάδοσης», προσθέτει. 

Μητροκτονία στη Θεσσαλονίκη: Την αποκεφάλισε από τα χτυπήματα με μαχαίρι

«Τον Μάιο 2022, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για τη νόσο και στις αρχές Ιουνίου 2022 εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού, με συστάσεις για τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια», συνεχίζει.

Ευλογιά των πιθήκων: «Ορφανό» κρούσμα στη χώρα μας

«Σε κάθε περίοδο μετάδοσης, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές»,σημειώνει.

Τι συνιστά ο ΕΟΔΥ - Τα μέτρα προστασίας

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει επίσης:

«Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/), όπου -επίσης- κάθε Τρίτη θα αναρτάται εβδομαδιαία έκθεση με επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα.»


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top