Ευλογιά των πιθήκων: «Ορφανό» κρούσμα στη χώρα μας

Τι είπε για τη νόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης

Ρεπορτάζ του Star για την ευλογιά των πιθήκων (10/6)

Ο Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναφέρθηκε στην ευλογιά των πιθήκων και τόνισε χαρακτηριστικά πως «δε γνωρίζουμε την προέλευση του 7ου κρούσματος στην Ελλάδα.»

Ευλογιά των πιθήκων: Επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα σημείωσε: «Χθες ανακοινώσαμε το 7ο κρούσμα στην Ελλάδα, τα έξι ήταν εισαγόμενα, για το έβδομο κρούσμα δε γνωρίζουμε την προέλευσή του. Φαίνεται να μην είχε ιστορικό ταξιδιού. Δεν είναι μια λοίμωξη που πρέπει να ανησυχεί την πλειονότητα του κόσμου. Δε μεταδίδεται εύκολα, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω επαφής με τις δερματικές βλάβες ή τα σωματικά υγρά». Εξήγησε πως γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του 7ου κρούσματος.

Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 3.400 τα κρούσματα παγκοσμίως σύμφωνα με ΠΟΥ

Ευλογιά πιθήκων

Πρόσθεσε ότι «7 κρούσματα σε μια χώρα με 10 εκατομμύρια ανθρώπους, μόνο ένα είναι κρούσμα χωρίς γνωστή προέλευση. Μια σπάνια ιογενή λοίμωξη που φαίνεται να έχει μια μεγαλύτερη έξαρση σε σχέση με το παρελθόν. Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, μας προστατεύει. Δεν ανησυχούμε.»

Ο κ. Ζαούτης υπογράμμισε ότι «υπάρχουν εμβόλια που καλύπτουν και την ευλογιά των πιθήκων και θα έχουμε και για τις στενές επαφές». Τόνισε ακόμα πως τις επόμενες μέρες αναμένονται και στην Ελλάδα παρόμοια εμβόλια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top