Κορωνοϊός: Γιατί κατέβασε «ρολά» η εστίαση σήμερα

Πτώση έως 80% στον τζίρο μετά τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

«Ρολά» κατέβασε η εστίαση την Τρίτη 16/11 - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Κατεβασμένα θα είναι για ένα 24ωρο τα «ρολά» της εστίασης σε όλη την επικράτεια από σήμερα το πρωί, καθώς οι επιχειρηματίες του κλάδου αντιδρούν στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας κορωνοϊού

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, που αφορούν στην αλλαγή του τρόπου επισκεψιμότητας των πελατών στα καταστήματα, δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεών τους και γενικότερα μείωσε το πελατολόγιο.

έλεγχος πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε κατάστημα εστίασης

Σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να κάθονται τόσο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες, όσο και ανεμβολίαστοι, με την υποχρεωτική, όμως, επίδειξη αρνητικού μοριακού ή rapid test (φωτ. eurokinissi)

«Η εικόνα που έχουμε από τα δύο Σαββατοκύριακα που δουλέψαμε (μετά τα νέα μέτρα) είναι ότι τα Σαββατοκύριακα μεσοσταθμικά σε όλη την επικράτεια η δουλειά στα καταστήματα εστίασης έχει πέσει περίπου κατά 40- 50%, ενώ τις καθημερινές η πτώση του τζίρου φτάνει περίπου το 70 με 80%», είπε στο star.gr ο Ιωάννης Δαβερώνης, πρόεδρος Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής.

Νέα μέτρα προ των πυλών για τους ανεμβολίαστους

Όπως πρόσθεσε, αν κάποιο εστιατόριο ή καφετέρια είχε 100 πελάτες, αυτή τη στιγμή έχει μόλις 20 ή 30 τις καθημερινές.

«Από όσο έχει φανεί οι ανεμβολίαστοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το rapid τεστ και να έρθουν στο μαγαζί. Για έναν καφέ δεν θα το έκανε αυτό κανένας.

Άδεια τα τραπεζοκαθίσματα στην εστίαση μετά τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωση του κορωνοϊού

«Η πτώση του τζίρου αγγίζει ακόμη και το 80% τις καθημερινές» είπε στο star.gr ο Ιωάννης Δαβερώνης, πρόεδρος Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής.(φωτ. eurokinissi)

Φαίνεται λοιπόν ότι η εστίαση βρίσκεται ανάμεσα σε έναν πόλεμο κυβέρνησης και ανεμβολίαστων, με τη λογική να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό, αλλά δεν είναι και δικό μας θέμα. Εμείς πρέπει να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας ζωντανές, βιώσιμες και σε κάθε περίπτωση να μπορέσουμε όταν έρθει η κανονικότατα, να υπάρχουμε», συμπλήρωσε. 

Ιωάννης Δαβερώνης, πρ. των Εστιατόρων Αττικής

«Εδώ και 19 μήνες ο κλάδος της εστίασης αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα όσον αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων», σημείωσε ο κ. Δαβερώνης

Την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε, προβληματισμένοι εμφανίζονται με τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, εκτός από τους ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ, εστιατορίων κτλ, και οι πελάτες. 

«Σίγουρα η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα, αλλά τους δημιουργούμε και εμείς προβλήματα με τους ελέγχους, με τις ταυτότητες, με τις ταυτοποιήσεις, με τα rapid τεστ κτλ. Υπάρχει μία δυσκολία», ανέφερε.

Πρόστιμα 134.450 ευρώ και λουκέτο σε επιχειρήσεις για παραβίαση των μέτρων

Σε ποιες περιοχές καταγράφεται μεγαλύτερη πτώση του τζίρου και γιατί

Όπως ανέφερε ο κ. Δαβερώνης, στο νομό Αττικής το τελευταίο διάστημα ο τζίρος τα Σαββατοκύριακα είναι μειωμένος περίπου κατά το 40%, ενώ τις καθημερινές η πτώση αγγίζει το 60 με 70%. Την ίδια ώρα, πόλεις της επαρχίας όπως η Πάτρα, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Αλεξανδρούπολη, καταγράφουν μεγαλύτερη πτώση του τζίρου στην εστίαση. 

Δεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο στον εσωτερικό χώρου σε κατάστημα εστίασης

Όπως ορίζει η ΚΥΑ, στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων εστίασης επιτρέπεται να μπουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες με επίδειξη του πιστοποιητικού και τα παιδιά με την επίδειξη αρνητικού self test (σχολική κάρτα) (φωτ. eurokinissi)

«Πρόκειται για περιοχές στις οποίες πιθανόν, δεν προχωρούν και πολύ οι εμβολιασμοί. Καταλαβαίνετε, έχοντας γυρίσει την πλάτη οι ανεμβολίαστοι στην εστίαση, ότι εκεί το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα ετοιμάζονται να καταθέσουν στην κυβέρνηση οι ειδικοί  

«Δεν μπορεί η εστίαση να πληρώνει το 100% των υποχρεώσεων και να εισπράττει από το 60%»

Περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί στον κλάδο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, ο κ. Δαβερώνης έθεσε μία ακόμη παράμετρο, αυτή της αλλαγής του καιρού.

«Αντιλαμβάνεστε ότι έχουν αχρηστευθεί και οι εξωτερικοί χώροι. Λόγω της αλλαγής του καιρού, καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, οι εξωτερικοί χώροι δε θα μας χρειάζονται πια, δεν θα μπορούμε να τους λειτουργούμε και θα δουλεύουμε μόνο με τους εσωτερικούς χώρους. Άρα εκεί θα προσπαθούμε να κάνουμε κάποιους τζίρους και να έχουμε πελάτες, για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας», είπε. 

Αλλά δεν μπορεί η εστίαση να πληρώνει το 100% των υποχρεώσεων (ασφαλιστικών, φορολογικών, ενοίκια κ.α) και να εισπράττει, να έχει δηλαδή πελατολόγιο το 60%, που είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί», είπε.

Νέα μέτρα: Τι απαγορεύεται να πωλούν πλέον τα σούπερ μάρκετ

Φοβούνται για νέα λουκέτα 

Με δεδομένα τα παραπάνω, ορατός είναι ο κίνδυνος για νέα λουκέτα στο κλάδο της εστίασης. Σύμφωνα με τον κ. Δαβερώνη, από την αρχή της πανδημίας και μέχρι τον Μάιο του 2021, οπότε και έγινε η επανεκκίνηση της οικονομίας, μόνο στην Αττική, λουκέτο έβαλε το 10- 15% των επιχειρήσεων της εστίασης. 

«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός. Τις τελευταίες ημέρες έχω 10- 12 συναδέλφους με επιχειρήσεις, οι οποίοι σκέφτονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους και να αφήσουν στην ανεργία αρκετούς υπαλλήλους, 10- 15 άτομα στο κάθε μαγαζί. 
Το ζητούμενο όμως δεν είναι να κλείνουν τα μαγαζιά. Την ίδια ώρα, σε μία περιοχή που έχει 10 μαγαζιά αν ξαφνικά βάλουν λουκέτο τα 5, χάνεται έτσι και η πιάτσα», συμπλήρωσε.

Κλειστά καταστήματα εστίασης στις 16 Νοεμβρίου

Τι ζητάει ο κλάδος της εστίασης

Σύμφωνα με τον κ. Δαβερώνη, η αυριανή κινητοποίηση θα είναι συμβολική και ειρηνική, ενώ στόχος της είναι να μεταφέρει τον προβληματισμό του ανθρώπου της εστίασης, για την επόμενη ημέρα. 

«Κανένας δε θέλει να δούμε λουκέτα στην αγορά, γι’ αυτό και γίνεται αυτή η συμβολική κινητοποίηση. Στοχεύουμε στη βιωσιμότητα του κλάδου και στη διατήρηση των θέσεων των περίπου 400 χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο.

Δεν ζήτησε χρήματα κάνεις αυτή την περίοδο. Ούτε να μπούμε πάλι στην λογική των επιδομάτων και των επιχορηγήσεων. Ζητάμε να μας αφήσουν να δουλέψουμε αλλά σύμφωνα με τους πελάτες που έχουμε», ξεκαθάρισε ο κ. Δαβερώνης. 

Όπως πρόσθεσε μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 85% περίπου των ανθρώπων που ασχολούνται στην εστίαση είναι εμβολιασμένο, άρα «ο κλάδος λειτουργεί υπεύθυνα».

Διαμαρτυρία καταστηματαρχών εστίασης στην Πάτρα στις 8/11 (φωτ. eurokinissi)

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της αυριανής κινητοποίησης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) ζητά:

  • Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
  • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
  • Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
  • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
  • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα

  • Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
  • Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
  • Εξ΄ ορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Ταμπέλα έξω από κατάστημα εστίασης με τα νεά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, έλεγχος για τα πιστοποιητικά και την ταυτοπροσωπία πρέπει να γίνεται σε άπαντες (φωτ. eurokinissi)

«Για την ώρα δεν έχουμε κάποια μέτρα τα οποία θα μας βοηθήσουν και ο Μητσοτάκης μας ανακοίνωσε ότι αυτό που θα κάνει, είναι ότι θα μεταφέρει την πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής από τέλος του Ιανουαρίου του 2022, έξι μήνες μετά. Μόνο αυτό μας ανακοίνωσε. 

Είμαστε ξεκάθαροι ότι πρέπει να υπάρχει και μία στόχευση στα ενοίκια, μία απαλλαγή στα δημοτικά τέλη και ότι πρέπει να ξεκινήσουν πάλι οι αναστολές σε ό,τι έχει να κάνει με το προσωπικό. Πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να ανοίξουν λιγότερες ημέρες, άρα υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους που εργάζονται στην εστίαση πώς θα τα βγάλουν πέρα», σημείωσε στο star.gr ο κ. Δαβερώνης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top