Παγώνη στο star.gr: Ρεβεγιόν με μία οικογένεια μόνο αλλιώς θα γίνει ντόμινο

«Xρειάζεται χρόνος και ενημέρωση για το εμβόλιο του κορωνοϊού»

Όλα όσα είπε η Ματίνα Παγώνη πρ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και αντιπρ. της ΟΕΝΓΕ.

Έκκληση να είμαστε προσεκτικοί, να τηρήσουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και κυρίως να κάνουμε όλοι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό με το νέο έτος, απευθύνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς. Από την πλευρά της μιλώντας στο star.gr η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ συνέστησε φέτος «κλειστό ρεβεγιόν», χωρίς δεύτερη οικογένεια, παρότι τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας επιτρέπουν εορταστικές συγκεντρώσεις με δύο οικογένειες και έως 9 άτομα.

«Κάθε οικογένεια πρέπει να είναι με τα μέλη που ζουν στο ίδιο σπίτι για να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αν είναι δύο οικογένειες τότε τα πράγματα αλλάζουν. Μπορεί να υπάρχει ένας ασυμπτωματικός που θα μεταδώσει στους υπόλοιπους τον ιό και αυτοί σε κάποιους άλλους. Έτσι θα πάει ντόμινο η κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ματίνα Παγώνη πρ. της ΕΙΝΑΠ και αντιπρ. της ΟΕΝΓΕ (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Όπως εξήγησε, πρέπει να προσέξουμε όλοι προκειμένου να μην αυξηθούν τα κρούσματα. 

«Στόχος θα πρέπει να είναι στις αρχές Ιανουαρίου να είμαστε με λίγα κρούσματα, με λιγότερους διασωληνωμένους και πολύ λιγότερους θανάτους, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να ανοίξουν τα μαγαζιά και τα σχολεία. Διαφορετικά η κατάσταση θα συνεχίσει ως έχει», προειδοποίησε.

Καμία χαλάρωση στα ρεβεγιόν αλλιώς.. σκληρότερα μέτρα

Η ίδια μάλιστα περιέγραψε πώς θα πρέπει να γίνει το φετινό ρεβεγιόν, ενώ αναφέρθηκε και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που θα συνεχίσει στις γιορτές τη μάχη με τον κορωνοϊό, στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας. 

«Ρεβεγιόν σημαίνει να είσαι στο σπίτι σου, να τρως ωραία, να φτιάχνεις τα ωραία σου φαγητά, να ακούς τη μουσική σου, να ξεκουράζεσαι, να επικοινωνείς μέσω skype και τηλεφώνου με τους συγγενείς σου και να σκέφτεσαι κάποιους ανθρώπους οι οποίοι, ενώ εσύ τα κάνεις όλα αυτά, είναι στα νοσοκομεία και δίνουν αγώνα», τόνισε.

Χριστούγεννα εν μέσω lockdown: Ποια μέτρα ισχύουν - Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν

Πρόσθεσε δε, ότι αυτοί οι άνθρωποι παλεύουν για τους ασθενείς, κάποιοι εκ των οποίων δε θα καταφέρουν να βγουν νικητές. 

Γιατροί και νοσηλευτές δε θα είναι ούτε με τις οικογένειές τους, ούτε θα φάνε στο σπίτι τους. Το μόνο που θα σκέφτονται είναι όταν φύγουν από το νοσοκομείο, αν θα μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι τους.

«Ό,τι χειρότερο η διανυκτέρευση μετά το ρεβεγιόν»

Για όσους πάλι σχεδιάζουν να περάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με μία άλλη οικογένεια και να διανυκτερεύσουν λόγω του αυστηρού ωραρίου στην κυκλοφορία, στο σπίτι όπου είναι καλεσμένοι, η κ. Παγώνη υπήρξε κατηγορηματική.

«Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Δηλαδή μία ημέρα δεν μπορεί ο καθένας να κάτσει στο σπίτι του. Ε, δε θα είμαστε μια χρονιά με άλλους, προκειμένου να σωθούμε και να μην έχουμε επιπτώσεις μετά από 10- 15 ημέρες», είπε.

Lockdown: Τι θα ισχύει τα Χριστούγεννα για ρεβεγιόν και μετακινήσεις

Υπό αυτό το πλαίσιο επανέλαβε την ανάγκη ο κόσμος να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή τις ημέρες των εορτών. 

«Του χρόνου τέτοιο καιρό, αν όλα πάνε καλά θα κάνουμε ένα ρεβεγιόν ο καθένας όπως το θέλει, για να ξεδώσουμε και να τελειώνει η ιστορία πια», πρόσθεσε.

Κορωνοϊός: Kυτταρικό φάρμακο αναπτύσσουν Έλληνες ερευνητές

«Κάλαντα φέτος μέσω skype»

Αναφερόμενη στα κάλαντα η κ. Παγώνη σημείωσε ότι φέτος θα πρέπει το έθιμο να γιορταστεί μέσω skype, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως υπάρχει και η απαγόρευση από την κυβέρνηση. 

«Αισθάνεται κανείς ότι είναι Χριστούγεννα; Δεν το νομίζω. Εκτός από τα φώτα που αναβοσβήνουν και τα λαμπάκια, δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο που δείχνει ότι έχουμε Χριστούγεννα. Μέσω skype λοιπόν και είναι και πολύ ωραία», είπε.

Lockdown: Πόσα άτομα θα επιτρέπονται στο ίδιο αυτοκίνητο τις γιορτές

«Υψηλό το ιικό φορτίο σε Βόρεια Ελλάδα και Δυτική Αττική»

Αναφερόμενη στην επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι μπορεί να υπάρχει μία βελτίωση στα νοσοκομεία, ωστόσο πολλές περιοχές παραμένουν στο κόκκινο.  

«Αυξήθηκαν λίγο τα ελεύθερα κρεβάτια στις ΜΕΘ, αλλά δεν παύουν να είναι περιοχές στο κόκκινο. Δεν παύει να υπάρχει αύξηση ιικού φορτίου πάρα πολύ μεγάλη σε πολλές πόλεις και στη Βόρεια Ελλάδα και στη Δυτική Αττική», είπε.

Κορωνοϊός: Όσα πρέπει να γνωρίζεται για το εμβόλιο των Pfizer/Biontech

«Όπως με το εμβόλιο της γρίπης, έτσι και για τον κορωνοϊό χρειάζεται ενημέρωση και χρόνος»

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό του κοινού και την επιχείρηση «Ελευθερία», η κ. Παγώνη αναγνώρισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενημέρωσης του κόσμου, τόσο από τον ιατρικό κόσμο, όσο και από το Υπουργείο Υγείας. Όπως σημείωσε μάλιστα, είναι λογικό να διερωτώνται όλοι και να έχουν απορίες, καθώς πρόκειται για ένα καινούριο εμβόλιο.

«Το ίδιο είχε συμβεί και με το εμβόλιο της γρίπης. Δεν ξεκίνησαν όλοι με την πρώτη να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Έγινε καμπάνια, ενημερώθηκαν και σιγά- σιγά όλοι προσαρμόστηκαν, έκαναν το εμβόλιο και κάθε χρόνο είχαμε και ένα εκατομμύριο παραπάνω κόσμο. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Θα ενημερωθεί ο κόσμος και εμείς σαν γιατροί και νοσηλευτές θα δώσουμε παραδείγματα κάνοντας το εμβόλιο», είπε.

Κορωνοϊός: Σε τρεις φάσεις ο εμβολιασμός – Όλο το Εθνικό Σχέδιο

Αναφερόμενη στην ασφάλεια του εμβολίου η ίδια διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας. 

«Είναι ασφαλές και η τεχνική του είναι ασφαλής. Ως προς τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι επηρεάζουν το εμβόλιο και το πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθήσουμε», σημείωσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top