Κορωνοϊός: Kυτταρικό φάρμακο αναπτύσσουν Έλληνες ερευνητές

Ο επικεφαλής της μελέτης περιγράφει στο star.gr πώς θα «χτυπήσει» τον ιό

Όλα όσα είπε ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος συντονιστής διευθυντής της αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου

Η ανάπτυξη ενός κυτταρικού φαρμάκου, όμοιο με τη λογική αυτών που χορηγούνται σε όσους ασθενείς μετά από μεταμόσχευση παρουσιάζουν λοίμωξη, μπορεί να είναι η απάντηση στον κορωνοϊό, σύμφωνα με Έλληνες ερευνητές του νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. 

«Έχουμε ήδη την τεχνογνωσία να παράγουμε ειδικά Τ λεμφοκύτταρα εναντίον τριών ιών, οι οποίοι πλήττουν πολύ συχνά, καμιά φορά και θανατηφόρα, τους ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων και είναι σε μεγάλη ανοσοκαταστολή», είπε μιλώντας στο star.gr ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος συντονιστής διευθυντής της αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου.

Ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος συντονιστής διευθυντής της αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου

Όπως εξήγησε, σε αντίθεση με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τέτοιους ιούς, η χορήγηση T λεμφοκυττάρων στους μεταμοσχευμένους ασθενείς, καταγράφει μεγάλη επιτυχία που φτάνει το 90%. Την ίδια ώρα, αποτελεί ασφαλή μέθοδο καθώς δεν καταγράφει παρενέργειες, ενώ επιπλέον συμφέρει οικονομικά.

«Όταν έγινε η εισβολή του κορωνοϊού στη χώρα μας και είδαμε ανθρώπους να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, δύο συνεργάτισσές μου, η Ευαγγελία Γιαννάκη και η Αναστασία Παπαδοπούλου σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση του ιού», πρόσθεσε.

Κορωνοϊός: Μειωμένο κατά 50% το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης

«Αντιικά Τ- λεμφοκύτταρα, το ζωντανό φάρμακο κατά του κορωνοϊού»

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μελέτης στο εργαστήριο για τη χρήση Τ λεμφοκυττάρων κατά του κορωνοϊού, η οποία κατέληξε σε δύο σημαντικά συμπεράσματα. 

«Πρώτον, διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς οι οποίοι δε νοσούν βαριά και αναρρώνουν, αναπτύσσουν οι ίδιοι ειδικά Τ λεμφοκύτταρα εναντίον του κορωνοϊού, ενώ όσοι δεν πηγαίνουν καλά, δεν μπορούν να αναπτύξουν τέτοια Τ λεμφοκύτταρα και οδεύουν προς τα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ και κάποιοι στο θάνατο», είπε.

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν τα κρούσματα και μειώθηκαν οι θάνατοι στη χώρα

Αναφερόμενος στο δεύτερο συμπέρασμα της εργαστηριακής μελέτης σημείωσε, ότι τα Τ- λεμφοκύτταρα που αναπτύσσουν οι πρώτοι, αποδεικνύονται πλήρως δραστικά απέναντι στον κορωνοϊό.

«Από το αίμα των ασθενών που ανάρρωσαν πήραμε Τ λεμφοκύτταρα και τα πολλαπλασιάσαμε πάρα πολλές φορές στο εργαστήριο, με τα απαραίτητα υλικά που χρειάζονται και τα αντιγόνα του κορωνοϊού. Διαπιστώσαμε λοιπόν, ότι αυτά τα πολλαπλασιασμένα Τ- λεμφοκύτταρα,  είναι πλήρως δραστικά και λειτουργικά εναντίον του κορωνοϊού», είπε.

Όπως εξήγησε, η μέθοδος αυτή αποκαλείται και «ζωντανό φάρμακο» γιατί δεν πρόκειται για μία αδρανή χημική ουσία, αλλά για ζωντανά κύτταρα τα οποία έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιαστούν στον οργανισμό και να εξουδετερώσουν τον εχθρό.

Εμβόλιο: «Οι πιθανότητες για επιπλοκές είναι όσες να πέσει αεροπλάνο»

Τι θα περιλαμβάνει η κλινική φάση της μελέτης

Αυτή τη στιγμή η εργαστηριακή φάση της μελέτης έχει ολοκληρωθεί, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η κλινική φάση. Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, αυτή περιλαμβάνει τη λήψη αίματος από 20 ασθενείς οι οποίοι έχουν αναρρώσει, τον πολλαπλασιασμό των Τ λεμφοκυττάρων που έχουν αναπτύξει και τη δημιουργία τριών έως πέντε ικανών δόσεων τέτοιων κυττάρων, προκειμένου να χορηγηθούν σε τρεις έως πέντε ανθρώπους.

Στοχεύουμε να αποθηκεύσουμε 70 με 90 τέτοιες δόσεις στο υγρό άζωτο στους μείον 190 βαθμούς, για να συντηρηθούν. Φανταστείτε το λοιπόν αυτό σαν μία τράπεζα.

Όπως τόνισε, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων κορωνοϊού σε κάποιον, θα είναι εύκολο πλέον να διαπιστωθεί με μία εξέταση αίματος αν ο οργανισμός του παράγει ή όχι Τ λεμφοκύτταρα. 

«Αν παράγει δεν μας χρειάζεται, θα τα καταφέρει μόνος του. Αν δεν παράγει τότε είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθεί σε περιπέτεια. Σε αυτούς τους ασθενείς μπορούμε να χορηγήσουμε ενδοφλέβια μία δόση λεμφοκυττάρων. Αυτά θα πολλαπλασιαστούν ακόμα περισσότερο στον οργανισμό τους και θα εξαλείψουν με φυσικό τρόπο τα μολυσμένα από SARS-CoV-2 κύτταρα. Περιμένουμε να τα βγάλουν πέρα λοιπόν, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των τριών ιών όπου τα έχουμε χορηγήσει μετά τη μεταμόσχευση», συμπλήρωσε.

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας - Όλο το χρονοδιάγραμμα

«Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τη χορήγηση Τ λεμφοκυττάρων στους ανθρώπους»

Όπως ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος, για την ώρα η συγκεκριμένη μέθοδος απέναντι στον κορωνοϊό δε χρησιμοποιείται ως καθιερωμένη θεραπεία πουθενά, αν και παρόμοιες μελέτες γίνονται ήδη στο Χιούστον και στο Σινσινάτι των ΗΠΑ. 

«Αυτές μάλιστα είναι πιο μπροστά από την δική μας, καθώς εκεί δεν υπάρχουν ζητήματα χρηματοδότησης», είπε.

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Στη χώρα μας απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η μελέτη στην κλινική φάση είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, η κλινική μελέτη πρέπει να υποβληθεί στον ΕΟΦ για έγκριση. 

«Θα χρειαστούν περίπου ενάμιση με δύο μήνες για να εγκριθεί και εμείς αυτό το διάστημα θα αγοράσουμε τα απαραίτητα υλικά, τις πρωτεΐνες και ό,τι χρειάζεται από το εξωτερικό. Χρειαζόμαστε και εμείς δύο μήνες για να προετοιμαστούμε και να μπορέσουμε να χορηγήσουμε αυτά τα κύτταρα στους ανθρώπους», σημείωσε.

Μαγιορκίνης: «Αργή και δύσκολη η συρρίκνωση της πανδημίας»

«Χρηματοδότηση μέσω crowdfunding»

Βλέποντας το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού να σαρώνει τη χώρα, και μη μπορώντας να περιμένει την τελική απάντηση του Υπουργείου Υγείας για τη χρηματοδότηση της μελέτης, ο κ. Αναγνωστόπουλος και η ομάδα του αποφάσισαν να απευθυνθούν μέσω crowdfunding στον κόσμο και να αναζητήσουν τις 230.000 ευρώ που χρειάζονται για να συνεχίσουν.

«Ο χρόνος μετράει σε ανθρώπινες αρρώστιες, ταλαιπωρίες και θανάτους. Δεν μπήκαμε βέβαια σε μία ειδική πλατφόρμα, αλλά δημοσιοποιήσαμε την ανάγκη της χρηματοδότησης και η διοίκηση του νοσοκομείου άνοιξε έναν ειδικό λογαριασμό στην τράπεζα Πειραιώς για αυτή τη μελέτη», σημείωσε. 

Όπως πρόσθεσε, η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής είναι συγκινητική, ενώ πρόκειται για ανθρώπους που δίνουν από το υστέρημά τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top