Lockdown: Τι θα ισχύει τα Χριστούγεννα για ρεβεγιόν και μετακινήσεις

Η τήρηση των μέτρων θα κρίνει πώς θα κάνουμε Πρωτοχρονιά

Δείτε στο βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τι θα ισχύει τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Χριστούγεννα όπως… Πάσχα θα κάνουν φέτος οι Έλληνες, καθώς ο κορωνοϊός και τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του θα μας κρατήσουν μακριά από ρεβεγιόν και πολυκοσμία. Οι ειδικοί, μάλιστα, προειδοποιούν πως εάν δεν την τηρηθούν τα προβλεπόμενα τα Χριστούγεννα, έρχονται ακόμα πιο αυστηρά μέτρα την Πρωτοχρονιά.

Επιχείρηση «ρεβεγιόν» για την κυβέρνηση με κωδικό… SMS 6!  

Αυτή την επισήμανση έκανε και τόσο ο υφυπουργός Πολιτική Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Τρίτη όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Τι θα ισχύει τα Χριστούγεννα για ρεβεγιόν, κάλαντα και εκκλησίες

Όπως διευκρίνισε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, τρία βασικά μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν ανήμερα των Χριστουγέννων, αλλά και την Πρωτοχρονιά:

-    Επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες σε επισκέψεις σε σπίτια.

-    Τα παιδιά δε θα βγουν να πουν τα κάλαντα.

-    Η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα γίνει με παρουσία έως 25 ατόμων στις εκκλησίες και έως 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και απόσταση 2 μέτρων προς κάθε κατεύθυνση.

Lockdown: Το τελικό σχέδιο της αστυνομίας για τους ελέγχους τα Χριστούγεννα

«Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά. Δε θα πάμε σε ρεβεγιόν, δε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές, γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Αν δεν είμαστε μόνο με την οικογένεια μας, μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα, οι ίδιες οικογένειες, γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αδιαφορούν για τα μέτρα: Νοικιάστηκαν σαλέ στην Αράχωβα για ρεβεγιόν

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Όπως ξεκαθάρισε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι έλεγχοι της αστυνομίας για άσκοπες μετακινήσεις θα είναι αυστηροί, διευκρινίζοντας επίσης τον τρόπο που θα μετακινούνται όσοι πάνε σε ρεβεγιόν.

Τον κωδικός 6 θα στέλνουν όσοι μετακινούνται στο ρεβεγιόν, το οποίο φέτος προτείνεται να γίνει μεσημέρι, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες στα σπίτια τους. 

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει χωρίς εξαιρέσεις από τις 22:00 μέχρι τις 05:00 τα ξημερώματα, οπότε όσοι θέλουν να επιστρέψουν σπίτια τους θα πρέπει να είναι συνεπής. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να διανυκτερεύσουν στο σπίτι που έκαναν το ρεβεγιόν και να επιστρέψουν την επόμενη ημέρα.

Πέτσας: Τήρηση μέτρων τα Χριστούγεννα, αλλιώς έρχονται πιο αυστηρά

Ανάλογες προειδοποιήσεις για την τήρηση των μέτρων τα Χριστούγεννα, ώστε να αποφευχθούν πιο σκληρά μέτρα την Πρωτοχρονιά, είχε κάνει το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας κατέστησε σαφές πως «Αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς». 

Εντατικοί έλεγχοι της αστυνομίας

έλεγχοι ρεβεγιόν

Το πλήρες σχέδιο της αστυνομίας για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Για την τήρηση των μέτρων θα βρίσκονται στους δρόμους χιλιάδες αστυνομικοί κατά την περίοδο των εορτών, με σκοπό να ελέγχονται οι άσκοπες μετακινήσεις και να αποφευχθούν οι εικόνες συνωστισμού.

Μπλόκα αστυνομικών και εξονυχιστικοί έλεγχοι προβλέπονται τόσο σε κεντρικούς δρόμους, εμπορικούς δρόμους και πλατείες όσο και έξω από εκκλησίες τις ημέρες που θα γίνονται λειτουργίες.

Επίσης, για να μη γίνουν όμως οι λίγοι φίλοι… πολλοί, η Αστυνομία σκοπεύει να κάνει πολύ αυστηρούς ελέγχους και στα σπίτια.   

«Θα υπάρχει εισαγγελέας υπηρεσίας ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα δώσει εντολές να κάνουν έλεγχο για πάρτι», δήλωσε ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ Σταύρος Μπαλάσκας 

Μαγιορκίνης: Να διατηρήσουμε την λεγόμενη «φούσκα»

κοινωνική φούσκα

Όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για την κοινωνική «φούσκα» και την εξέλιξη της πανδημίας.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος είπε ότι ιδανικά θα ήταν να μην γίνονται συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο και να διατηρηθεί η λεγόμενη «κοινωνική φούσκα» και στις γιορτές.

«Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο, χωρίς χρήση μάσκας, με τραγούδια και δυνατές ομιλίες, δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, λοιπόν, να τις αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ό,τι κερδίσαμε με κόπο στη φάση αυτή, είναι προφανές ότι μπορεί να αλλάξει σε ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα. Το ιδανικό, λοιπόν, θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση διαφορετικών νοικοκυριών. Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικό θα ήταν να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη κοινωνική «φούσκα» σε όλη τη διάρκεια των εορτών» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top