Οι Βρετανοί ξανάρχονται... στο Ιόνιο - Τι θα κάνουν φέτος οι Έλληνες;

Tι λένε στο star.gr οι ξενοδόχοι Κεφαλονιάς και Ζακύνθου

Εδώ ολόκληρη η συνέντευξη του Τιμοθεάτου Γεράσιμου Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Ζωτικές για τον τουρισμό των νησιών του Ιουνίου είναι οι πτήσεις από τη Μ. Βρετανία που ξεκίνησαν στις 15 Ιουλίου, όπως δηλώνουν ξενοδόχοι στο star.gr. Όπως εξήγησαν, η βρετανική αγορά στα νησιά τους αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 70% επί των συνολικών τουριστικών αφίξεων, γεγονός που ανοίγει παράθυρο ελπίδας για αύξηση των πληροτήτων στο μέλλον και βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων στις περιοχές τους. 

Πρόεδρος ξενοδόχων στο star.gr: «Last minute ο τουρισμός στην Αθήνα»

Επτά πτήσεις με περίπου 1.000 τουρίστες από τη Μ. Βρετανία υποδέχθηκε την πρώτη ημέρα των αφίξεων η Ζάκυνθος, από τους οποίους εξετάστηκαν για κορωνοϊό το 1/4, χωρίς να εντοπιστεί κάποιο κρούσμα. Ομοίως, στην Κεφαλονιά προσγειώθηκαν τέσσερα αεροπλάνα με περίπου 350 άτομα. 

«Χωρίς αυτούς στην ουσία δεν υπήρχε καμία λειτουργία στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη», είπε στο star.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Γεράσιμος Τιμοθεάτος.

Κορωνοϊός - Πτήσεις: Οι απαγορεύσεις της ΕΕ - Ποιοι εξαιρούνται

Όπως πρόσθεσε, αν και η εκκίνηση των πτήσεων ήταν κάτι που περίμεναν οι ξενοδόχοι, η πληρότητα των αεροπλάνων την πρώτη ημέρα των αφίξεων κυμάνθηκε στο 60 με 70%.

«Ο αριθμός όσων ήρθαν σε σχέση με πέρυσι είναι σαφώς μειωμένος. Ενδεικτικά, το 2019 γίνονταν περίπου 35 πτήσεις την εβδομάδα. Φέτος έχει μειωθεί η συχνότητα των πτήσεων, ενώ έχουν περικοπεί  και οι προορισμοί, άρα σε καμία περίπτωση δεν αναμένουμε τους αριθμούς επισκεπτών των προηγούμενων ετών», σημείωσε.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη της Χ. Τετράδη αντιπροέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλαδος

Την ίδια εικόνα μετέφερε στο star.gr και η Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος.

«Αν και άνοιξαν οι αγορές, υπάρχει πάρα πολύ κόσμος ο οποίος δεν ταξιδεύει. Ενδεικτικά οι επτά πτήσεις έφεραν 1.000 άτομα στην Ζάκυνθο, αν όμως έρχονταν γεμάτες θα βλέπαμε περίπου 3.000 άτομα», είπε.

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Γιατί διπλασιάστηκαν τα νοσηλευόμενα κρούσματα Covid-19

Όπως πρόσθεσε, πέρυσι οι Βρετανοί επισκέπτες στο νησί ήταν 400.000. 

Φέτος θα είμαστε ευχαριστημένοι αν έρθουν 100.000 Βρετανοί τουρίστες.

Τζίρος σε ελεύθερη πτώση

Σύμφωνα με τον κ. Τιμοθεάτο, η μείωση του τζίρου τη φετινή χρονιά  μπορεί να ξεπεράσει και το 80%. Τις πρώτες ημέρες μετά το lockdown στο Αργοστόλι άνοιξαν μόλις 5- 6 ξενοδοχεία τα οποία κινήθηκαν κυρίως με τη συνήθη πελατεία του χειμώνα, δηλαδή με εμπορικούς αντιπροσώπους.

Οδηγός επιβίωσης για γονείς: Διακοπές με τα παιδιά στην πανδημία

«Δεν υπήρχαν τουρίστες στο νησί καθώς τα χερσαία σύνορα άνοιξαν μετά τις 15 Ιουνίου και μετά την 1η Ιουλίου τα αεροδρόμια», εξήγησε.
Όπως πρόσθεσε, τις πρώτες 15 ημέρες του Ιουλίου στο νησί της Κεφαλονιάς υπήρχαν κυρίως πτήσεις από Ιταλία, Ουγγαρία και Τσεχία και σε αυτή την περίπτωση όμως τα νούμερα ήταν μειωμένα.

«Αν και η ιταλική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Κεφαλονιά, οι πτήσεις ήταν από μόλις τρεις προορισμούς όταν πέρυσι, αυτοί ήταν εννιά», σημείωσε.

Παρατηρητήριο - Κορωνοϊός: Αύξηση των κρουσμάτων - Σταθερός ο δείκτης Rt

Το τελευταίο διάστημα η ζήτηση από τους Βρετανούς είναι ικανοποιητική, αν και δε θυμίζει σε τίποτα τις περασμένες σεζόν.

«Το 2011 είχαμε 130.000 επισκέπτες, πέρυσι είχαμε 330.000 και φέτος υπολογίζαμε ότι θα φτάσουμε τους 350.000 τουρίστες. Αν πιάσουμε φέτος τις 50- 60.000  θα είμαστε «ευτυχισμένοι». Και όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση ο προορισμός να μείνει ανοικτός», είπε ο κ. Τιμοθεάτος.

Στα θετικά πάντως συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η πανδημία δεν επηρέασε τις ημέρες παραμονής των τουριστών, που παραμένουν ίδιες, καθώς τα πακέτα από το εξωτερικό που είναι των επτά ή δέκα ημερών.

Ξεκινά και πάλι η ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Τι λένε οι τουρίστες για την Ελλάδα

Θετική είναι η εικόνα που έχουν οι τουρίστες που επιλέγουν τη χώρα μας για να παραθερίσουν με ασφάλεια, σύμφωνα με τους ξενοδόχους. Σε αυτό έχει συντελέσει το «υγειονομικό έπος» που έγραψε η Ελλάδα στη διαχείριση του κορωνοϊού. 

«Έχουμε καταδείξει ότι είμαστε ασφαλής προορισμός σαν χώρα. Αυτό εκτιμάται πάρα πολύ από τους τουρίστες και μας το λένε, ότι δηλαδή νιώθουν πολύ ασφαλείς να έρχονται στην Ελλάδα και χαίρονται που είναι εδώ. Πολλοί εξ αυτών εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους που ανοίγουμε τα ξενοδοχεία μας, και λειτουργούμε τα καταστήματά μας προκειμένου να μπορέσουν αυτοί να κάνουν διακοπές. Και αυτό είναι πολύ συγκινητικό», είπε η κα. Τετράδη.

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα όμως, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, παρατηρείται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ξένων δεν επιθυμεί να μετακινηθεί φέτος εκτός συνόρων.

«Προτιμάει να παραμείνει στη χώρα του και να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα δικά του θέρετρα», σημείωσε. 

Σχολιάζοντας τις σχετικές συστάσεις από τις ξένες κυβερνήσεις που καλούν τους πολίτες τους να μη βγουν εκτός συνόρων, η κα. Τετραδή είπε ότι είναι λογικό η κάθε χώρα να προσπαθεί να προστατεύσει το ΑΕΠ της.

Κορωνοϊός: Απαγόρευση πανηγυριών πιθανόν και τον Αύγουστο

Περιμένουν τους Βρετανούς για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με τον κ. Τιμοθεάτο, περίπου το 70-80% των ξενοδοχείων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη παραμένει κλειστό. Όπως εξήγησε, οι ιδιοκτήτες κυρίως των μεγαλύτερων μονάδων με τις περισσότερες κλίνες περιμέναν να δουν πώς θα εξελιχθεί η βρετανική αγορά. 

«Ξεκίνησε, αλλά δεν έχει δυναμική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και είναι φυσιολογικό τα μεγαλύτερης δυναμικότητας ξενοδοχεία να μην ανοίξουν. Πιο εύκολα θα λειτουργήσουν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, λόγω των χαμηλότερων εξόδων που έχουν», εκτίμησε.

Πρόεδρος τουριστικών γραφείων στο star.gr: «Χαμένη η φετινή χρονιά»

Κλειστά παραμένουν στην πλειοψηφία τους και τα ξενοδοχεία στη Ζάκυνθο, όπως ανέφερε στο star.gr η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, αν και ως το τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξουν τα 2/3 των ξενοδοχειακών μονάδων.

«Για την ώρα υπάρχει μια πληρότητα που κυμαίνεται γύρω στο 15% στο νησί. Ελπίζουμε ότι με την έλευση των Βρετανών θα ξεπεράσει το 20%, σε καμία περίπτωση όμως δεν τη βλέπουμε να ξεπερνά το 30%», είπε εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα κινηθεί καλύτερα ο Σεπτέμβριος.

Θεοχάρης στο Star: Στις 20 Ιουλίου ανοίγει η Σουηδία-Τι θα γίνει με Αμερική

Τι φοβούνται οι ξενοδόχοι

Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, οι ξενοδόχοι μιλούν για μία χαμένη τουριστικά χρονιά, στην οποία θα κοιτάξουν να σώσουν ό,τι περισσότερο μπορούν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων της Κεφαλονιάς και Ιθάκης, μάλιστα λίγοι τουρίστες παραπάνω δε θα κάνουν τη διαφορά. 

«Η χρονιά είναι χαμένη από την αρχή. Το μεγάλο στοίχημα είναι να παραμείνει το νησί καθαρό από κορωνοϊό, ειδικότερα τώρα που θα υπάρχει η ανάμειξη των διαφορετικών εθνικοτήτων ή με τα λιγότερα δυνατά κρούσματα και αυτά να έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση με βάση τα πρωτόκολλα και τα σχέδια που έχουν καταστρωθεί», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, όπως πρόσθεσε, οι επαγγελματίες του κλάδου ζουν με τον φόβο ότι αν παρουσιαστούν κρούσματα θα εφαρμοστεί ένα τοπικό lockdown, το οποίο μέσα σε μία στιγμή θα οδηγήσει τα πάντα σε κατάρρευση.

Ένωση κατασκηνώσεων στο star.gr: «Το κορίτσι έφερε τον ιό από το σπίτι του»

Τι θα κάνουν οι Έλληνες στο Ιόνιο;

Την ίδια ώρα που ο τουρισμός εξαρτάται σε πολύ μεγάλο μέρος από την επιδημιολογική εικόνα των χωρών προορισμού, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από την εσωτερική αγορά. 

«Δεχόμαστε αρκετά τηλεφωνήματα από τους Έλληνες, γιατί ο Έλληνας κλείνει κυρίως τηλεφωνικά. Υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα ότι θα κινηθεί η ελληνική αγορά. Παρόλα αυτά, θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας, γιατί τα σχολεία ανοίγουν 1η Σεπτεμβρίου, άρα θα κοπεί απότομα και το όποιο ρεύμα από την ελληνική αγορά», είπε ο κ. Τιμοθεάτος.

Βροχή οι ακυρώσεις γάμων από το εξωτερικό - Τι φοβούνται τα ζευγάρια;

Από την πλευρά της η κα. Τετράδη εκτίμησε ότι ακόμη κι αν κινηθεί στα μεγαλύτερα δυνατά νούμερα, η ελληνική αγορά φέτος δε θα ξεπεράσει το 10% του συνολικού τουριστικού πακέτου.

Παραδοσιακά οι καλύτερες διακοπές του Έλληνα είναι στο εξοχικό του ή στο εξοχικό του φίλου του. Ενώ βλέπουμε να κινούνται τα νούμερα στα πλοία γενικά, δεν παρατηρείται να αποτυπώνεται αυτό στις κρατήσεις των τουριστικών καταλυμάτων.

Όπως πρόσθεσε, ο Έλληνας τουρίστας είναι πάντα καλός τουρίστας, ωστόσο έχει την ιδιαιτερότητα να ταξιδεύει στην «υψηλή περίοδο» από τις 11 έως τις 17 Αυγούστου.

«Αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στους τουρίστες και σε εμάς. Εμείς δεν έχουμε δωμάτια αρκετά να τους δώσουμε κι εκείνοι δεν μπορούν να βρουν καταλύματα και μάλιστα σε καλές τιμές, όπως αυτά που κλείνουν οι tour operators», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top