Πρόεδρος τουριστικών γραφείων στο star.gr: «Χαμένη η φετινή χρονιά»

Τι δείχνει το πρώτο δεκαήμερο από το άνοιγμα των συνόρων για τη σεζόν

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Λύσανδρου Τσιλίδη, προέδρου της Ομοσπονδίας Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας

Δυσοίωνη είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο τουρισμός στη χώρα μας δέκα ημέρες μετά το άνοιγμα των συνόρων και την πλήρη επανεκκίνησή του. 

«Δεν έχουμε τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Εξακολουθούμε να παραμένουμε στο δυσάρεστο γεγονός μιας πολύ κακής τουριστικής χρονιάς», είπε στο star.gr o Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας.

Η χρονιά είναι χαμένη και δεν έχει πισωγύρισμα. Δυστυχώς είναι ένα καλοκαίρι που περιμέναμε και δεν ήρθε.

Ο κ. Τσιλίδης εκτιμά πως η εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει, όσο υφίσταται το πρόβλημα του Covid- 19.

Έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό: Τι αποφάσισε το Μαξίμου

Όπως εξήγησε μιλώντας στο star.gr, ο κίνδυνος του κορωνοϊού και οι οδηγίες που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά δυσχεραίνουν την ελεύθερη και γρήγορη μετακίνηση ταξιδιωτών από χώρα σε χώρα.

 «Τα προβλήματα τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά και είναι στη γειτονιά μας. Για παράδειγμα το Ισραήλ ξαναέκλεισε, ενώ ο κόσμος του θα ερχόταν στις 21 Ιουνίου. Είπαν ότι θα έρθουν 1η Αυγούστου και χθες ανακοίνωσαν από το Ισραήλ ότι κλείνουν πάλι τα πάντα, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα λήξει το lockdown. Επίσης, σε ό,τι έχει να κάνει με τη Σερβία, οι επισκέπτες ξεκίνησαν να έρχονται και τώρα έκλεισε».

Κορωνοϊός: «Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε το δεύτερο κύμα»

Το προφίλ των πρώτων επισκεπτών 

Αναφερόμενος στο προφίλ των πρώτων ταξιδιωτών που έφτασαν στις αρχές Ιουλίου στη χώρα είπε πως ως επί το πλείστον πρόκειται για όσους είχαν αποκλειστεί εκτός χώρας και αδυνατούσαν να έρθουν, όπως φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στο εξωτερικό, Έλληνες που εργάζονται έξω, αλλοδαπούς που θα έρθουν να δουλέψουν στη χώρα μας, καθώς και όσους ξένους διατηρούν κάποιο σπίτι και περνούν το μισό χρόνο στο εξωτερικό και τον άλλο μισό στην Ελλάδα.

«Προχθές στην Κέρκυρα ήρθαν αεροπλάνα με 70 επιβάτες από 180 θέσεις. Σε όλη την Ελλάδα είναι πολύ λιγότερα τα αεροπλάνα που φτάνουν σε σχέση με άλλες χρονιές. Υπάρχουν ξενοδοχεία με 200 δωμάτια και μόλις 10 πελάτες. Πόσες ομάδες γκρουπ με τουρίστες βλέπεις στο δρόμο να περπατούν και να πηγαίνουν εκδρομή στην Ακρόπολη ή στο Μουσείο;».

Βροχή οι ακυρώσεις γάμων από το εξωτερικό - Τι φοβούνται τα ζευγάρια;

Το ταμείο θα γίνει στο τέλος...

Ερωτώμενος αν υπάρχουν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία του φετινού τουρισμού, ο κ. Τσιλίδης ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχουν, καθώς δεν εξελίσσεται ομαλά η τουριστική αγορά.

«Λειτουργεί σε "last minute" διαδικασίες. Ξαφνικά ανοίξαμε την 1η Ιουλίου, οπότε την πρώτη εβδομάδα είδαμε πολύ χαμηλούς ρυθμούς αφίξεων. Η Αγγλία θα ανοίξει στις 15 του μηνός, άρα αναμένεται να δούμε φως μετά τις 25. Πριν το τέλος του μήνα δεν μπορούμε να έχουμε κανέναν ενδεικτικό αριθμό του τι έχει φτάσει και τι αναμένεται να έρθει μελλοντικά», είπε.

Κορωνοϊός: Θετικοί 29 τουρίστες στον Προμαχώνα

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, κάθε κίνηση στον τουρισμό θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα το ανθρωπιστικό κομμάτι και την ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής τόσο των ξένων επισκεπτών, όσο και των Ελλήνων. 

Μας αρέσει δε μας αρέσει. Είναι σκληρά καμιά φορά τα πρωτόκολλα, αλλά χωρίς αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο η όποια επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να συμπορευθεί με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Ναυαγοσώστες: Πώς θα δίνουν το «φιλί της ζωής» μέσα στην πανδημία

«Δυναμικά τουριστική χρονιά δεν υπάρχει. Στο τέλος της περιόδου θα δούμε πόσο ικανοί ήμασταν με όσους έρθουν και πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το δύσκολο γεγονός. Μιλάμε πλέον για τον επόμενο χρόνο», είπε.

Πιστεύει πάντως πως και το 2021 τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα για τις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς θα μετρούν ήδη τρία εξάμηνα με συνολικά μηδενική παραγωγή, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι δυσβάσταχτο.

Ελληνίδα περιγράφει στο star.gr το ταξίδι Ζυρίχη - Αθήνα εν μέσω πανδημίας

Ο κορωνοϊός ματαίωσε ένα πιθανό νέο ρεκόρ στον τουρισμό

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν την εμφάνιση της πανδημίας όλα έδειχναν ότι το φετινό καλοκαίρι θα ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρο για τον κλάδο και τη χώρα.

«Είχαμε βάσει ενδείξεων μία πολύ καλά εξελισσόμενη χρονιά, πολύ καλύτερη και από την περσινή. Όταν κάτι μπαίνει στη ρότα που έχει ζήτηση, μόνο η αύξηση είναι το είδος που βλέπεις μπροστά σου να αναπτύσσεται», είπε χαρακτηριστικά.

Βιοϊατρική στο star.gr: Ασυμπτωματικός ένας στους τρεις που βγαίνει θετικός

Όπως εξήγησε, το προηγούμενο διάστημα έρχονταν νέες αεροπορικές εταιρείες, υπήρχαν μικρές low cost εταιρείες και γενικά αεροπλάνα πετούσαν παντού στην Ελλάδα από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

«Τώρα υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, έχει πάθει η παγκόσμια αγορά καθίζηση. Δυστυχώς ένας κορωνοϊός τίναξε στον αέρα την παγκόσμια οικονομία», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top