Ναυαγοσώστες: Πώς θα δίνουν το «φιλί της ζωής» μέσα στην πανδημία

Ανεβαίνουν στους πύργους τους από αύριο - Μειώθηκαν οι πνιγμοί στη χώρα

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Διευθυντή της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ) Νίκου Γιοβανίδη

Πανέτοιμη και παρούσα για το φετινή σεζόν που ξεκινά επίσημα από αύριο δηλώνει η Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία (ΕΝΑΚ). «Ο ναυαγοσωστικός κλάδος μαζί με τα περιπολικά σκάφη υπολογίζουμε ότι μετρά περισσότερα από 800 άτομα», είπε στο star.gr ο διευθυντής της ΕΝΑΚ Νίκος Γιοβανίδης, προσθέτοντας ότι λίαν συντόμως θα βγει νέο Προεδρικό Διάταγμα από το Υπουργείο Ναυτιλίας που θα δώσει μία νέα ρύθμιση σε θέματα ασφάλειας στη θάλασσα. 

Μέλη της Ε.Ν.ΑΚ εν δράσει 

«Το αναμένουμε προκειμένου να μπορέσουμε να προσφέρουμε στον κόσμο μία πιο ποιοτική και ασφαλή προσέλευση στη θάλασσα», είπε.

Στο μεταξύ όπως ανέφερε, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη στελέχωση των ναυαγοσωστικών πύργων στους παραθαλάσσιους δήμους και τις πισίνες των μεγάλων ξενοδοχείων. Όπως διευκρίνισε ο κ. Γιοβανίδης, με την υπάρχουσα νομοθεσία όσα από τα ξενοδοχεία ανοίξουν τελικά, είναι υποχρεωμένα να έχουν ναυαγοσώστη, δηλαδή επόπτη ασφαλείας κολυμβητικών δεξαμενών, ανεξάρτητα από το βάθος της πισίνας που διαθέτουν.

Εξάχρονη παρασύρθηκε από θαλάσσια ρεύματα πάνω σε στρώμα

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο η μεγάλη αλλαγή φέτος είναι ότι μονολότι η παρουσία του ναυαγοσώστη είναι υποχρεωτική στο χώρο της πισίνας για όσα ξενοδοχεία διαθέτουν από 50 κλίνες και πάνω, στις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα ισχύσει αυτό και ο ναυαγοσώστης μπορεί να βρίσκεται απλά εντός του καταλύματος. 

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί και ο ιδιοκτήτης έχοντας αυτό το πτυχίο να εκτελεί χρέη ναυαγοσώστη», σημείωσε ο κ. Γιοβανίδης.

Όπως εξήγησε, με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Τουρισμού βοηθάει τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ παράλληλα δίνεται και ένα τεράστιο μήνυμα στήριξης και ασφάλειας στις πισίνες.

Την ίδια ώρα, ο κορωνοϊός άλλαξε για φέτος και μόνο, τον νόμο που καθιστά υποχρεωτική την ύπαρξη ναυαγοσώστη στις παραλίες. 

«Η ύπαρξη ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες που κανονικά ξεκινούσε από την 1η Ιουνίου, καθίσταται υποχρεωτική φέτος από την 1η Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο κ. Γιοβανίδης.

Όπως πρόσθεσε, οι χαρακτηρισμένες πολυσύχναστες παραλίες στη χώρα μας είναι 571, ενώ εκτίμησε ότι αυτή τη σεζόν θα καταφέρουν να καλυφθούν ναυαγοσωστικά οι περισσότερες από αυτές.

Από αυτές τις χώρες θα έρχονται τουρίστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι αλλάζει στα πρωτόκολλα των ναυαγοσωστών λόγω πανδημίας

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΝΑΚ καθώς ο κορωνοϊός είναι ακόμη παρών και δεν έχει εξαλειφθεί, οι ναυαγοσώστες δύναται φέτος το καλοκαίρι να έρθουν αντιμέτωποι με κάποιο κρούσμα. Η πιθανότητα αυτή έχει επιφέρει αλλαγές στα πρωτόκολλα του κλάδου. 

Μεταξύ άλλων, οι ναυαγοσώστες θα ενεργούν και θα κάνουν διασώσεις φορώντας μάσκα και αναπνευστήρα, ενώ όπως πρόσθεσε ο κ. Γιοβανίδης η πανδημία αλλάζει και τον τρόπο που θα γίνεται η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, ή πιο γνωστή ως το «φιλί της ζωής».

 

Τέλος «στο φιλί της ζωής», όπως το ξέρουμε βάζει ο κορωνοϊός

«Η εμφύσηση, η τεχνική αναπνοή δηλαδή, θα γίνεται με μία συσκευή μάσκας ambu. Στόχος είναι να μειωθεί η πιθανότητα επαφής με το θύμα», εξήγησε ο κ. Γιοβανίδης.

Γεγονός είναι ότι η συγκεκριμένη μάσκα υπήρχε μέσα στον εξοπλισμό και μέχρι πέρυσι ο ναυαγοσώστης είχε την επιλογή αν θα τη χρησιμοποιήσει ή όχι. Από φέτος όμως το καλοκαίρι η χρήση της ambu, καθίσταται υποχρεωτική.

Αναβρασμός σε Έβρο για άνοιγμα των τελωνείων σε Καστανιές – Κήπους

Πόσοι πνιγμοί καταγράφονται στην Ελλάδα

Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα καταγράφονταν στη συνείδηση όλων ως μία χώρα με υψηλούς δείκτες σε πνιγμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γιοβανίδη οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις και τα Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν στον κλάδο, έχουν συντελέσει στη ραγδαία μεταβολή αυτής της εικόνας προς το καλύτερο.

«Κάθε χρόνο στην χώρα μας πνίγονταν κατά μέσο όρο 370 με 380 άτομα, πέσαμε στους 270, ενώ το 2018 και το 2019 ο αριθμός όσων έχασαν τη ζωή τους σε θάλασσα και πισίνες ήταν κάτω από 100. Είχαμε περίπου 80 με 90 πνιγμούς», ανέφερε.

 Όπως εκτίμησε, η θεαματική αλλαγή προς το καλύτερο οφείλεται στο γεγονός ότι το 2018 άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο σε ό,τι έχει να κάνει με τη δραστηριότητα του ναυαγοσώστη στην παραλία.

Οδηγός επιβίωσης για γονείς: Διακοπές με τα παιδιά στην πανδημία

Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο ξεχώρισε τις αλλαγές στα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μιας παραλίας ως «πολυσύχναστης», οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού τους και συνακολούθως τον αριθμό των ναυαγοσωστών, δεδομένου ότι η ύπαρξή τους είναι υποχρεωτική σε αυτές.

«Η παραλία που μάζευε 500 άτομα προκειμένου να χαρακτηριστεί ως «πολυσύχναστη», αρκεί πλέον να έχει 300 άτομα, άρα είχαμε μια τεράστια αύξηση των παραλιών», σημείωσε.

Πρόεδρος ξενοδόχων στο star.gr: «Κλειστά παρέμειναν 8 στα 10 ξενοδοχεία»

«Ταυτόχρονα, ο κάθε ναυαγοσώστης ήταν υπεύθυνος για μία έκταση 300 μέτρων δεξιά και 300 μέτρων αριστερά από τον πύργο του. Η Λιμενική Αρχή ήρθε και τη μείωσε αυτή στα 200 μέτρα από τη μία και 200 μέτρα από την άλλη πλευρά με αποτέλεσμα να καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και μία έκρηξη στον αριθμό των πύργων», συμπλήρωσε.

 Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο δόθηκαν και ισχυρά κίνητρα σε όσους επιθυμούν να γίνουν ναυαγοσώστες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη προσφορά και να στελεχωθούν πάρα πολλοί δήμοι που διαθέτουν ναυαγοσωστικούς πύργους.

«Έχουμε ζήτηση, όχι κρατήσεις» λέει πλοίαρχος θαλαμηγού σκάφους στο star.gr

«Ναυαγοσώστης, το πιο ελκυστικό καλοκαιρινό επάγγελμα» 

Από τρεις μήνες που ήταν η δουλειά του ναυαγοσώστη, πλέον έχει καθιερωθεί με νόμο η εργασία του για τέσσερις μήνες κάθε καλοκαίρι. Αυτό όπως εξήγησε ο κ. Γιοβανίδης είχε ως αποτέλεσμα να δικαιούται πλέον ταμείο ανεργίας.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα του ναυαγοσώστη είναι ότι δουλεύει τέσσερις μήνες, λαμβάνει ταμείο ανεργίας, παίρνει από 1.100 έως 1.200 ευρώ, με το ρεπό και την πλήρη ασφάλισή του, την πληρωμένη διαμονή του, αλλά και την τρομερή υποστήριξη με υλικά», σημείωσε αιτιολογώντας το μαζικό ενδιαφέρον των νέων για τη ναυαγοσωστική.

Αγωνία από τους ξεναγούς: «Μόλις 2 στους 10 τουρίστες θα έρθουν τον Ιούλιο»

«Θεωρείται το πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον καλοκαιρινό επάγγελμα ανάμεσα στα τουριστικά» πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στη σημαντική συμβολή του επαγγέλματος στη μείωση των πνιγμών.

«Κυριότερη δουλειά του ναυαγοσώστη είναι η παρατήρηση και η πρόβλεψη. Γι’ αυτό το κράτος ζητάει να υπάρχει σε κάθε πισίνα και κάθε παραλία, ένας άνθρωπος που να μπορεί να προλαμβάνει και να προβλέπει τις ενέργειες των πολιτών. Μειώνουμε τα ατυχήματα και προσφέρουμε στους Έλληνες και τους τουρίστες μια ασφάλεια στο υδάτινο στοιχείο», τόνισε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top