Βροχή οι ακυρώσεις γάμων από το εξωτερικό - Τι φοβούνται τα ζευγάρια;

Wedding planners μιλούν στο star.gr για ... περιορισμούς και προορισμούς

 Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη της Ελίνας Μπελάγρας η οποία αναλαμβάνει διοργανώσεις εκδηλώσεων

Βαρύ είναι το «μάρμαρο» που πληρώνουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως γάμοι και βαπτίσεις λόγω της πανδημίας και των περιορισμών στις μετακινήσεις πολιτών από το εξωτερικό.

«Από τους δέκα γάμους που ήταν προγραμματισμένοι για φέτος το καλοκαίρι οι τέσσερις έχουν μεταφερθεί κυρίως για το 2021», είπε στο star.gr η Ελίνα Μπελάγρα ιδιοκτήτρια της ομώνυμης εταιρείας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που διοργανώνει εκδηλώσεις στη Β. Ελλάδα.

Κορωνοϊός και γάμοι: Δεξιώσεις με live streaming για να δει και η γιαγιά

Όπως εξήγησε ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος λόγω του κορωνοϊού, ενώ τα κλειστά σύνορα δυσκολεύουν περαιτέρω την κατάσταση.

«Δουλεύουμε κυρίως με πελάτες από τη Γερμανία και την Αμερική. Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο στο ζευγάρι είναι Έλληνας της διασποράς», είπε και πρόσθεσε ότι για την ώρα δεν επιτρέπονται οι πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα τεστ στον Προμαχώνα για όσους έρχονται στη χώρα

«Ακόμη όμως κι αν επιτραπεί η είσοδος στη χώρα από τις ΗΠΑ μέσα στο καλοκαίρι, θα είναι δύσκολο να διοργανωθεί ένας γάμος», σημείωσε η κ. Μπελάγρα, εξηγώντας ότι οι θερινές άδειες των καλεσμένων ή ακόμη και του ζευγαριού, δηλώνονται στις αρχές του έτους.

«Θα πρέπει λοιπόν όλα να επαναπρογραμματιστούν για το 2021», είπε.

Όλα όσα είπε η Λία Ευθυμιάδου της Greece Wedding για τους προγραμματισμένους γάμους φέτος το Καλοκαίρι στη Β. Ελλάδα

Την ίδια εικόνα μετέφερε μιλώντας στο star.gr και η Λία Ευθυμιάδου wedding planer και ιδιοκτήτρια της Greece Wedding με έδρα την Αλεξανδρούπολη.

«Ένας στους τρεις γάμους ακυρώθηκε καθώς εξαρτώταν κυρίως από πτήσεις εξωτερικού. Οι εναπομείναντες γάμοι αφορούν όσους θα καταφέρουν να φτάσουν στην περιοχή μας με αυτοκίνητο», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, τα προηγούμενα χρόνια πολλοί Τούρκοι επέλεγαν τη Θράκη για να παντρευτούν, ωστόσο φέτος ακυρώθηκαν όλοι οι γάμοι τους λόγω των κλειστών συνόρων.

Η μάσκα αξεσουάρ και στους γάμους

«Για τον ίδιο λόγο δεν θα έρθουν ούτε Βρετανοί, ενώ αυτοί που αποφάσισαν να μην αναβάλλουν το γάμο τους είναι οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι που έχουν εύκολη πρόσβαση μέσω των χερσαίων συνόρων της χώρας. Επίσης και όσοι μένουν σε γερμανόφωνα κράτη όπως στην Ελβετία, την Αυστρία και τη Γερμανία οι οποίοι φτάνουν κανονικά στη χώρα μέσω αεροδρομίου Μακεδονία», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κ. Μπελάγρα πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται όσοι μένουν μόνιμα στην Ελλάδα και σκοπεύουν να παντρευτούν. Αν και ακύρωσαν το προηγούμενο διάστημα τις προγραμματισμένες ημερομηνίες, μετέφεραν τελικά το γάμο τους για το Φθινόπωρο και το Σεπτέμβριο- Οκτώβριο ελπίζοντας ότι θα είναι καλύτερη η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. 

Ιερά Σύνοδος: Ανοικτοί οι ναοί για κατ' ιδίαν προσευχή

«Δύο πράγματα φοβούνται τα ζευγάρια- Τα τεστ κορωνοϊού και τις προκαταβολές»

Αναφερόμενη στο φόβο που μπορεί να νιώθουν όσοι σχεδιάζουν το γάμο τους μέσα στην πανδημία η κ. Ευθυμιάδου σημείωσε ότι σχετίζεται κυρίως με τα διαγνωστικά τεστ στα σύνορα. 

«Καθώς οι πελάτες μας έρχονται κυρίως από το εξωτερικό και σκοπεύουν να μείνουν μόνο για τρεις ή τέσσερις ημέρες, είναι εξουθενωτική η καραντίνα και η αναμονή μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων», είπε. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την wedding planner πολλά ζευγάρια εμφανίζονται απρόθυμα να δώσουν μεγάλες προκαταβολές για τις υπηρεσίες των επαγγελματιών που εμπλέκονται στο γάμο, όπως οι φωτογράφοι. Όπως εξήγησε, αιτία είναι η αβεβαιότητα που υπάρχει, καθώς μία απότομη αλλαγή στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μπορεί να ακυρώσει το γάμο.

Κορωνοϊός: Έτσι θα γίνονται οι γάμοι και τα βαφτίσια το καλοκαίρι

Οι περιορισμοί στους γάμους - Τι ισχύει λόγω πανδημίας

Σε κάθε περίπτωση τα ζευγάρια που πρόκειται να παντρευτούν φέτος οφείλουν να ξεχάσουν τους μεγάλους γάμους, με τα τρικούβερτα γλέντια και τους 200 και 300 καλεσμένους. Η πανδημία και οι περιορισμοί για την εξάπλωση του κορωνοϊού που βρίσκονται σε ισχύ, έχουν βάλει φρένο στον απεριόριστο αριθμό των καλεσμένων που μπορούν να παρακολουθήσουν το μυστήριο τόσο μέσα στην εκκλησία, όσο και στη δεξίωση. 

Συγκεκριμένα, βάσει της αναλογίας ατόμων/επιφάνειας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο έχει προσδιοριστεί στα 100 άτομα μέσα στο ναό, ενώ οι καλεσμένοι οφείλουν να είναι καθήμενοι και μεταξύ τους να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου.

«Έτσι, βλέπουμε τον κόσμο να μοιράζεται μέσα και έξω από τις εκκλησίες», ανέφερε η κ. Μπελάγρα, σημειώνοντας ότι στις δεξιώσεις πλέον κατά μέσο όρο οι καλεσμένοι δεν ξεπερνούν τους 90.

Περιορισμοί υφίστανται όμως και στις μαζικές μετακινήσεις καλεσμένων με λεωφορεία, τόσο ως προς τον αριθμό των επιβατών, όσο και ως προς τη χρήση μάσκας που καθίσταται πλέον υποχρεωτική.

Κακή εικόνα στα Βαλκάνια - Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα

 «Ξοδεύουν τα ίδια χρήματα»

Την ίδια ώρα, σταθερά παρά την οικονομική κρίση του κορωνοϊού παραμένουν τα διαθέσιμα μπάτζετ των εκδηλώσεων. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου, το ζευγάρι μέσα στην πανδημία δεν αλλάζει το ποσό που σκόπευε να δαπανήσει για το γάμο του, καθώς ήταν εξ αρχής προϋπολογισμένο.

«Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να βρούμε έξυπνους και όμορφους τρόπους για να μη χαλάσει όλη αυτή η ωραία στιγμή τους», σημείωσε η κ. Μπελάγρα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, προκειμένου να αποφεύγεται η φυσική επαφή όταν «ανάβει το γλέντι», προσφέρουμε υφασμάτινα γάντια σε κάθε καλεσμένο ή εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μαντίλια στους παραδοσιακούς χορούς για να μη πιάνονται μεταξύ τους», ανέφερε.

Ελληνίδα περιγράφει στο star.gr το ταξίδι Ζυρίχη - Αθήνα εν μέσω πανδημίας

«Οι μελλόνυμφοι ψηφίζουν θάλασσα»

Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφεραν οι επαγγελματίες του κλάδου, τα ζευγάρια επιλέγουν παραθαλάσσιους προορισμούς για την ξεχωριστή ημέρα του γάμου τους. 

Χαλκιδική, Σαμοθράκη, Θάσος, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα είναι οι πιο περιζήτητοι προορισμοί και φέτος τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους ξένους που «πήραν τη μεγάλη απόφαση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top