Ελληνίδα περιγράφει στο star.gr το ταξίδι Ζυρίχη - Αθήνα εν μέσω πανδημίας

Ταξίδεψε με πλοίο μέσω Ιταλίας- Ποια υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται

Ακούστε εδώ τι είπε στο star.gr η Μαρία Τσαπάρα μόνιμος κάτοικος Ελβετίας για το ταξίδι της στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας

Τα πάνω κάτω έχει φέρει η πανδημία, στα σχέδια όχι μόνο των τουριστών που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας, αλλά και χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών που μετρούσαν τις μέρες αντίστροφα για να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην πατρίδα. Καθώς όμως ο επιδημιολογικός χάρτης στις χώρες αλλάζει μέρα με την ημέρα, δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται τόσο ο προγραμματισμός, όσο και οι μετακινήσεις από χώρα, σε χώρα. 

Το ταξίδι με το σύζυγό της από την Ελβετία στην Ελλάδα, τις δυσκολίες που συνάντησε το ζευγάρι στη διαδρομή, αλλά και τις διαδικασίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται για όσους επιλέξουν το πλοίο, περιέγραψε στο star.gr η Μαρία Τσαπάρα, μόνιμος κάτοικος Ελβετίας, η οποία έφτασε εχθές στην Αθήνα. 

Βιοϊατρική στο star.gr: Ασυμπτωματικός ένας στους τρεις που βγαίνει θετικός

Σύμφωνα με την ίδια, το ζευγάρι είχε φροντίσει από το Χειμώνα ακόμη να κλείσει ακτοπλοϊκά εισιτήρια από την Ιταλία, τόσο λόγω της χαμηλής τιμής τους, όσο και της υψηλής διαθεσιμότητας. Ωστόσο, βλέποντας την πανδημία να εξαπλώνεται στην Ευρώπη και τη μία μετά την άλλη χώρες να μπαίνουν σε καραντίνα και να κλείνουν τα σύνορά τους, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ιδέα του ταξιδιού με πλοίο.

«Από την εταιρεία μας ενημέρωσαν ότι δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τα εισιτήρια και θα πρέπει να τα αφήσουμε “ανοικτά”» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η επόμενη σκέψη προκειμένου να αποφύγουν την Ιταλία με τα χιλιάδες θύματα από τον κορωνοϊό ήταν να κάνουν το ταξίδι οδικώς.

Οδηγός επιβίωσης για γονείς: Διακοπές με τα παιδιά στην πανδημία

«Γίναμε και μέλη σε ένα γκρουπ στο διαδίκτυο με Έλληνες της Ευρώπης που κάνουν ήδη τη διαδρομή. Μας βοήθησαν πολύ, με εικόνες και περιγραφές για το ταξίδι. Παρόλα αυτά τις τελευταίες ημέρες είδαμε τα πράγματα να χειροτερεύουν και ότι καταγραφόταν μία αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που καθιστούσε δύσκολο το πέρασμα των συνόρων κάθε χώρας», είπε.

Πρόεδρος τουριστικών γραφείων στο star.gr: «Χαμένη η φετινή χρονιά»

Όπως συμπλήρωσε, παρακολουθούσαν την επιδημιολογική κατάσταση στις χώρες από όπου θα περνούσαν με το αυτοκίνητο, με βάση τα κρούσματα και την ομαλότητα.

«Υπήρχε πρόβλημα, ιδιαίτερα στις βαλκανικές χώρες. Αρχικά στα Σκόπια και κατόπιν στη Σερβία όπου τα κρούσματα είναι τόσα πολλά και συνεχίζουν να αυξάνονται», σημείωσε, εξηγώντας γιατί τελικά το ζευγάρι έλαβε την απόφαση να κάνει το ταξίδι με πλοίο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Ρομπότ στο «Ελ. Βενιζέλος»- Ενημερώνει για τον κορωνοϊό και δεν αγκαλιάζει!

Οδηγώντας στην Ιταλία εν μέσω πανδημίας

Το ζευγάρι ξεκίνησε το ταξίδι του στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου από την Ζυρίχη. Όπως ανέφερε η κ. Τσαπάρα, ήταν πολύ κουραστικό γιατί έπρεπε να οδηγούν συνεχόμενα επί εννέα ώρες προκειμένου να προλάβουν το πλοίο στην Ιταλία. 

«Το καλό είναι ότι είσαι στο αυτοκίνητό σου. Μία στάση κάναμε μόνο στην Ιταλία για τα βασικά και φορέσαμε μάσκες. Είχαμε πολύ άγχος λόγω των κρουσμάτων. Με πολύ προσοχή μπήκαμε σε κάποιο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών. Εκεί μέσα όλοι ήταν με μάσκες, αν και βέβαια δεν κρατούσαν πολύ- πολύ τις αποστάσεις. Εμείς προσέξαμε αρκετά», είπε.

Πρόεδρος ξενοδόχων στο star.gr: «Κλειστά παρέμειναν 8 στα 10 ξενοδοχεία»

Με πλοίο από το λιμάνι της Ανκόνα

Το ζευγάρι είχε κάνει ηλεκτρονική κράτηση τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ωστόσο φτάνοντας στο λιμάνι της Ανκόνα χρειάστηκε να περιμένει στην ουρά προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να μπει στο πλοίο.

«Κανονικά θα έπρεπε να περνάς μέσα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Το σύστημα δεν είναι καθόλου πρακτικό», σχολίασε η κ. Τσαπάρα. «Ο σύζυγός μου πήγε με μάσκα στο γκισέ, όπου ευτυχώς κρατούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας και δεν είχε κόσμο, οπότε τελείωσε γρήγορα τη διαδικασία», συμπλήρωσε.

«Έχουμε ζήτηση, όχι κρατήσεις» λέει πλοίαρχος θαλαμηγού σκάφους στο star.gr

 Στη συνέχεια το ζευγάρι μπήκε στο αυτοκίνητο και πέρασε ένα τυπικό έλεγχο για τις αποσκευές. Χρειάστηκε σύμφωνα με την κ. Τσαπάρα να περιμένουν δυόμιση ώρες σε μία ατελείωτη ουρά στον προβλήτα μέσα στο αυτοκίνητο, με τον ήλιο να καίει, μέχρι να έρθει τελικά το πλοίο.

 Μπαίνοντας αφήσαμε το ΙΧ, φορέσαμε τις μάσκες, πήραμε το βαλιτσάκι, με τα δικά μας σεντόνια και πετσέτες και απολυμάναμε μόνοι μας την καμπίνα, τους τοίχους, τα πόμολα, όλα και μόνο τότε ηρεμήσαμε λίγο

Αναφερόμενη στα υγειονομικά πρωτόκολλα που επικρατούσαν μέσα στο πλοίο η κ. Τσαπάρα είπε ότι όσο περνούσαν οι ώρες ο κόσμος σταδιακά αφαιρούσε τις μάσκες, ωστόσο σε γενικές γραμμές οι αποστάσεις τηρούνταν από τους επιβάτες.

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: «Δεν υπάρχει υψηλό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό»

Σύμφωνα με την κ. Τσαπάρα, φτάνοντας στο λιμάνι της Πάτρας οι επιβάτες κατέβηκαν ανά ομάδες στον προβλήτα, ενώ δεν σημειώθηκαν φαινόμενα συνωστισμού.

«Οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες παρά τη ζέστη και αυτό το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο πάρκινγκ των αυτοκινήτων», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι στη συνέχεια ειδοποιήθηκαν ότι θα έπρεπε να περάσουν από έλεγχο. 

«Εμείς είχαμε QR code που ξεκινάει από τον αριθμό δύο, λόγω της Ελβετίας, οπότε δεν μας έκαναν τεστ για κορωνοϊό. Όσοι είχαν κωδικό που ξεκινούσε από ένα, εξετάστηκαν για κορωνοϊό. Εμείς δώσαμε μόνο τα χαρτιά μας. Είχαμε εκτυπώσει το χαρτί της κυβέρνησης όπου αναφέραμε από ποια χώρα ξεκινάμε, ποιος θα είναι ο τόπος κατοικίας μας όσο διαμείνουμε στην Ελλάδα και πού αλλού θα πάμε στο διάστημα αυτό», είπε.

 Βροχή οι ακυρώσεις γάμων από το εξωτερικό - Τι φοβούνται τα ζευγάρια;

Μάλιστα όπως σημείωσε η ίδια, οι αρχές που έκαναν τον έλεγχο χάρηκαν πάρα πολύ που το ζευγάρι είχε έτοιμα τα χαρτιά στα χέρια, εκτιμώντας ότι μάλλον ο κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος ακόμη με τη διαδικασία.

«Φτάνοντας στο σπίτι στην Αθήνα, λάβαμε μήνυμα στο κινητό που μας ενημέρωνε ότι όσοι είμαστε ταξιδιώτες και ήρθαμε από το εξωτερικό οφείλουμε να μείνουμε για 24 ώρες σε απομόνωση», σημείωσε.

 Ανοίγουν τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βρετανία από 15 Ιουλίου

«Θέλουμε να κάνουμε το τεστ για τον κορωνοϊό»

Αναφερόμενη στις πρώτες στιγμές που βίωσε όταν βρέθηκαν με τους γονείς και τα στενά τους συγγενικά πρόσωπα, η κ. Τσαπάρα τόνισε ότι ήταν πάρα πολύ περίεργα τα συναισθήματα.

«Οι άνθρωποι είχαν προσέξει πάρα πολύ την περίοδο της καραντίνας, αλλά όταν βλέπουν τα παιδιά τους μετά από τόσο καιρό είναι λογικό να θέλουν να τα αγκαλιάσουν και να τα φιλήσουν. Πλησιάζοντάς μας, εμείς προσέξαμε, βάλαμε το χέρι μπροστά και είπαμε όχι, δεν πρέπει. Έτσι ξεκίνησε μία περίεργη καθημερινότητα, ενώ κρατάμε αποστάσεις ακόμη και μέσα στο σπίτι», είπε.

Για τα… πανηγύρια: Αψήφησαν τον κορωνοϊό για να γλεντήσουν στο Γουδή

Όπως πρόσθεσε η κ. Τσαπάρα, μέσα στις επόμενες ημέρες επιθυμία και των δύο είναι να εξεταστούν για τον κορωνοϊό προκειμένου να νιώσουν μία ασφάλεια και να είναι άνετοι με τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Έχω ήδη πάρει τηλέφωνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο το τυπικό σκέλος, αν μπορούμε δηλαδή να μπούμε στη χώρα και μετά να κάνουμε διακοπές, αλλά θέλουμε να είναι ασφαλείς και οι γύρω μας.

Πάντως σύμφωνα με την ίδια, αν και παραμένει άγνωστο για την ώρα αν θα παραθερίσουν σε κάποιον τουριστικό προορισμό, ο φόβος για τον κορωνοϊό δεν πρόκειται να εξαλειφθεί εύκολα, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα την ασφάλεια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top